23
lip
2022
Vijesti plus

Na vinilu reizdan esencijalni post-punk album grupe Paraf - Izleti

Paraf

Vim Cola na koncertu

share

Jedan od ključnih post-punk albuma na ovim prostorima, Izleti grupe Paraf reizdan je na vinilu u special edition verziji, s dvije dodane pjesme. Originalno objavljen 1981. godine, predstavljao je još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju

Paraf

Ovitak albuma Izleti realizirao je Gus & Maja Planet studio

Album Izleti riječke grupe Paraf značio je korak u drugu kadrovsku, diskografsku, pa i poetičnu fazu benda, nudeći kompleksnije čitanje i interpretaciju okruženja, ali i dalje čineći oporbu društvenim i političkim stereotipima te prihvatljivim mitologijama. Na domaću scenu donijeli su takav zvuk i produkciju gdje se sintesajzer koristio kao ravnopravan instrument, a ne tehnološko pomagalo.

Instrumentalistička superiornost te ženski vokal otkrili su novo lice benda, a melodioznost i intuicija rezultirali su albumom koji je bio savršeno kompatibilan ondašnjim novovalnim prvacima svjetske scene. Izleti su snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, pjevačica Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene, a kultni splitski bend Tužne uši nazvao se upravo prema pjesmi s Izleta.

Originalno objavljen 1981., album je bio ogromno iznenađenje za kompletnu scenu, s obzirom da se Paraf, pionirski punk bend u istočnoj Europi transformirao kadrovski, zvučno i pojavno. Umjesto Valtera Kocijančića u bend su stigli Vim Cola (vokal) i Mladen Ritchie Vičić (gitara), a zvuk je raširen upotrebom sintesajzera za čijim je tipkama stajao Raoul Varljen. Iz prijašnje postave u grupi su ostali Zdravko Čabrijan, Dušan Ladavac Pjer i Goran Lisica Fox. Paraf je tako, po drugi puta, uspio revolucionarizirati scenu na “similaran način preinake Joy Divisiona u New Order”, kako je to istaknuo urednik izdanja Bojan Mušćet.

Parag

Paraf live 2. postava 1982. dvorana Dinko Lukarić Rijeka / Foto Nikica Petković

Osim pjesama koje i danas odzvanjaju arhitekturom zvuka urbane hrvatske glazbe – Javna kupatila’, ‘Želim biti vojnik’, ‘Pobuna bubuljica’ i drugih, album sadrži još dvije pjesme – naslovnu skladbu singla Fini dečko’ i skladbu Praznik’ koja je diskografski debi imala na antologiji Riječki novi val. ‘Fini dečko’ bila je prva pjesma koju je Paraf objavio s Vim Colom iza mikrofona, na singlu koji je uključivao i kraću verziju skladbe ‘Tužne uši’. Skladba ‘Praznik’ nastala je krajem razdoblja kad su stvarane pjesme za Izlete pa nije uvrštena na taj album, kao ni na sljedeći, Zastave kome ambijentalno nije odgovarala.

S albumom Izleti zaokružuje se trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa, a sva tri albuma (A dan je tako lijepo počeo, Izleti, Zastave) s još dodanih bonusa u CD verziji, kao i live album Paraf Live nalaze se u 4CD box-setu Sabrana djela 1976.-1987. Za razliku od prilagođene CD verzije, ovitak vinilnog special editon izdanja Izleta identičan je originalnome koji su napravili Goran Nemarnik Gus & Maja Planet Studio.

Paraf

Paraf – 2. postava, promo fotografija Izleti / Foto Goran Nemarnik Gus

Upravo nakon objavljivanja sabranih djela 2019. godine Paraf se reaktivirao ujedinjavanjem vokala i instrumentalista obje rane postave (troje članova Parafa koji su snimili Izlete – Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varljen su u aktualnoj postavi) i redovito nastupa. Njihovi ovogodišnji nastupi u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani u sklopu promocije reizdanja antologije Riječki novi val, predstavljaju vrh koncertne produkcije u Hrvatskoj.

Renomirani glazbeni novinar Ante Batinović je za portal glazba.hr zapisao“Nikakva plijesan ili paučina iz horor filmova nije se nakupila oko, primjerice, Parafa 2022. Bend je utemeljen 1976. godine, od tada je prošao sve i svašta te onda naravno da 2022. možete imati i barem malu bojazan da će njihov koncert biti, eto, tek protokolarna izvedba greatest hits četrdeset i nešto godina nakon nastanka pjesama. Tako to obično biva. Ali ne i u Parafa. Koncert u Vintage Industrial Baru ide u red ponajboljih na kojima sam bio u više od pedeset godina karijere. Potpomognuti, ustvari, obogaćeni Vavom i Ivom Močibob, Paraf 2022. posjeduje izvedbenu superiornost i – gotovo da možemo reći perfekciju. Jedna od tajni jest zimzelenost njihovih pjesama. Naravno da one danas nemaju onaj jaki identifikacijski karakter koje su imale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ali, bez obzira na to, te pjesme imaju tako urnebesnu energiju, izravnost i takvu ironiju, da su i danas u živoj izvedbi uzbuđujuće, i iznad svega zabavne; zabavne i uzbudljive čak i obogaćenom Parafu, pa onda to umiju i prenijeti na publiku te smo iz tog razloga doista imali rock koncert par excellence!”

Paraf

Vim Cola / Foto: Goran Nemarnik Gus

Veliki hit s Izleta ‘Javna kupatila’, odlično je obradila grupa Turisti koja je za Dallas Records upravo objavila treći studijski album – Apneja. Polovica Turista, Iva Močibob i Vlado Simcich Vava istodobno su i članovi aktualne postave Parafa.  

Mitsku uspješnicu Parafa – Narodnu pjesmu’ – obradio je slovenski bend JAO, uz podršku All Star Band Aida u sastavu: Tokac (Dan D), Goran Šalamon (Friški) Demolition Group, Damjan “Damo” Zorc (Buldogi), Tinkara Kovač, Marin Rosič (Carina), Robert Vrtovšek “RV Maček” (Buldogi), Omar Naber, Gregor Čulk (ex-Interceptor) i Boštjan Velkavrh (ex Lačni Franz), a na taj način su protestirali protiv ponašanja slovenske policije za vrijeme režima Janeza Janše. 

Paraf je i dio line-upa ovogodišnjeg izdanja festivala Exit, nastupit će 9. srpnja u Novom Sadu gdje će predstaviti i posljednje singlove Novi Berlin’ i Dosta!’ te izvesti svoje nezaboravne skladbe koje se sve češće nalaze i u repertoarima drugih izvođača.

Moglo bi Vas zanimati