12
lis
2022
Vijesti

Splitski gitaristički kvartet nastupa u Sevilli

share

Splitski gitaristički kvartet ovaj petak, 14. listopada, u okviru 13. međunarodnog gitarističkog festivala u Sevilli nastupa u znamenitoj koncertnoj dvorani Joaquin Turina.

Dvorana Turina

Na svom će koncertu Splićani izvesti program koji sačinjavaju isključivo splitskih skladatelja: Vlade Sunka, Ivana Božičevića i Gordana Tudora. Prije njih će na istom koncertu nastupiti poznati argentinski gitarist Pablo Marquez.

Splitski gitaristički kvartet prvi je komorni sastav iz Hrvatske koji nastupa na ovom andaluzijskom festivalu koji okuplja brojne gitariste, među njima i neka od najvećih imena iz svijeta flamenco i klasične gitare.

Ovaj ansambl čine nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Josip Dragnić, Kajo Milišić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Kvartet se na međunarodnom planu profilirao kao jedan od istaknutih promotora hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, pa je tako samo ove godine djela splitskih skladatelja izvodio pred međunarodnom publikom u Luksemburgu i Švicarskoj te sada u Španjolskoj.

Foto: Maja Prgomet

U ranijem osvrtu na njihov prvi koncert u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu muzikologinja Karmen Širović osvrnula se i na dio repertoara koji će ovaj gitarski sastav izvesti u Španjolskoj, a za kvartet je ustvrdila kako “misiju bogaćenja splitske i hrvatske gitarske scene ispunjavaju već dvanaest godina tijekom kojih su izašli iz zadanih okvira djelovanja te svojim nastupima obogatili i europsku scenu koncertima u Luksemburgu, Njemačkoj, Španjolskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Poljskoj. Dobitnici su nagrade Zlatni akvarel za doprinos glazbenoj sceni grada Splita te Osmijeh Biokova za najbolji koncert klasične glazbe u sklopu festivala Makarsko kulturno ljeto. Desetu obljetnicu proslavili su koncertom u samom srcu Dioklecijanove palače, Vestibulu, u sklopu jedanaestog izdanja MAG festivala.”

 

Moglo bi Vas zanimati