22
lip
2023
Vijesti

Na Svjetski dan glazbe u Zagrebu

Simfonijski orkestar HRT-a i prvaci Baleta HNK u Zagrebu „Snom ljetne noći” otvorili Zagreb Classic

Foto: Samir Cerić Kovačević / TZGZ

share

Zagreb, 22. lipnja 2023. – Prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe protekli su u znaku Sna ljetne noći – koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a kojim je sinoć počeo Zagreb Classic Open Air. U najboljoj tradiciji koncerata vrhunske umjetničke glazbe pod vedrim nebom, sa scenom uljepšanom rasvjetom pred Umjetničkim paviljonom, u opuštenoj atmosferi na travnjaku Trga kralja Tomislava, brojni građani i gosti ovoga grada uživali su u gotovo dvosatnom programu najljepših simfonijskih i baletnih točaka.

Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili su se prvaci Baleta HNK u Zagrebu, te sopranistica Josipa Bilić i violončelist Branimir Pustički kao solisti, a predvodio ih je dirigent Martin Yates. Voditeljica programa bila je Barbara Kolar.

Samir Cerić Kovačević / TZGZ

„Nakon Sunčane strane Prisavlja, ljetni koncerti na otvorenom ansambala HRT-a vraćaju se na Trg kralja Tomislava – i to u sklopu manifestacije Zagreb Classic Open Air. Začetak tih koncerata je u Operi pod zvijezdama, gala koncertima Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i vrhunskih vokalnih solista započetih davno na Šalati, koji su se onda preselili na Tomislavac 2014.“, podsjetila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica ansambala HRT-a gostujući na Radiju Sljeme uoči koncerta.

„Potom je Turistička zajednica grada Zagreba preuzela organizaciju manifestacije i, nakon pandemijskih godina, vratila Zagrepčanima, Zagrepčankama i njihovim gostima ove lijepe događaje na kojima se bez plaćanja ulaznica može uživati u umjetničkoj glazbi.“

Foto: Samir Cerić Kovačević / TZGZ

Pod vodstvom gosta iz Velike Britanije, maestra Martina Yatesa koji je, osim što radi s vodećim britanskim i skandinavskim orkestrima, osobito posvećen baletu, pa redovito predvodi izvedbe Kraljevskog baleta u londonskom Covent Gardenu, Zagrebom su se razlijegale neke od najljepših skladbi 19. i 20. stoljeća.

Od Mazurke iz baleta Coppélia Léa Delibesa i izbora stavaka iz suite Peer Gynt Edvarda Griega, preko Tri plesne epizode iz mjuzikla On the Town Leonarda Bernsteina, Paklenog plesa iz baleta Žar ptica Igora Stravinskog i stavka Montecchi i Capuleti iz baletne suite Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva, do Plesa barunice iz baleta Carmina Krležiana Frane Paraća i Valcera iz Trnoružice Petra Iljiča Čajkovskog, nizale su se orkestralne točke kojima je posebnu dinamiku dalo izmjenjivanje s nastupima solista, te prvaka Baleta HNK.

Samir Cerić Kovačević / TZGZ

Prekrasan vokal mlade sopranistice Josipe Bilić čuli smo u glasovitoj uspavanki Summertime Georgea Gershwina te u Julijinu valceru iz opere Romeo i Julija Charlesa Gounoda, dok je violončelist, ujedno i vođa sekcije violončela Simfonijskog orkestra HRT-a, Branimir Pustički bio solist u Nokturnu P. I. Čajkovskog. Pridružili su mu se prvaci Baleta HNK Miruna Miciu i Simon Yoshida s koreografijom Massima Volpinija, a u njegovoj koreografiji plesali su i prvaci Natalia Kosovac i Pavel Savin (Čajkovski: Sentimentalni valcer) dok su Rieka Suzuki i Takuya Sumimoto plesali na Pavanu Gabriela Fauréa u Sumimotovoj koreografiji.

Simfonijski orkestar HRT-a i prvaci Baleta HNK u Zagrebu „Snom ljetne noći” otvorili Zagreb Classic

Samir Cerić Kovačević / TZGZ

Dostojan završetak čarobnog sna prve ljetne noći glazbenici i baletni prvaci priredili su s Tritsch-Tratsch polkom Johanna Straussa ml.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija. Ljetne koncertne večeri na Trgu kralja Tomislava nastavljaju se večeras nastupom Jazz orkestra HRT-a, također uz izravan prijenos, i to na Trećem programu HTV-a i Trećem programu HR-a. Zagreb Classic Open Air traje do 1. srpnja.

– Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati