22
lip
2022
Vijesti

Najpopularniji slovenski kantautor Vlado Kreslin stiže u MSU

Vlado Kreslin

Vlado Kreslin dolazi na manifestaciju Ljeto u MSU / Facebook

share

Vlado Kreslin već je tridesetak godina najpopularniji slovenski kantautor, na Ljetu u MSU u subotu, 25. lipnja nastupa s bendom Mali bogovi

Vlado Kreslin

Vlado Kreslin i Mali bogovi

Vlado Kreslin renomirani je slovenski glazbenik, nažalost, nedovoljno poznat u Hrvatskoj koliko bi to kvalitetom i emotivnošću pjesama i glasa zasluživao premda je surađivao s hrvatskim glazbenicima i glazbenicama, te s američkim i europskim kantautorima poput Chrisa Eckmana (čiji su The Walkabouts svojevremeno obradili Kreslinovu kultnu skladbu „Tista črna kitara”), Stevea Wynna, Allana Taylora, Hansa Theesinka, Mary Coughlan.

Nedavno je na CMC-u bio prikazan izvrstan Kreslinov „lockwdown” koncert, a kakav je bio njegov glazbeni put možete saznati iz dokumentarnog filma „Pjevaj mi pjesmu“ („Poj mi pesem”) scenarista i redatelja Mirana Zupaniča.

Često ga nazivaju i „slovenskim Dylanom“ ispred kojeg je dva puta nastupio, ali nijednom upoznao, a zbog iznimne srčanosti i energičnosti jednom se od napora doslovce srušio na pozornici.

Surađivao je s brojnim glazbenicima iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Velike Britanije, SAD-a, Irske, Austrije i Senegala te objavio albume  kazališne i filmske glazbe te zbirki poezije.

U osamdesetima član popularnog slovenskog sastava Martin Krpan, koji je svojevremeno bio popularniji i od perjanica slovenske glazbe kao što su Pankrti, Lačni Franz ili Laibach, krajem te dekade započinje svoju kantautorsku karijeru, a njegovi tradicionalni prosinački koncerti u ljubljanskom hramu kulture, Cankarjevom domu, već su legendarni posljednjih 27 godina. Na njima, uz svoju živopisnu Beltinšku bandu – sastav kojeg tvore Vladin otac Milanuža i šira rodbina te prijatelji iz prekmurskih Beltinaca– donosi atmosferu najbližu onome što su za Ameriku Petty i Young, Springsteen i Dylan (kojem je dva puta nastupio kao support izvođač).

Kreslinove skladbe, još od albuma “Spominčice” iz 1992., fasciniraju umješnošću, ukusom i strašću s kojom uvezuje rock i folk, blues i country s prekmurskom glazbom. U tim nastojanjima, s tremolom u glasu i snagom kojom isijava na pozornici, stopio je svoju Muru i daleki Mississippi, magle Prekmurja i Irske, nasljeđe Beltinške bande i utjecaje The Banda te dylanovski i pettyjevski rock i folk s prekmurskim napjevima oca Milana u jednu predivnu glazbenu rijeku.

Njegova glazba zvuči toplo, iskreno i ugodno, bilo da je “lokalnog” podrijetla ili iz susjedstva i udaljenijih krajeva, što se manifestira u brojnim duetima poput “Ljubav se ne trži” s Lidijom Bajuk“S Mure na more Jadransko” s Nenom Belanom“Nocoj igramo za vas” s Radom Šerbedžijom“Vlado i Dado” s Damirom Imamovićem“Sami naši” s Vlatkom Stefanovskim“Let the Music Flow” s Allanom Taylorom ili “Lepa Sire” s braćom Guissei slovenskim gitaristom Igorom Leonardijem. Uz njih, kao i s velikanima rocka poput Parnog valjka ili Indexa, snimio je i obradu pjesme “Grad” Drage Mlinareca, kao i nekoliko skladbi na hrvatskom jeziku uz glazbenike kao što su Zapadni kolodvor te Branko Bogunović Pif i Davor Rodik.

 

 

Cijeli program 25. 6. 2022.

Od 11 sati do 18 sati – izložba „Tužne pjesme rata“, 1. kat

Od 11 do 20 sat – izložba „Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)“, Ekstenzija

18.30 dvorana Gorgona – „Pjevaj mi pjesmu“ (Poj mi pesem), dokumentarni film, redatelj: Miran Zupanič

20.30 dvorana Gorgona – performans: Mario Matoković: Dominacija

21.00 – Vlado Kreslin i band Mali bogovi, koncert, sjeverni plato MSU (ulaz od 20 sati)

 

Ulaznice
Cjelodnevni paket programa: 79 kn
Prodaja ulaznica: Eventim.hr i recepcija MSU

Moglo bi Vas zanimati