05
pro
2022
Vijesti

Tamburaški orkestar HRT-a i klapa Kaše

Kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije

Tamburaški orkestar HRT-a © Jasenko Rasol/HRT

share

Kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije donosi nam nagrađivana klapa Kaše uz Tamburaški orkestar HRT-a i maestra Sinišu Leoplolda na koncertu iz ciklusa U ozračju tambure koji će se održati u nedjelju 11. prosinca 2022. u 20 sati studiju Zvonimir Bajsić.

Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja, početkom 2007. u Dubrovniku nastaje klapa Kaše.  Ime dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Iako relativno mlada, klapa Kaše nastupila je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva.

Uz tri prva mjesta po mišljenju publike (2012., 2014., i 2018.) te prvo mjesto žirija (2012.) na najprestižnije, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, klapa postaje jedna od najnagrađivanijih klapa u Hrvatskoj. Klapa je nastupila na festivalima u Perastu, Blatu na Korčuli, Makarskoj, Kaštel Kambelovcu i Opatiji, te na svakom osvojila prva mjesta žirija i publike.  Okupivši zaboravljene napjeve dubrovačkog kraja klapa Kaše je, uz pratnju autohtonih instrumenata puput lijerice ili lutnje, pokrenula i koncertni program “Tragom Republike”, kojim je uz vrhunsku a cappella  izvedbe prikazala sav sjaj dalmatinske klapske pjesme, zaštićene UNESCO-om.

Sam običaj kolendavanja seže daleko u povijest, a prvi zapisi o tom običaju mogu se naći još u 12. stoljeću. Kolendavanje i božićno pjevanje, osim glazbene vrijednost, predstavlja i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja koji, nevezano za društvene okolnosti, jednako se odvijaju već stoljećima.

„Po prvi puta, u predblagdansko ozračje Božića, uživat ćemo u izvornim kolendarskim napjevima u izvedbi sjajne dubrovačke klape Kaše, za ovu prigodu ukrašene zvukovljem  Tamburaškog orkestra HRT-a. U drevnoj kulturi Hrvata posjeti koledara smatrani su posebnom čašću i znatno su pridonosili jačanju prijateljstva i snažnijem povezivanju mještana te utjecali na dobro raspoloženje u vrijeme adventskih, božićnih i novogodišnjih blagdana. Siguran sam da će naš večerašnji program također pozitivno utjecati na dane koji su pred nama.“ – naglasio je maestro Siniša Leopold.

 

Moglo bi Vas zanimati