12
lis
2022
Vijesti

Curses, fenomen novog dark wavea, dolazi na Stereotip

Curses / press

Curses / press

share

Mračni vokali i gitare začinjeni EBM-om iz 80-ih i new beatom – zaštitni su znak projekta Curses, jednog od trenutačno najuzbudljivijih na sceni novog zvuka.

Curses predstavlja autentičnu poveznicu 80-ih s 2022. godinom, a granice pomiče povezivanjem gitara sa žanrovima kao što su new wave, post punk i dark disco. Ovu atrakciju imamo prilike čuti u petak, 14. listopada u Petom Kupeu na Stereotipu, jednom od najpopularnijih događanja elektroničke glazbe u Zagrebu.

Nakon uspješnog sjajnog koncerta Boy Harshera, Stereotip nastavlja s izvedbama uživo najistaknutijih predstavnika dark wavea. Iza projekta Curses stoji Luka Venezia, Njujorčanin talijanskog porijekla s trenutačnom adresom u Berlinu. Njegovi počeci ukazivali su na drukčiji put.

Curses / Katja Ruge

Curses / Katja Ruge

„Sve je počelo gledanjem filma Povratak u budućnost kada sam imao sedam godina. Postoji scena u kojoj Michael J. Fox u 1950-ima skače na pozornicu na srednjoškolskoj maturalnoj večeri, zgrabi gitaru i počne svirati Johnny B. Goode. Ovaj film, kao i La Bamba o Richieju Valensu su me impresionirali. Otprilike u isto vrijeme postao sam opsjednut Slashom i dobio svoju prvu gitaru,“ kaže Luka.

Uz gitare počeo je slušati i elektroniku što je uzrokovalu krizu njegovog muzičkog identiteta. „Bio sam klinac punk rocka, ali sam išao i na rejvove. Osjećao sam se kao da živim dvostruki život. Tek kad sam čuo bend Suicide, shvatio sam da možeš miješati gitare i elektroniku.. Otvorili su mi vrata ovog što danas radim“, otkriva Curses.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CURSES (@cursesforever)

A ovo što danas radi, dovelo ga je do najpoznatijih svjetskih klubova kao što su Berghain u Berlinu, Fabric u Londonu, Silencio u Parizu i Sexyland u Amsterdamu.

Prema njegovom radnom potpisu i sklonosti mračnom zvuku, mogli bi pomisliti da lice iza naziva Curses pripada mračnom i čudnom čovjeku. No, riječ je o izrazito vedroj i pozitivnoj osobi.

“Kad sam se rodio, imao sam problema s disanjem, pomodrio sam, i skoro umro. Rođen sam alergičan na gotovo sve i s užasnom astmom. Srećom, prebrodio sam sve alergije. Mislim da je to rano suočavanje sa smrću razlog zašto sam fasciniran tamom kao pozitivnom energijom, a ne negativnom“, izjavio je jednom prilikom.

Kako sam rado kaže, zapravo je potpuno blesav i razigran.

“Otkako sam se preselio u Berlin, otkrio sam novi stav prema plesnom podiju. Zabave na kojima nema osude ili diskriminacije nude slobodu u glazbi i vibri. Volim svirati pred svakom publikom, ali neka od mojih najdražih povezivanja s publikom do sada su de dešavala na Pornceptual zabavama u Berlinu.“

Curses / press

Curses / press

U Petom Kupeu nastupit će kao DJ, ali i sa svojim spektakularnim live nastupom kojim je dosad osvojio publiku diljem svijeta. Ostatak više nego obećavajućeg line upa u Petom kupeu čine Cormac, jedan od trenutačno omiljenijih DJ-u Berlinu, poznat po nedjeljnim maratonima u Berghainu te Johana, beogradska DJ-ica s londonskom adresom, i domaćin Felver.

Ulaznice se mogu nabaviti na prodajnim mjestima Entrija ili online.

Moglo bi Vas zanimati