15
velj
2022
Vijesti

HGZ: Početak obnove u '5 do 12'

HGZ

Foto: HGZ

share

Jučer, 14. veljače, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu održana je konferencija za medije uoči početka radova na konstruktivnoj i statičkoj obnovi potresom teško oštećene zgrade HGZ-a. Simboličkim početkom konferencije, pet do dvanaest, organizatori su apelirali na hitnost rješavanja pitanja obnove i vraćanja u funkciju jedne od najvažnijih zagrebačkih i hrvatskih kulturnih institucija.

Termin konferencije, u razgrađenome i ogoljenom HGZ-u, korespondirao je i s prodornim pucnjem Gričkog topa, jedne od poznatijih zagrebačkih znamenitosti, koji se nakon više od godinu dana obustave zbog posljedica zagrebačkog potresa (28. ožujka 2020.) oglasio s Kule Lotrščak točno u podne.

Rješenja (i dalje) ovise o izdržljivosti, ustrajnosti i sposobnosti pojedinaca

Pitanja obnove i pronalaska rješenja za posljedice potresa na ovaj su način kratkotrajno istaknuta, ali i dalje ostajući ‘visjeti u zraku’, oviseći o izdržljivosti, ustrajnosti i sposobnosti pojedinaca koji se bore u nastojanju spašavanja i očuvanja nacionalno važnih kulturnih dobara.

Zgrada HGZ-a, u kojoj se nalazila prva prava zagrebačka koncertna dvorana, izgrađena je 1876. godine prilozima građana te članova društva ljubitelja glazbe koji i danas, kao neprofitna udruga u kulturi vode o njoj brigu, nastojeći ispunjavati svoje ciljeve njegovanja, unapređivanja i širenja glazbene umjetnosti. HGZ kao pokretač glazbene kulture od samih je početaka ovisio o entuzijazmu i sposobnosti vodstva društva, ali i o pokroviteljima koji su bili ključni i kao potpora, zaštita te materijalna pomoć.

Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković u prethodnim je obraćanjima za javnost istaknula kako im je želja katastrofu potresa pretvoriti u priliku. Na konferenciji je, nakon dugotrajne pripreme projekta, a uoči početka radova s kolegama iz tima – glavnim projektantom Romanom Šiljeom, projektantom konstrukcije Jurajem Pojatinom, predsjednikom Nadzornog odbora HGZ-a Mladenom Boršićem i tehničkim direktorom odabrane tvrtke za izvođenje radova Graditelj svratišta, Zdenkom Hrženjakom – detaljnije predstavila projekt obnove HGZ-a vrijedan 57 milijuna kuna.

Izostanak ministrice

Projekt koji bi trebao biti dovršen kroz godinu dana, trebala je najaviti i Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, s obzirom na to da su sredstva za prve radove osigurana iz Fonda solidarnosti Europske unije posredstvom Ministarstva kulture i medija RH, no ministrica ipak nije prisustvovala konferenciji.

Matanovac Vučković je istaknula kako su ishodovana sva odobrenja za početak radova konstruktivne obnove, koja će biti samo prvi dio rekonstrukcije HGZ-a, a kojemu predstoji prikupljanje sredstava za cjelovitu obnovu. HGZ u tome računa na sredstva iz Nacionalnog plan oporavka i otpornosti, a u prikupljanju dokumentacije, kao i modusu trošenja sredstava iz Fonda solidarnosti Matanovac Vučković je istaknula kako je HGZ dužan raditi „prema Zakonu o obnovi, propisima o gradnji i svim europskim propisima vezanim uz trošenje europskih sredstava”, o čemu brine Nadzorni odbor HGZ-a.

Glavni projektant Roman Šilje naglasio je složenost pripreme te realizacije ovakvog projekta, čija je izrada uz ishođenje dozvola za rad trajala dvije godine. Naveo je kako je ishodovana građevinska dozvola te je za početak radova potrebno još samo odobrenje za dokumentaciju za obnovu od strane Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nadogradnja – digitalna koncertna dvorana

S obzirom na kratke rokove za utrošak sredstava iz europskog Fonda solidarnosti (30. svibnja 2022.) i izvođenje radova od samo godinu dana, Šilje je najavio utrku s vremenom i izazove koji predstoje HGZ-u te njegovim izvođačima radova, tvrtkom Graditelj svratišta. Govoreći o promišljanju cjelovite obnove HGZ-a, Šilje je naglasio kako se „išlo u smjeru stvaranja novih razvojnih pozicija za očuvanje kulturne baštine i samoodrživosti“ te je projekt, osim konstruktivne sanacije postojećih elemenata zgrade, predvidio i njezinu dogradnju, prenamjenom potkrovlja u sasvim novu, tehnološki naprednu, digitalnu koncertnu dvoranu, što projektu obnove daje dodatnu vrijednost.

Nadzor radova vodit će projektant konstrukcije, Juraj Pojatina, koji je najavio brojna nova tehnička rješenja u realizaciji ovog projekta, koja će podići razinu potresne sigurnosti HGZ-a prema europskim standardima. O važnosti efikasne i dobre suradnje s državnom administracijom u pravovremenoj dostavi ostvarenih sredstava u narednom periodu govorio je Predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a, Mladen Boršić, pokazujući odlučnost HGZ-ovog tima u agilnom praćenju financiranja i uspješnom dovršetku projekta, o čemu će obavještavati javnost. Kako je istaknuo Roman Šilje „model obnove HGZ-a mogao bi poslužiti kao model koji će biti primjenjiv i na ostale zgrade, ne samo u Zagrebu već i šire.“

Ravnateljica HGZ-a najavila je kako HGZ u narednom razdoblju nastavlja s donatorskim projektima kao što je koncert „Glazba je glasnija od potresa“ koji će biti održan na obljetnicu zagrebačkog potresa u 6:23 ujutro, u suradnji s KD Lisinski i u koprodukciji s HRT-om.

Postavljanje visokog krana u Gundulićevoj ulici ovih će dana označiti početak radova u HGZ-u, a nama poslužiti kao podsjetnik i vidljivi indikator stanja građevinske obnove ove vrijedne kulturne institucije.

Moglo bi Vas zanimati