06
ruj
2022
Vijesti

Završen je festival "Zlatne žice Slavonije, Požega 2022."

Zlatne žice Slavonije, Požega

Zlatne žice Slavonije, Požega Krume Ivanovski/Zlatne žice Slavonije

share

Ovogodišnji požeški festival obilježen je s izrazito bogatim programom i vrlo šarolikim sadržajima. Program je započeo u petak, 2. rujna, s fišijadom i natjecanjem u kuhanju ribljeg paprikaša u Parku kod Orljave.

U popodnevnim satima ulicama grada krenuo je vrlo atraktivan defile konja i konjskih zapreka, zatim je na centralnoj pozornici održan koncert “Folklorna baština Zlatne doline” na kojem su razni KUD-ovi prikazali bogatstvo folklorne baštine Zlatne doline. Zatim je krenulo svečano otvorenje Zlatnih žica Slavonije.

Zlatne žice Slavonije, Požega

Zvonko Bogdan – Zlatne žice Slavonije, Požega/Krume Ivanovski

Prvo je održan zanimljiv koncert gostujućih folklornih ansambala pod nazivom “Folklorni motivi”, a nakon toga već tradicionalni i uvijek interesantan izbor “Najgizdavije šokice”. U 22 i 30 uslijedio je središnji događaj prvoga dana festivala, a to je koncert Zvonka Bogdana koji je svojim dvosatnim nastupom dokazao zašto ga prati epitet kralja tamburaške pjesme. Pred nekoliko tisuća oduševljenih gostiju, oko ponoći je ovacijama ispraćen sa središnje pozornice Trga Svetog Trojstva.

Do ranih jutarnjih sati program je nastavio tamburaški sastav Zlatna dolina.

U subotu, 3. rujna, program je započeo već u 9 i 30 nastupom plesnih klubova na Trgu svete Terezije. Dječje glazbeno natjecanje i izrada nakita “Tradicija u novom ruhu” samo je nastavak programa na istome trgu. Program je nastavljen s radionicama Društva Naša Djeca pod nazivom “Novo lice tamburice” i “Etno modna revija”. Dalje se išlo nastupom gostujućih ansambala po nazivom “Folklorna riznica”. U 19 i 30 odigrana je predstava Gradskog kazališta Požega – Drvo bajki: Mladić i vražji car.

Nakon toga program se preselio na središnju pozornicu. Na Trgu Svetog Trojstva od 20 i 15 do 22 sata održan je koncert “Retrospektiva Krunoslava Kiće Slabinca”. Uz veliki revijalni orkestar HRT-a, pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog, antologijske pjesme Krunoslava Kiće Slabinca izveli su Igor Delač, Bruna Oberan, Bruno Čolak, Ivo Gamulin Gianni, Ivana Kindl i Jacques Houdek.

Zlatne žice Slavonije, Požega

Zlatne žice Slavonije, Požega/Krume Ivanovski

Koncert je očekivano bio izrazito emotivan i odlično je primljen od oduševljene i raspjevane publike na čijim se licima u nekim trenucima mogla vidjeti i po koja suza. Sin Kiće Slabinca, Ivan Slabinac, primio je nagradu za životno djelo svoga oca. Večer je nastavljena koncertom Miroslava Škore.

Nedjelja, 4. rujna obilježena je raznim promocijama, potpisivanjem ekskluzivnih ugovora i na kraju izvedbom novih tamburaških pjesama u sklopu programa “Zlatne žice Slavonije” s 22 izvođača. U popodnevnim satima, u prekrasnoj i svjetski uređenoj požeškoj Gradskoj knjižnici održana je promocija nekoliko spotova raznih festivalskih izvođača. Predstavnici svih medija mogli su pogledati nove videospotove Lidije Bačić Lille, Posegane, Miroslava Škore, TS Šokci, Cura Iz CEntra, Stjepana Jeršeka Štefa i TS Kas.

Na promociji su potpisana dva ekskluzivna ugovora, s Poseganom i Slavonskim lolama svoja će izdanja u idućih nekoliko godina objavljivati pod nakladom Croatia Recordsa, a predstavljena je i knjiga Darka Derviševića “Hrvatska tamburaška scena 1980-2022”.

“Tambura nas spaja” naziv je susreta tamburaških orkestara koji je iza 19 sati održan na šetalištu ispred suda. U 21 sat započeo je najvažniji događaj cijelog požeškog festivala, večer novih tamburaških pjesama “Zlatne žice Slavonije”. Na središnjoj pozornici Trga Svetog Trojstva zasjale su žice velikog festivalskog orkestra koji je besprijekorno otpratio svih 22 izvođača. Neki izvođači do sada su nastupili više od dvadesetak puta na festivalu.

Zlatne žice Slavonije, Požega

Zlatne žice Slavonije, Požega/Krume Ivanovski

Doajen tamburaške pjesme, Šima Jovanovac, jedan je od pjevača koji je od davnih devedesetih vjeran požeškom festivalu, Miroslav Škoro desetljećima je prisutan kao izvođač i kao autor mnogih tamburaških pjesama, Stjepan Jeršek Štef nastupio je sa svojim hitovima najmanje desetak puta, dok su TS Ravnica sa Željkom Lončarićem Žecom neizbježni gosti festivala. Slavonske lole su kroz dva i pol desetljeća upravo na ovome mjestu plasirali svoje najveće hitove.

Od tamburaških sastava modernijeg zvuka nastupile su Gazde, koje su također redoviti gosti festivala još od ’95. godine. Bosutski bećari novom su pjesmom “Svatovska” ostali vjerni svojoj produkciji pop tambure. Cure Iz CEntra zablistale su s veselim čardašem “Ženski rusvaj”. Lidija Bačić Lille prvi je put gostovala u Požegi, a Slavonija Band, kao česti gosti festivala, imaju novi hit “Kad me isprate ravnice”.

Džentlmeni svojom pjesmom poručuju “Zavedi me”, a Cecilija Rudić, popularna slavonska pjevačica i TV voditeljica, izvela je u sedam osminskom ritmu domoljubnu skladbu “Lijepa naša u srcu”. Vranac se kroz pjesmu pita “Zar je stvarno gotovo?”, Lege nam poručuju odličnom ljubavnom baladom “Spreman sam na sve” da za pravu ljubav možda još uvijek ima nade. Žeteoci su dobili pravo nastupa na Požegi kao pobjednici ovogodišnjeg festivala Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu.

Zlatne žice Slavonije, Požega

Zlatne žice Slavonije, Požega/Krume Ivanovski

Ivan Štivić traži svojim baršunastim glasom “Čašu za lijek” od ljubavnih jada, a Željko Barba je u Požegi prisutan namanje dvadeset godina i pjesmom “Dođi kući, pendžere otvori” sve nam je rekao. Popularni Kvartet Gubec pjesmom “Nema kući sedam dana” poručuje da nije lako bećar biti jer sedam dana moraš piti.

Ostala su još dva sastava klasične tamburaške postave; TS Šokci s “Nebom iznad Slavonije” i Tkanica s pjesmom kojoj naslov “Šokac i tambura” sve govori.

Kao šećer na kraju ostala su dva odlična pop tamburaška sastava. Posegana za svoju “Ljubav” već ima snimljen odličan videospot, a Kas ima samo jednu “Jedinu”.

Nakon završenog TV prijenosa i nastupa svih izvođača, festival je službeno zatvoren, a na Trgu Svetog Trojstva priređen je vatromet za pamćenje. Nakon toga, Bosutski bećari održali su koncert povodom njihovog velikog jubileja – 40 godina postojanja, a publika se nakon glavne večeri razišla u rane jutarnje sate.

Moglo bi Vas zanimati