13
pro
2021
Vijesti

Sara Glojnarić dobitnica prestižne nagrade Erste Bank Kompositionspreis za 2022.!

Sara Glojnarić

Foto: Martin Hauser

share

Sara Glojnarić dobitnica je prestižne skladateljske nagrade Erste Bank Kompositionspreis za 2022. godinu!

Riječ je o jednoj od naistaknutijih nagrada u polju suvremene glazbe koja se od 1989. dodjeljuje izvanrednim skladateljicama i skladateljima za njihov autorski rad. Pobjednicu bira žiri koji su ovaj put činili: skladatelj Gerd Kühr, zatim Christian Scheib (ORF, musikprotokoll) te Peter Paul Kainrath, umjetnički ravnatelj ansambla Klangforum Wien.

Rad Sare Glojnarić može se pratiti kroz više razvojnih smjernica. Ova mlada, ne samo perspektivna već i vrlo uspješna umjetnica zvuka svoje isprva klasično skladateljsko obrazovanje proširila je i obogatila zanimanjem za različite izraze, tehnike te, posljedično, nizom raznolikih djela koji podjednako uključuju elemente popularne kulture i umjetničke glazbe. Glojnarić se ističe kao glazbenica i autorica čiji su pogledi lišeni poimanja kakvih tema kao tabua te se uspješno i s precizno oblikovanim odnosom obraća društveno-političkim mehanizmima suvremenog društva.

Multimedijski pristup, reaktivnost te uvijek prisutno temeljito proučavanje instrumentalne izvedbene prakse dio su njezina opusa i rada, kao što je to u skladbi Sugarcoating za instrumentalni ansambl, ističe se u tekstu koji prati obrazloženje nagrade.

Sara Glojnarić

Evo što je Glojnarić izjavila u povodu osvajanja ove prominentne nagrade:

„Osjećam se počašćeno i sretno što je moj skladateljski rad bio prepoznat od strane drugih umjetnika u području suvremene glazbe te da mi je dodijeljena prestižna nagrada Erste Bank. Željela bih zahvaliti članovima žirija, ansamblu Klangforum Wien, kao i Erste banci za dugotrajnu podršku i potporu koju pružaju skladatelji(ca)ma u njihovu radu. Vrlo sam uzbuđena što sam imala priliku skladati novo djelo za ansambl Klangforum Wien za nadolazeću koncertnu sezonu i jako se radujem novim umjetničkim impulsima i prijateljstvima koja će mi ova nagrada otvoriti.”

Kao dio nagrade, ansambl Klangforum Wien izvest će skladbu nagrađene autorice na barem trima koncertima koje će imati u 2022. godini. Svjetska praizvedba djela bit će u sklopu festivala Wien Modern. Uz to, Erste Bank Kompositionspreis uključuje i objavu snimke skladbe na portretnu diskografskom izdanju.

Više o Sari Glojnarić saznajte u sljedećoj epizodi našeg podcasta U društvu skladatelj(ic)a

Moglo bi Vas zanimati