04
svi
2024
Vijesti

Obnova produkcije u Celju

Slovenski mjuzikl o Veroniki Desinićkoj

Veronika_Deseniška

share

Nakon četiri godine na Starom gradu Celje u Sloveniji bit će ponovno izvedene četiri izvedbe slovenskog mjuzikla Veronika Desinićka.

Autor glazbe je slovenski skladatelj mlađe generacije, Leon Firšt, na scearij Janeza Usenika. U izvedbi sudjeluje 60 glazbenika, glumaca i plesača. Uz Evu Černu Avbelj nastupit će i Klemen Bunderla, Tjaša Hrovat Steklasa, Željka Predojević Korošec, Srđan Milovanović i Marjan Bunič. Timu će se ove godine prvi put pridružiti tenor Gregor Ravnik.

Podrijetlo Veronike Desinićke vezuje se uz Desinić kraj Velikog Tabora, dok Fridrik II. tvrdi da je bila s »dvora mađarskog kralja, tj. kći nekog velikog mađarskog kralja, tj. kći nekog velikog mađarskog barona«. Pitanje njezina podrijetla nije riješeno u historiografiji.

Dvorac Veliki Tabor

Prema Celjskoj kronici, zbog svojega nižeg socijalnog statusa, obična plemkinja kao žena jednog Celjskog nije bila po volji ni Fridrikovu ocu Hermanu II, a pogotovo Barbari i Žigmundu. Herman je nakon interniranja sina Fridrika pronašao Veroniku, skrivenu u Fridrika IX. Ptujskog u Vurberku kraj Ptuja, i predao je sudu pod optužbom da je vještica, tj. zbog pokušaja trovanja Hermana i sinovljeva zavođenja. Zahvaljujući vještoj obrani, na sudu u Celju bila je oslobođena optužbe, ali ju je Herman dao ubiti u Ojstricu.

Ti su događaji potaknuli mnogo književnih stvaralaca njemačkoga, slovenskog i hrvatskog jezičnog područja da ih transponiraju u epske pjesme, novele, drame, tragedije i dr., ali i filmaše te glazbenike pri umjetničkom oblikovanju ove poznate priče.

Moglo bi Vas zanimati