02
svi
2022
Vijesti plus

Zvuk u fokusu predavanja i radionica "Istraživačke prakse u umjetnosti, dizajnu i arhitekturi"

share

Istraživačke prakse u umjetnosti, dizajnu i arhitekturi naslov je niza razgovora na temu umjetničkog istraživanja.
U fokusu razgovora su procesi, teorijski koncepti i modeli proizvodnje znanja u pozadini “umjetničkog djela”. Razgovor često uključuje tehnologije i umjetničke predmete, ali tek kao alate za raspravu – fragmentirane, slomljene, ponovno posredovane ili terminalno nedovršene. Razgovori nemaju unaprijed određenu strukturu, već se temelje se na konstelaciji koncepata koji proizlaze iz praksi pozvanih autora.
Treće izdanje ɪsᴛʀᴀᴢ̌ɪᴠᴀᴄ̌ᴋɪʜ ᴘʀᴀᴋsɪ ugostit će ᴊᴀɴᴀ sᴛ. ᴡᴇʀɴᴇʀᴀ, umjetnika i skladatelja, globalno poznatog člana kultnog elektroničkog dua Mouse on Mars.
Pod naslovom ᴛʜᴇ ᴀᴜᴅɪᴛᴏʀʏ ᴀᴄᴛ, predavanje će se baviti sljedećim konceptima:
ᴢᴠᴜᴋ / sᴋᴜʟᴘᴛᴜʀᴀ / sᴛᴠᴀʀᴀɴᴊᴇ ᴘʀᴏsᴛᴏʀᴀ
ʀᴇsᴘᴏɴᴢɪᴠɴᴏsᴛ ᴍᴊᴇsᴛᴀ / sᴘᴇᴄɪғɪᴄ̌ɴᴏsᴛ ᴍᴊᴇsᴛᴀ
ɪɴsᴛᴀʟᴀᴄɪᴊᴀ / ᴘᴇʀғᴏʀᴍᴀɴs
ʀᴇʟᴀᴄɪᴊsᴋᴇ ʙᴜᴅᴜᴄ́ɴᴏsᴛɪ / ᴛᴇʜɴɪᴋᴇ ᴘᴏsᴛᴏᴊᴀɴᴊᴀ
ʙɪᴛɪ-ᴢᴀᴊᴇᴅɴᴏ / ᴢɴᴀᴛɪ-ᴢᴀᴊᴇᴅɴᴏ / ᴏsᴊᴇᴄ́ᴀᴛɪ-ᴢᴀᴊᴇᴅɴᴏ
Nakon predavanja uslijedit će razgovor kojeg će moderirati ɴɪᴋᴏʟᴀ ʙᴏᴊɪᴄ́.
Predavanje i razgovor će biti uvod u trodnevni program koji će voditi ᴊᴀɴ sᴛ. ᴡᴇʀɴᴇʀ & ᴍɪᴄʜᴀᴇʟ ᴀᴋsᴛᴀʟʟᴇʀ:
> Razgovor: ᴛʜᴇ ᴀᴜᴅɪᴛᴏʀʏ ᴀᴄᴛ – 2. svibnja
(19h, Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85)
> Radionica: sᴘᴀᴄᴇ ᴀᴄᴀᴅᴇᴍʏ – 3. – 4. svibnja
(Multimedijalni institut – klub MaMa, Preradovićeva 18)
> Zvučni performans – 4. svibnja
(19h, Muzej Suvremene Umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17)
Program će se odvijati na engleskom jeziku, u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Multimedijalnog instituta (MaMa), uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Radionica je namijenjena svima koji su se prethodno prijavili (do 28. travnja), a uključivat će sesije slušanja, terenskog snimanja, strategije kolektivnog nastupa te praktičnih i teorijskih diskusija.

Prostorna akademija [SPACE ACADEMY] je radionica primijenjenih studija temeljena na teoriji, diskursu i praksi zvuka. Slijedi vlastite principe proizvodnje znanja putem usmene razmjene i nehijerarhijske primjene tehnologije. Istraživanje se temelji na dijalogu. Stjecanje znanja prati posebnosti svake odabrane teme. Ne postoje standardi ili pisane procedure osim dijaloške razmjene koju se dokumentira u raznim medijima.

Glavni je interes akademije orijentacija kroz prostor putem zvuka. Zvuk sam se definira kao potraga: fenomen kontinuiranog slanja i primanja, aktivacije i interpretacije. Prostorna akademija nema lokalno središte. U pokretu je. Svi koji pridonose znanjem, putuju. Počinje se jednim kolektivno uobličenim pitanjem koje kontinuirano generira nove perspektive sve dok se istraživanje izvodi.

— O VODITELJIMA RADIONICE
Jan St. Werner je umjetnik i skladatelj elektronske glazbe, sa stalnom adresom u Berlinu. Najpoznatiji kao član poznatog dua Mouse on Mars, ostvario je također i značajnu karijeru stvarajući pod vlastitim imenom. Od sredine 1990-ih, St. Werner kontinuirano objavljuje niz utjecajnih glazbenih djela. Tijekom 2000-ih bio je umjetnički direktor Amsterdamskog instituta za elektroničku glazbu (STEIM). Nakon što je predavao o eksperimentalnim praksama zvuka na američkom MIT-u Jan St. Werner imenovan je profesorom Interaktivnih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Nürnbergu 2017. gdje pokreće program Dynamic Acoustic Research (DAF). Trenutno za NYU razvija novo studijsko polje o budućnosti produkcije glazbe.

Michael Akstaller je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Nürnbergu, na HfG Karlsruhe i građevinarstvo na Tehnološkom sveučilištu u Nürnbergu. Fokus istraživanja su mu prostorna percepcija putem usmjerenih izvora zvuka u zvučnim instalacijama, interakcije između hidrodinamike i morfoloških procesa u fluidima te čisti akustički fenomeni.

Program se odvija na engleskom jeziku, u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Multimedijalnog instituta, uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Moglo bi Vas zanimati