15
velj
2022
Vijesti

Završeno 10. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Natjecanje Papandopulo

Natjecanje Papandopulo /Damil Kalogjera

share

Hrvatsko Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo ponovno je predstavilo i nagradilo najbolje mlade hrvatske glazbenike. Ove godine prijavljeni kandidati natjecali su se u tri discipline: duhačka glazbala (truba, rog, trombon i tuba), solo pjevanje i klavir.

Jubilarno, deseto po redu Natjecanje Papandopulo, održano od 5. do 11. veljače u KD Vatroslav Lisinski i ove je godine za cilj imalo mladim glazbenicima u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogućiti upoznavanje složene i konkurentne klasično-glazbene scene te ih pripremiti za međunarodna natjecanja. Da se u tim nastojanjima uspjelo, ponajbolje dokazuje činjenica da su u proteklih deset godina laureati Natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

U kategoriji duhačka glazbala članovi žirija bili su: Krunoslav Babić, Bank Harkay, Tibor Kerekeš, Mario Šincek i Dario Teskera. U finalu su nastupili: Petar Kšenek, rog; Karlo Vlahek, truba; Ivan Gužvinac, trombon; Mario Janković, trombon i Mihael Hrgar, tuba.

Treću nagradu u iznosu od 5.000,00 kuna osvojili su: Petar Kšenek, rog; Karlo Vlahek, truba i Ivan Gužvinac, trombon. Drugu nagradu u iznosu od 8.000,00 kuna osvojio je Mihael Hrgar, tuba, a prvu nagradu u iznosu od 12.000,00 kuna osvojio je Mario Janković, trombon.

Natjecanje Papandopulo

Natjecanje Papandopulo/Damil Kalogjera

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u protuvrijednosti od 500 EUR dobili su: Petar Kšenek za izvedbu skladbe Uspomene za rog i klavir Frana Lhotke; Karlo Vlahek za izvedbu Sonate za trubu i klavir Stjepana Šuleka i Mario Janković za izvedbu Sonate Vox Gabrieli Stjepana Šuleka.

U kategoriji klavir, stručni ocjenjivački sud činili su: Vladimir Krpan, Ruben Dalibaltayan, Ida Gamulin, Martina Filjak i Bruno Vlahek.

Prvu nagradu u iznosu od 12.000,00 kuna osvojio je Jan Niković, a drugu nagradu u iznosu od 8.000,00 kuna osvojio je Sven Brajković.

Natjecanje Papandopulo

Natjecanje Papandopulo/Damil Kalogjera

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u protuvrijednosti od 500 EUR dobila je Dora Grizelj za izvedbu skladbe Contradanza Borisa Papandopula.

U kategoriji solo pjevanje, stručni ocjenjivački sud djelovao je u sastavu: Ruža Pospiš Baldani, Ivo Lipanović, Lidija Horvat – Dunjko, Dubravka Šeparović – Mušović.

Prvu nagradu u iznosu od 12.000,00 kuna osvojio je Filip Filipović, a drugu nagradu u iznosu od 8.000,00 kuna osvojile su Emilia Rukavina i Gabriela Hrženjak.

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u protuvrijednosti od 500 EUR dobio je Jurica Jurasić Kapun za izvedbu skladbe Serenada Borisa Papandopula.

Natjecanje Papandopulo

Natjecanje Papandopulo/Damil Kalogjera

“Čestitke svim dobitnicima, zaista su svi talentirani i veliko je zadovoljstvo gledati njihove rezultate nakon Natjecanja”, rekao je Goran Končar, predsjednik Natjecanja Papandopulo te dodao: „Do održavanja natjecanja željeli smo održati kontakt kandidata s publikom te istovremeno promovirati skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja u izvedbi prijavljenih kandidata. Stoga smo po drugi put održali i online natjecateljski krug pod nazivom VIRTUALNI UZMAH.

Svih 40 prijavljenih kandidata za Natjecanje predstavljeno je online na web platformi Natjecanja, kao i putem društvenih mreža, te je publika bila pozvana glasati za najbolje izvedbe. Glasala su 15 348 gledatelja/slušatelja, koja su odabrala najbolju izvedbu u svakoj kategoriji, a nagrada publike omogućila je najboljima snimanje Virtualne glazbene iskaznice koje ćete ubrzo moći pogledati na stranici Natjecanja”.

Dobitnici Virtualne iskaznice su:

– sopranistica Patricija Žudetić (izvedba Ave Maria i Paradiso iz ciklusa Dante Songs Darka Domitrovića)
– klaviristica Lucija Dogan (izvedba Tokatne etide Ive Josipovića)
– trubač Karlo Vlahek (izvedba Rapsodie Croatice Petra Obradovića)
– trombonistica Leona Šunjo (izvedba Sonatine za trombon i klavir Ante Grgina)
– tubist Mihael Hrgar (izvedba Game of Kobalos Matka Brekala)

Natjecanje Papandopulo

Natjecanje Papandopulo/Damil Kalogjera

Jubilarno, deseto po redu Natjecanje Papandopulo započelo je svečanim koncertom prvonagrađenih prošlogodišnjeg Natjecanja, u KD Vatroslav Lisinski. Pod dirigentskim vodstvom mo. Ivana Huta; flautistica Lucija Stilinović, saksofonist Sven Crnković i violinistica Eva Šulić izveli su Koncert za flautu i orkestar Jacquesa Iberta, Koncert za alt saksofon i orkestar op. 26 Paula Crestona te Tzigane Mauricea Ravela.

Natjecanje se održava u organizaciji UNISON-a, Hrvatskog glazbenog saveza uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu. Sljedeće natjecanje (jedanaesto po redu) održat će se u veljači 2023.

Moglo bi Vas zanimati