20
lip
2023
Vijesti

Fête de la Musique

Još glazbenih programa za Svjetski dan glazbe

Fête de la musique na ulicama Pariza / Foto: Jean-Pierre Dalbéra/CC

share

Ususret međunarodnom obilježavanju dana kad se građani, amaterski i profesionalni glazbenici ohrabruju na muziciranje u javnome prostoru kako bi se slavila glazba, Svjetski dan glazbe 2023., uz brojne programe koje diljem zemlje organizira Hrvatska glazbena unija (pronađite ih ovdje), možete obilježiti posjetom nizu koncerata i programa lokalnih organizatora, orkestara i organizacija.

U nastavku donosimo još nekolicinu koji se odvijaju u Slavoniji, u središnjoj Hrvatskoj te u Dalmaciji.

Osijek

Ususret Svjetskom danu glazbe STD Pajo Kolarić danas, u utorak, 20. lipnja 2023., s početkom u 20 sati na platou iza Kulturnog centra priređuje koncert na kojemu nastupaju svi članovi Društva. Prvi će put zajednički svirati Juniorski i Seniorski orkestar, a predstavit će se i mladi svirači Škole tambure.

Slavonski Brod

34. Brodsko glazbeno ljeto otvoreno je koncertom slovenske glazbene skupine Perpetuum Jazzile u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić, a program festivala nastavlja se dvostrukim koncertom na Međunarodni dan glazbe.

Kazališno koncertna dvorana Ivana Brlić Mažuranić, Brodsko glazbeno ljeto

Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić Mažuranić

Sutra, u srijedu 21. lipnja, s početkom u 18:30 sati na brodskom Trgu Ivane Brlić-Mažuranić nastupit će Gradska limena glazba Željezničar pod ravnanjem Matije Šeremeta. Nakon toga, pubilika nastavlja prema platou Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, gdje u 21 sat na ljetnoj pozornici za sve ljubitelje jazza, latinoameričke glazbe i ritma nastupit će FiloSofía i izvesti svoje najplesnije salsa pjesme pod ravnanjem Mirona Hausera koji se točno mjesec dana nakon toga, 21. srpnja, vraća na istu scenu sa Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije, u velikoj koncertnoj posveti Dinu Dvorniku.

FiloSofía

Sisak

Obogaćujući programski sadržaj ljeta u Sisku, Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak i ovog će lipnja te srpnja organizirati manifestaciju KULturno LJETO KKV-a kroz kazališni, glazbeni i filmski program koji se izvodi na otvorenom na Ljetnoj sceni Kazališta 21 od 21. lipnja do 28. srpnja.

Otvorenje festivala je u srijedu, 21. lipnja 2023., na Svjetski dan glazbe, kada će u dvorištu Kazališta 21 gostovati Valerija Nikolovska trio.

Sinj

Grad Sinj prvi put obilježava Svjetski dan glazbe. Na prirodnoj pozornici ispred fontane Petrovac u Sinju nastupit će Lana Domjanović i Vatroslav Maganić, Piromani, Cheap Sunglases, Jelena Vuković, Z Band i S.A.M.F. Početak koncerta najavljen je za 20:30 sati.

Svjetski dan glazbe

Vodice

Treću godu za redom, vodički Big band sastav koncertima obilježava Svjetski dan glazbe, 21. lipnja. Ove godine zasvirat će u srijedu, 21. lipnja slaveću glazbu kao “zvonku radost”. Koncert na obali Vladimira Nazora započinje u 21 sat., a u pratnji Big Banda Vodice pjevat će Tajna Zorica.

Dubrovnik

Probe dubrovačkih glazbenika za koncertno slavlje Svjetskog dana glazbe održavaju se u ljetnikovcu Crijević-Pucić čime je Dubrovački simfonijski orkestar i službeno preuzeo svoj stari prostor, izvijestili su na svojim društvenim mrežama. Dugoiščekivana je to vijest koja ne veseli samo glazbenike orkestra nego sve koji s njima sudjeluju u obogaćivanju kulturnog života Grada, kao i institucije u kulturi i umjetnosti čiji se program na njih oslanja.

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ivana Huta / Foto: DSO

Od 20 sati pred Kneževim dvorom nastupa Zbor Libertas, a potom od 21 sat Dubrovački simfonijski orkestar izvodi koncertni program  pod ravnanjem Ivana Huta, uz soliste Željka Barača (klarinet) i Džemala Cakića (trublja) ispred crkve sv. Vlaha.

Zagreb

Na Svjetski dan glazbe, u srijedu 21. lipnja od 21 sati u koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a, koji otvara ovogodišnji Zagreb Classic. San ljetne noći udružuje Simfonijski orkestar HRT-a i ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pod vodstvom maestra Martina Yatesa, koji se, uz iskustvo muziciranja s vodećim britanskim i skandinavskim orkestrima, osobito posvetio baletu, pa redovito predvodi izvedbe Kraljevskog baleta u londonskom Covent Gardenu.

Uz mladu i nagrađivanu sopranisticu Josipu Bilić te prvog violončelista Simfonijskog orkestra HRT-a Branimira Pustičkog u solističkim ulogama, vodit će nas kroz raskošnu orkestralno-plesnu priču, od sanjivog Sna ljetne noći sve do vatrene čarolije Žar-ptice! Izravni prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija.

Još glazbenih programa za Svjetski dan glazbe 2023.

Moglo bi Vas zanimati