02
pro
2022
Vijesti

Svijet klasike na HRT-u: Glazbena tribina Osijek 2022. - Kako se stvara nova glazba

Glazbena tribina 59 - Trio Elogio - Petrit Çeku Pedro Ribeiro Rodrigues Tomislav Vuksic - Kulturni centar Osijek

share

Glazbena tribina na Hrvatskoj televiziji

U emisiji Svijet klasike koja će se emitirati 8. prosinca bit će predstavljen dio programa 59. Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja koja se između 9. i 12. studenoga 2022. održala u Osijeku.

Foto: Kristijan Cimer

Riječ je o svojevrsnoj platformi za razmjenu mišljenja, kreativnosti, koncertnih i stvaralačkih inicijativa, na stvaranju suvremene glazbe. Od prošle se godine nakon niza godina održanih “na moru” (u Opatiji i Puli), Tribina utjelovila na kontinentu, u Gradu na Dravi, gdje je rezonira s bogatom kulturnom i glazbenopedagoškom scenom i privlači novu publiku. Emisija počinje radnom probom u Kulturnom centru Osijek gdje pratimo komunikaciju između skladatelja, ujedno i umjetničkog voditelja Tribine, Tibora Szirovicze, i izvođača njegove nove skladbe (Arja’s Playbox), četvorice saksofonista Papandopulo Kvarteta.

Kvartet Papandopulo na GLazbenoj tribini u Osijeku / Foto: Kristijan Cimer

U trenutku stvaranja novog djela jednaku odgovornost snose autor i interpreti, što se vrlo zorno dočarava u njihovu spontanom i kreativnom dijalogu. Emisija u nastavku donosi osvrte s praizvedbi na koncertu gostujućeg austrijskog ansambla Zeitfluss u osječkom Domu HV-a, kao i s praizvedbe nove Mise Modularis Antuna Tomislava Šabana na uvodnoj večeri Zbora HRT-a u Osječkoj konkatedrali.

Foto: Kristijan Cimer

U emisiji, uz već spomenutog umjetničkog voditelja, o osječkoj Tribini, novim djelima i novoj glazbi za Svijet klasike govore osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković, saksofonist Tomislav Žužak, muzikolog Ivan Ćurković, skladatelji Ivan Violić, Marko Markuš, Edo Mičić, Daniel Oliver Moser i Antun Tomislav Šaban, te dirigenti Antonina Kalechyts i Tomislav Fačini.

Foto: Kristijan Cimer

U popratnim kadrovima uz koncerte pratimo i dio predavanja koje je o vlastitom skladateljskom prosedeu, za publiku Tribine, održao trenutačno vodeći živući talijanski skladatelj Francesco Filidei.

Urednica i voditeljica: Jana Haluza.

Svijet klasike, osim na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme nalazi se i arhiva emisija.

Svijet klasike na HRT-u: Glazbena tribina Osijek 2022. - Kako se stvara nova glazba

Moglo bi Vas zanimati