05
sij
2023
Vijesti

Slovenski tjedan u KSET-u

Širom

share

Drugi tjedan u 2023. godini KSET je odlučio posvetiti slovenskoj glazbenoj sceni.

U srijedu, 11.01. će u KSET-u nastupiti Širom, slovenski psihodelično-eksperimentalni folk-jazz akustični trio.
Negdje u bratskom svemiru tik do našeg, svemiru jednake količine energije i materije dogodila se fluktuacija u energijskim stanjima zbog čega je on u tom trenutku postao malo drugačiji od našeg. Prolaskom vremena, iako gotovo identičan svemir, nama postaje strani svijet u kojem su generacije različitih oblika života shvaćale svijet oko sebe na drugačiji, manje sebičan i okrutan način. U takvom svemiru javlja se nova civilizacija s vlastitom tradicijom, civilizacija koja nije opterećena simetrijom, zbog čega ima vlastito poimanje glazbe, ritma i melodije. Širom su uspjeli uhvatiti tu glazbu te je s preko dvadesetak instrumenata i nekoliko žanrova i stilova pretočiti u frekvencije i ritmove koji su razumljivi Zemljanima.
Širom je trio koji čine Iztok Koren, Samo Kutin i Ana Kravanja, a o njihovom se radu može čitati u mnogim relevantnim svjetskim časopisima i portalima kao što su Wire i Quietus. Više informacija pronađite ovdje.

Slovenski tjedan u KSET-u
Ljubljanski audiovizualni trio Etceteral vraća se u KSET u petak, 13.01. nakon nastupa na ZEZ festivalu 2021. kako bi promovirao album “Rhizome” koji su izdali u studenom.
Etceteral se nalazi negdje na raskrižju poliritmične podsvijesti i futurističkih afro grooveova. Guste kompozicije, pune kratkih improv sekcija bogate su plesnim ritmovima te otkrivaju triovu raskošnu paletu zvukova sintesajzera. Bariton saksofon Boštjana Simona vodi kroz neznane svjetove čiji su temelji konzistentni grooveovi Mareka Fakuča, a hipnotizirajuća estetika Line Rice brine se da slike tih neodoljivo zanimljivih zvukovnih pejzaža ostanu u sjećanju.
Zvuk njihova drugog albuma Rhizome nalazi se u zoni između duba, krautrocka, slobodne improvizacije i kvantizirane elektronske glazbe, što savršeno prikazuje da je ideja glazbene elastičnosti ključna za ovaj album. Pratite objave o koncertu na službenoj stranici posvećenoj događanju.
U subotu, 14.01. u KSET dolazi Svojat!
Sastavljen od veterana slovenske underground i post improvizacijske scene, Svojat je trio koji je započeo svoj put kao klasični rock band, ali je brzo divergirao u eksperimentalne vode.

Teško je definirati žanr glazbe koji sviraju- njihov zvuk se kreće između avant-rocka, post-punka, no-wavea i slobodne improvizacije. Svojat pokazuju nevjerojatnu raznolikost u ostvarivanju glazbe te izvrsne, uvjerljive i energične nastupe uživo. Jedan je od trenutno najzanimljivijih bendova iz cvjetajuće slovenske eksperimentalne scene, a čine ga Andrej Fon, Ivo Poderžaj i Tadej Čauševič koji su članovi mnogih zanimljivih slovenskih bendova.

Sve nove informacije o koncertima pratite na stranicama KSET-a.

Moglo bi Vas zanimati