03
svi
2022
Vijesti

Skunk Anansie složili setlistu za Dom sportova

skunk anansie, dom sportova, zagreb, 25@25, greatest hits

Skunk Anansie / Martina Trbuščić (Ziher.hr)

share

Skunk Anansie svega nekoliko dana dijeli od petog dolaska u Hrvatsku. Turneja “25 Live @ 25” iliti retrospektiva za četvrt stoljeća u punom je pogonu, a s njom dolaze u zagrebački Dom sportova, u petak 13. svibnja.

Prije bisa na zadnjem koncertu u Zagrebu 2019. godine, Skin je s pozornice poručila “Ovo je dosad najglasnija i najdivlja publika turneje”. Između Hrvatske i Skunk Anansie ima neka tajna veza, a to potvrđuju njihovi redoviti povratci.

Skunk Anansie su perfomeri, glazbeni glumci dobro uvježbane kazališe rutine gdje četvrti zid svog nastupa Skin doslovce probija glavom, uranjanjem u svoju publiku koja ju nosi na prstima kao kakvu božansku figuru i kojom vješto upravlja ne bi li je učinila dijelom predstave.

I na ranijim smo nastupima u Hrvatskoj kod Skunk Anansie vidjeli slične koncertne poteze, a ipak ih gledamo redovito zbog tog dojma da su ovdje za svakog od nas ponaosob.

Razlog tome jest prepoznavanje publike u barem jednoj, ako već ne i cijelom spektru ljubavno-političkih pjesama koje uglazbljuju i opjevavaju poznata, slična i često ista iskustva. Skin svojim vokalima  univerzalne emocije i iskustva prevodi u žestoke, a opet razoružavajuće riječi i pritom nas gleda u oči.

Tako slutimo da će biti i na novom nastupu, petom po redu u posljednjih 12 godina otkako su se Skunk Anansie ponovno okupili. Dosad su u Hrvatskoj su izveli gotovo sve objavljene singlove karijere, kao i poneke neobjavljene klasike. Engleske rock ikone Skunk Anansie protutnjale su kroz svoju impresivnu karijeru i spremili greatest hits setlistu među kojima su pjesme “Yes It’s Fucking Political”, s kojim su najviše otvarali koncerte, “I Can Dream”, “Charlie Big Potato”, “Hedonism”, “Love Someone Else” ili “Twisted”. “I Believed In You”, “My Ugly Boy”, “Because Of You”, “Intellectualise My Blackness”, “This Means War”, “Weak” i “Little Baby Swastikkka”, “God Loves Only You”, “The Skank Heads” također su na popisu odsviranih, kao i singlovi “Tear The Place Up”, “Brazen”, “What You Do For Love”, “100 Ways to Be a Good Girl”. Na novoj je setlisti grupa uvrstila i nove pjesme “Can’t Take You Anywhere” i “Piggy“, objavljene proteklih mjeseci.

Bend gotovo nikad nije izveo pjesmu “Tracy’s Flaw” kao jednu od favorita fanova, a nažalost, neće se naći ni na ovoj turneji. No ovo je prvi put da ne promoviraju album, nego nastupaju s retrospektivom i to prvi put u koncertnoj dvorani kod nas. Greatest hits for the greatest rock shit!

Nakon prošlog nastupa o kojem se još uvijek priča i velike obljetničke turneje na Šalati, neraskidiva veza s hrvatskom publikom nastavlja se u Domu sportova. Skunk su uvrstili Zagreb na drugi dio velike slavljeničke turneje “25 Live @ 25” čime je jedini grad naše regije koji će dva puta ugostiti ovu live rock mašinu.

Je li samom bendu Hrvtska posebna? Pitali smo gitarista benda Acea, a on kaže da taj zanos ne bi poistovjetio s “hrvatskom, nego Skunk Ansnsie publikom. Svugdje je drukčije, a isto jer se svede na pogled, vjeru i sentiment za ono što zajednički predstavljamo. Na naše nastupe dolazi određen tip ljudi, pa tako možeš izvući posjetitelje iz Hrvatske i Njemačke i njihov će ih zajednički jezik spojiti. To su jednaki ljudi; ljudi kakve Skunk okuplja oko sebe svojim vrijednostima”.

Gitaristu benda koji nam je podario spomenute pjesme tema od izdajničkih ljubavnika do izdajničko-trule vlasti, temeljne vrijednosti su “iskrenost, empatija, politički svjetonazori i zastupanje onog što mi kao bend smatramo ispravnim, energija i sinergija. Sve to se sljubljuje u moćnu kombinaciju onog što nas predstavlja.”

Kao predgrupa će im se pridružiti londonski alt rock dvojac Shelf Lives, koji za sebe kaže da vraćaju punk na repertoar kućnih tuluma.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 230 kuna, dok će na dan koncerta iznositi 260 kuna.

Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Ul. Hrvatske bratske zajednice 4), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a), sva prodajna mjesta Eventima i online www.eventim.hr.

Moglo bi Vas zanimati