15
tra
2024
Vijesti plus

20. ZagrebDox, 14. - 21. travnja

Filmske priče o glazbenica_ima i glazba na filmu

zagrebdox

ZagrebDox / iz filma Joan Baez: I Am Noise

share

Ovaj tjedan u kulturi obilježen je dokumentarnim filmom, ali budući da je jedan od ključnih elemenata filmske umjetnosti zvuk, skrećemo pozornost ne samo na filmove o glazbenicama i glazbenicima, nego i na rad autorica i autora glazbe te oblikovanja zvuka filmova na programu 20. ZagrebDoxa

Projekt koji je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja, ove godine donosi 102 filma, a festival je sinoć otvorio film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija. Od danas na doxima posebno zanimljiv program mogu pronaći i ljubitelji glazbe.

Glazbeni globus

Prvi film iz ciklusa Glazbeni globus je film Grandpa Guru, portretni dokumentarac koji eklektičnim stilom prikazuje kontinuitet rada legendarnog sastava Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, glazbu i umjetnost njihova pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića. U filmu pratimo Ginino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Seattle, gdje je upoznao Krista Novoselica iz grupe Nirvana i Jellu Biafru iz benda Dead Kennedys koji ga potiču da se nastavi baviti glazbom. Gina progone pitanje pripadnosti i osjećaj rastrganosti između života u Americi, Sarajeva i majke za koju je iznimno vezan.

„Sjedim na dvije stolice i letim s jednog kraja svijeta na drugi, nadajući se da ukoliko budem dovoljno brz da ću biti u isto vrijeme na dva mjesta,” jezgrovito je opisao svoja životna kretanja u prošlogodišnjem razgovoru pred zagrebački koncert.

Ovo je priča o transformacijama jedne osobe u teškim vremenima, bijegu na kraj svijeta i demonu koji ga prati. Film je režirao Silvio Mirošničenko koji je, među ostalim, autor filma Edo Maajka – Sevdah.
Grandpa Guru možete pogledati danas (ponedjeljak) u 19:30 ili u utorak u 21:30h.

Laurie Anderson – izazov percepciji, otpor kategorizaciji

Pauzu od Glazbenog globusa najbolje možete iskoristiti tako da pogledate film živuće legende (koju smo nedavno imali prilike čuti u Cankarjevom domu), Laurie Anderson, na programu u srijedu u 15 sati.

Ova multidisciplinarna umjetnica izgubila je voljenog terijera Lolabelle u nizu obiteljskih smrti koje su uključivale i majku i supruga, legendarnog glazbenika Loua Reeda. U ovom iznimno osobnom esejističkom filmu ona koristi povezanost s Lollabelle kako bi usidrila svoja razmišljanja o raznolikim temama. Njezina melodična naracija prati složenu tapiseriju slika koje uključuju vlastite animacije, 8-milimetarske kućne snimke i mnoštvo fotografija pasa.

Povezivanjem sasvim različitih tema i slika, film aludira na esejistički film Chrisa Markera Bez sunca (Sans Soleil). Srce jednog psa vrlo je emotivno, eterično, komično, filozofsko ostvarenje koje se, poput autorice, odupire svakoj kategorizaciji.

Od četvrtka se Glazbeni globus nastavlja i to na ponešto sličnome geografsko-tematskom tragu. Film koji pruža „intiman pogled na obitelj, žrtvu i na to što znači biti dio povijesti“, Yu Grupa – Trenutak sna, priča je o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali ujedno i priča o jednoj obitelji.

Film prati braću Jelić, koja se rađaju i odrastaju zajedno s novom Jugoslavijom. U njega je stalo 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina Yu Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. Istovremeno epski i duboko intiman, ovaj film kreativno se koristi arhivskim materijalom i obiteljskim Super 8 snimkama kako bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i intimnoj borbi za obitelj. Glazbu za film potpisuje beogradski gitarist i autor, član skupine i protagonist filma, Petar Jelić. Redatelj prošle godine zaključenog filma je Darko Lungulov, a na programu je u četvrtak u 19:30 te u petak u 17 sati.

U petak pak glazbeno-filmska publika ima priliku za mali filmski maraton upravo u sklopu Glazbenog globusa. Naime, osim Yu Grupe, na programu su (premijerno u Hrvatskoj) još dvije filmske priče o glazbenicima.

U ožujku 2023, nakon borbe s rakom, preminuo je legendarni skladatelj Ryuichi Sakamoto. U godinama koje su prethodile njegovoj smrti više nije mogao nastupati uživo. Ipak, krajem 2022. prikupio je svu svoju energiju kako bi svijet napustio uz posljednju izvedbu: koncertni film u kojem se pojavljuju samo on i njegov klavir.

Film Ryuichi Sakamoto: Opus japanskog redatelja Nea Sore slavi život umjetnika u najčišćem smislu, kao labuđi pjev voljenog maestra koji u njemu ogoljuje svoju dušu.

Sakamoto se obratio svome sinu, redatelju Neu Sori, da mu pomogne snimiti koncertni film. Kao mjesto snimanja Opusa, kako se projekt tada zvao, odabrao je dvoranu NHK Broadcast Centre u Tokiju zbog dobre akustike te je sastavio set listu koja je ocrtavala njegov ukupni rad, sadržavajući djela od filmske glazbe do eksperimentalnijih skladbi, radeći okružen svojim najpouzdanijim suradnicima i svjestan da je to možda posljednji put da može prezentirati svoju glazbu.

Budući da mu zbog njegova zdravlja nije bilo moguće svirati više od tri komada dnevno, Opus je snimljen u roku od osam dana, a nadahnut očevom fascinacijom vremenom, Sora je konceptualizirao film tako da se odvija kroz cijeli dan, što je izrazio izborom svjetla u filmu. Kritički hvaljen, film Opus je stoga više od samog koncertnog filma, jer predstavlja svojevrsnu vezu između glazbe i umjetnika, naglašavajući što umjetnost traži od svog tvorca i svjetova u koje ga dovodi.

Dvadeset djela, koje je odabrao sam Sakamoto i koja su u filmu izvedena bez riječi, pripovijeda o Sakamotovu životu kroz njegovu glazbu. Ulaznice za prikazivanje u petak, od 19 sati, pribavite dok ih još ima – ovdje.

Sakamotov glazbeni portret slijedi posljednji film Glazbenog globusa toga dana, Mutiny in Heaven: The Birthday Party redatelja Iana Whitea, na rasporedu u 21 sat.

Skromno počevši u australskom predgrađu, sastav The Birthday Party s frontmenom Nickom Caveom prerastao je u jedan od najutjecajnijih bendova svog vremena, stekavši poštovanje koje, unatoč raspadu grupe, ni dandanas ne jenjava. Ispričan riječima članova benda, Mutiny in Heaven prvi put donosi njihovu priču na ekran.

Uvrnuta je to priča o usponu i imploziji te pitanjima nadahnuća, kreativnosti, ovisnosti, slave, međuljudskih sukoba i jedinstvenog odnosa između kreativne vizije i samouništenja. Ekskluzivnim, iskrenim intervjuima, bogatom i nikada viđenom arhivom, neobjavljenim pjesmama, studijskim snimkama, animacijom i multimedijalnim sadržajem film nas vraća u prošlost benda otkrivajući pitanja njegova podrijetla, snova, nadanja i motivacije ključnih članova.

Film je, osim u petak, na rasporedu i u subotu u 21:30h.

The Birthday Party / Foto: Michel Lawrence

“Vjerujem da glazba ima moć transformacije ljudi, a na taj način ima moć i promijeniti situacije – poneke velike, a ne malene”. Govorila je to legendarna kantautorica, pjevačica i politička aktivistkinja Joan Baez.

Kao zvijezda američke scene predstavila je publici tada mladog glazbenika Boba Dylana, bila je bliska prijateljica i osoba kojoj se divio Martin Luther King Ml., među prvima je koračala na čelu marša za civilna prava u Selmi, pjevajući je predvodila brojne povijesne prosvjede za ljudska prava, kao 21-godišnjakinja bila je na naslovnici časopisa Time…

Film iza kojeg stoji redateljski trojac Karen O’Connor, Miri Navasky te Maeve O’Boyle, Joan Baez: Ja sam glasna, donosi intiman prikaz karijere koja se protegla na više od 60 godina glazbene i političke ekspresije koji neće zanimati samo njene fanove.

Baez u njemu govori o svome uspjehu, ali i o dugogodišnjim psihičkim problemima i terapijama, o obitelji, drogama, starenju te pitanjima krivnje i oprosta. Isprepliću se dnevnički zapisi, obilje nikada viđenog arhivskog materijala, opsežni razgovori s Baez i backstage trenuci s njene oproštajne turneje.

Na Zagreb Doxu film imate priliku pogledati samo jednom, u subotu u 19:30 sati.

Glazba u filmu

Osim Glazbenog globusa, festival je i prilika za čuti recentne radove skladateljica i skladatelja koji se bave glazbom za film te oblikovanjem zvuka.

Tako su od domaćih autora u ponedjeljak na programu filmovi za čiji su zvuk i glazbu zaslužni Ivan Zelić (u nagrađivanom filmu Radije bih bila kamen Ane Hušman, čija je ovo hrvatska premijera) te Roko Crnić, Hrvoje Klemenčić i Matija Brajković (u filmu Lijepi i dragi ljudi Igora Mirkovića o Šimi Strikomanu, autoru „milenijskih fotografija“, te akterima tih fotografija).

Alen i Nenad Sinkauz autori su glazbe za film Šume, šume splitske redateljice Renate Poljak, koji donosi priče i sjećanja četiriju partizanki, a na rasporedu je u utorak, dok je Dubravko Robić glazbeno oblikovao kratkometražni film 1001 noć Ree Rajčić čije će prvo prikazivanje biti u petak. U sklopu Glazbenog globusa, uz sastav Kultur Shock, glazbeni doprinos filmu Grandpa Guru dao je i Edo Maajka.

Ne propustite poslušati brojne druge međunarodne autorice i autore glazbe i oblikovanja zvuka, predstavljene u novim filmskim uradcima koji će biti predstavljeni u sklopu programa 20. ZagrebDoxa, od 14. do 21. travnja.

Moglo bi Vas zanimati