11
lis
2023
Vijesti

Treće izdanje Gibanja

Pomaknuta audiovizualna iskustvima sa začudnim instrumentima i novim tehnologijama

gibanja

Hugo Morales Murguia, Automatska sredstva ljudskog rada, Festival Dag in de Branding / Foto: Wouter Vellekoop

share

Treće izdanje zvučnog događanja Gibanja otvara se u srijedu 18. listopada u Pogonu Jedinstvo međunarodnom premijerom novog djela skladatelja Huga Moralesa Murguie i koncertom Barbore Tomaškove, a u narednih šest dana domaćoj publici predstavit će još deset zvučnih eksperimenata i audiovizualnih iskustava. Cjelokupni program će se odvijati u KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1, Petom kupeu i Pogonu Jedinstvo.

Ovogodišnja Gibanja programski pripadaju većem međunarodnom događanju KONTEJNER 3.0 kojeg čine EMAP izložba i diskurzivni program Živi sustavi – koncepti prirodne i umjetne drugosti u kolektivnim habitatima (17.10. – 29.10., MSU Zagreb, KONTEJNER) te Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi (24.10. – 29.10., MSU Zagreb, KONTEJNER, Peti kupe) u organizaciji udruge KONTEJNER koja ovim putem predstavlja aktualne i eksperimentalne umjetničke prakse kojima se bavi u svom radu već više od dva desetljeća.

Kontejner, Gibanja

Gibanja s programskim potpisom kustosice i muzikologinje Davorke Begović ove godine nastavljaju stvarati prostor za zvukovne umjetničke prakse, različite poetike i pristupe u načinu rada sa zvukom kao umjetničkim medijem, predstavljajući zvučne eksperimente, audiovizualna iskustva i suvremena elektroakustička djela u kojima se koriste nove tehnologije i začudni instrumenti. Dio predstavljenih projekata i radova realiziran je u sklopu europskog projekta New Perspectives for Action međunarodne mreže Re-Imagine Europe, kao ko-produkcija s udrugom KONTEJNER ili razmjena s partnerskim organizacijama mreže.

Barbora Tomášková, foto Norbert Burkowski

Događanje započinje u srijedu 18. listopada u maloj dvorani Pogona Jedinstvo u 20 sati solo koncertom slovačke skladateljice Barbore Tomáškove poznate po jedinstvenim zvučnim pejzažima koji spajaju elektroniku sviranu uživo sa akustičkim i elektroničkim zvukom instrumenata vlastite izrade. Iste večeri u 21 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo nastupit će ansambl Nemø s novim djelom skladatelja Huga Moralesa Murguie Automatska sredstva ljudskog rada kojeg će izvesti na modificiranim strojevima: bušilicama, brusilicama, vibratorima.

foto: Marko Lopac

U četvrtak 19. listopada u KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1 splitski ansambl S/UMAS predstavit će svojevrsni pregled svog dosadašnjeg glazbenog rada, a Jaka Berger izvest će i interpretirati kultno djelo Corneliusa Cardewa Treatise. Večer u petak 20. listopada započet će u Petom kupeu posebnom audiovizualnom suradnjom glazbenica Klare Lewis i Nik Colk Void s eksperimentalnim filmskim umjetnikom Pedrom Maiom koji će izvesti Samo jako!, rad u kojem se isprepliću pop, noise, nježni techno i brutalni ambijentalni zvuk.

Program se nastavlja u Pogonu Jedinstvo gdje će nastupiti slovački eksperimentalni glazbenik Ondrej Zajac koji svojim nastupima pomiče granice gitarističkog zvuka, i perkusionist i multiinstrumentalist Sylvain Darrifourcq s nesvakidašnjim svjetlosno-zvučnim performansom FIXIN u koji je uključeno i glazbenikovo tijelom te više motora kojima se upravlja digitalno.

Sylvain Darrifourcq

Subotnji program Gibanja odvija se u KONTEJNER-u gdje će nastupiti violinistica, istraživačica zvuka i tišine Dejana Sekulić s izvedbom violina+ čijim neobičnim sonarnim svjetovima pridonose preparirani violina i gudalo; te dvojac TinyMental, Pavle Jovanović i Bojan Krhlanko, koji će izvesti novu KONTEJNER-ovu produkciju, elektroakustičku komprovizaciju Inner Disposition.

Večer se nastavlja u Pogonu Jedinstvo nastupom vokalistice i skladateljice Martine Claussen u suradnji s hrvatskim umjetnikom svjetla i videa Ivanom Lušičićem Liikom, te zajedničkim koncertom eksperimentalnih i progresivnih glazbenica Ziúr i Elvin Brandhi.

Ziur & Elvin Brandhi, photo Sander Houtkruijer

Treće izdanje Gibanja zatvorit će tri izvedbe Andreasa Trobollowitscha hibrid #1 – 16 temeljenim na zvučnoj instalaciji koju je sam sastavio od osam samoizgrađenih mehaničkih objekata, šesnaest gramofona, šesnaest flauta i šesnaest balona. Andreas Trobollowitsch nastupit će u tri termina u nedjelju 22. i ponedjeljak 23. listopada u KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1.

Andreas Trobollowitsch, hibrid #1 / foto: Gwendal Le Flem

Gibanja traju od 18.10. – 23.10.2023., a ulaznice za pojedinačne nastupe po cijeni od 5,00 EUR moći  će se kupiti na koncertnim lokacijama (KONTEJNER, Pogon Jedinstvo, Peti kupe) sat vremena prije početka programa. Paket ulaznica za cjelokupni program Gibanja moći će se kupiti po cijeni od 40,00 EUR na istim lokacijama.

Lokacije održavanja programa su: KONTEJNER, Odranska 1/1, Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb te Peti kupe, Trnjanska cesta 5.

Moglo bi Vas zanimati