10
stu
2022
Vijesti

Započelo 2. izdanje Gibanja, evo što slijedi

maotic x Maarten Vos, Nepredvidivo vrijeme / foto Sanja Bistričić maotic x Maarten Vos, Nepredvidivo vrijeme / foto Sanja Bistričić

share

AV nastupi koji tematiziraju klimatske promjene i slom brodogradilišne industrije u Hrvatskoj

Drugo izdanje eksperimentalnog zvučnog događanja Gibanja otvoreno je jučer, u srijedu 9. studenog u Zagrebu, impresivnim audiovizualnim izvedbama radova Sicomat i Nepredvidivo vrijeme, a trajat će do subote 12. studenog do kad će se u Pogonu Jedinstvo, klubovima Peti kupe i Močvara te u Muzeju suvremene umjetnosti predstaviti radovi 28 umjetnica, umjetnika i umjetničkih kolektiva.

Foto Sanja Bistričić

U Pogonu Jedinstvo jučer je premijerno izveden rad Sicomat autora Alena i Nenada Sinkauza, Andree Matošević, Miodraga Gladovića i Marija Kalogjere koji tematizira industrijsku tišinu, neprirodnu brodogradilišnim gradovima poput Pule, koja je autorima poslužila kao ishodišna točka rada čija je izvedba bila glasna i dinamična poput rada plamenobacačkog brodograditeljskog stroja po kojem je rad i naslovljen – Sicomata.

Foto Sanja Bistričić

Rad će se u obliku zvučne instalacije moći poslušati na istom mjestu u četvrtak, petak i subotu (10., 11., i 12. studenog) od 18 do 21 sati. Program 2. Gibanja se nastavio u prepunom klubu Peti kupe gdje su svoj audiovizualni imerzivni rad Nepredvidivo vrijeme o životnim ciklusima vrtložnih fenomena poput tajfuna, uragana i tropskog ciklona izveli francuski umjetnik Maotik i nizozemski producent i violončelist Maarten Vos.

Naredna tri dana Gibanja će zainteresiranima za eksperimentalni zvučni izričaj, umjetnost zvuka, prostorno-zvučni te audiovizualno stvaralaštvo, predstaviti nastupe cijenjenih domaćih i stranih autora poput sintesajzer virtuoza Thomasa Ankersmita, domaće kompozitorice Ivone Eterović tonote, bioakustičke grupe Jata C, performerice s fokusom na optički zvuk i tijelo Mariske de Groot, nesvakidašnjeg cyberpunk benda PLF, glazbenike istraživače i multimedijalne umjetnike Ivara Robana Križića, Bojana Krhlanka i Miodraga Gladovića te violončelisticu improvizatoricu svjetskog glasa Okkyung Lee.

Izvođači 1. dana 2. Gibanja i organizatori događanja / foto Sanja Bistričić

Ulaz na sva događanja 2. Gibanja je slobodan, a program pronađite na stranicama Kontejnera, ali i portalu Glazba.hr, gdje ćete presjek događanja i izvještaje s izvedbi moći čitati od nedjelje, 13. studenoga, a svoje dojmove podijelite u komentarima naših postova na društvenim mrežama.

Moglo bi Vas zanimati