28
ožu
2024
Vijesti

Medijska konferencija

Ususret 20. Zagreb Doxu - predstavljen program

Zagreb dox

Foto: Lukša Marotti/ZG Dox

share

Dvadeseti ZagrebDox održat će se od 14. do 21. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. U WOW baru Kaptol Boutique Cinema predstavnicima medija, filmske i kulturne zajednice, predstavljen je detaljnije ovogodišnji pristup odabiru, programi, radionice i popratna događanja 20. Zagreb Doxa.

Foto: Lukša Marotti/ZG Dox

Uskoro započinje dvadeseto izdanje ZagrebDoxa-a, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji se u kratko vrijeme profilirao kao jedan od jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala koji svoj interes usmjeravaju prema dokumentarnom film. Osnivač i glavni selektor te direktor festivala, Nenad Puhovski, najavio je promjenu u vođenju ZagrebDox-a, pa će uz njega kao umjetničkog ravnatelja, ulogu izvršnog direktora preuzeti Hrvoje Pukšec.

Foto: Lukša Marotti/ZG Dox

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha s povratkom ovog panel programa koji je sa svojim stručnim gostima tematski proširio i produbio te dao dodatnu vrijednost samim projekcijama, jednakim se pravcem odlučilo ići i ove godine. „U sklopu participativne dokumentarističke platforme ZagrebDoXXL održat će se pet panela o raznim relevantnim temama: od zloupotreba deepfake tehnologije do erozije radničkih prava, od posljedica seksualnog nasilja i traume kao ključa iscjeljenja do pronalaženja pravednog političkog rješenja za Palestinu.

Dokumentarni filmovi poznati su po tome da otvaraju teme s kojima se društvo još nije spremno suočiti ili s njima nije dovoljno upoznato te pridonose kolektivnoj perspektivi društvenih problema. Stoga imaju važnu ulogu kao savjest i korektiv društva ali i kao svojevrsni prognostičar društvenih promjena.

No Other Land :: Festival Hits / ZagrebDox 2024 from ZagrebDox on Vimeo.

Novost ovogodišnjeg ZagrebDoxa je i u usmjerenju njegovog Pro segmenta namijenjenog filmskim profesionalcima. Na ovogodišnjem izdanju, ZagrebDox Pro se fokusira na dubinsko istraživanje dokumentarnih serijskih djela. Od načina promišljanja ideja, izgradnje interesa u audiovizualnom ekosustavu, mogućih pristupa produkciji pa sve do modela distribucije i promocije.

„Za razliku od prijašnjih godina kada smo ovdje prezentirali program po njegovim sekcijama, ove godine naša festivalska „žetva“ je bila toliko dobra – pobjednici Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva, IDFA-e, CPH:DOX-a, Hot Docsa, Leipziga, Visions du Réel, Locarna, Sheffielda, Jihlave, Barcelone, Prizrena, Thessalonikija – da smo se odlučili ograničiti samo na njih.“ zaključio je Nenad Puhovski izdašno predstavljanje odabranih filmova na medijskom predstavljanju nadolazećeg festivala.

Foto: Lukša Marotti/ZG Dox

Stotinu i dva filma koje će ovogodišnji ZagrebDox tijekom osam dana ponuditi svojoj vjernoj publici zasigurno su najbolji mogući izbor u ovom izbornom festivalu, istaknuli su organizatori oslanjajući se na (pred)izborne dane tijekom kojih će se odvijati festival.

Neradna srijeda omogućila je organizatorima da u program stave dodatne projekcije stoga je jedna od mogućih krilatica festivala: s birališta u gledališta! A tamo će ih čekati krema suvremene svjetske dokumentarne produkcije.

Foto: Lukša Marotti/ZG Dox

Glazbeni globus

Posebno zanimljiv za sve ljubitelje glazbe (i filma) je programski dio posvećen filmskim pričama o glazbenicama i glazbenicima koji Zg Dox redovito uključuje u festivalski program, Glazbeni globus.

Ove godine on donosi pet filmova koji će se prikazivati od ponedjeljka, 14. travnja, do subote, 20. travnja 2024. To su:

Grandpa Guru, zatim Joan Baez: Ja sam glasna, film o Caveovu nekadašnjem bendu Mutiny in Heaven: The Birthday Party, portretni film o japanskom velikanu glazbe i zvuka Ryuichi Sakamoto: Opus te film Darka Lungulova Yu Grupa – Trenutak sna.

Detalje o glazbenim filmovima te glazbi filmovima donosimo pred sam početak festivala, a sve informacije o ulaznicama mogu se pronaći ovdje.

Foto: Lukša Marotti/ZG Dox

 

Moglo bi Vas zanimati