20
ožu
2023
Vijesti

Jazz ciklus 22. ožujka

Thana Alexa i Jazz orkestar HRT-a

Thana Alexa

share

U srijedu 22. ožujka 2023. u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti uz  Jazz orkestar HRT-a nastupit će američka jazz glazbenica hrvatskih korijena Thana Alexa.

Pjevačicu, skladateljicu, aranžerku i producenticu New York Times opisuje kao „jazz pjevačicu s globalnom perspektivom“, a Billboard kao „nešto potpuno novo, evokativno i uzbudljivo“. DownBeat Magazine proglasio ju je najperspektivnijom vokalisticom u 2021. godini, nedugo nakon što je njezin album ONA zaslužio dvije nominacije za Grammy.

Rođena u New Yorku 1987., u obitelji potomaka hrvatskih imigranata, školovala se za violinisticu, no kada se u dobi od 13 godina preselila u Hrvatsku, krenula je na satove pjevanja i upoznala se s jazzom, bluesom i soulom. Dobila je podršku Boška Petrovića te kao šesnaestogodišnjakinja nastupila u njegovu B. P. Clubu. Vratila se u SAD na studij te diplomirala na New School for Jazz and Contemporary Music. Upravo je za vrijeme studija, na poticaj mentora Bernarda „Prettyja“ Purdiea počela skladati i aranžirati.

Prvi album, Ode to Heroes, objavila je 2015. za Harmonia Mundi/Jazz Village. Najnoviji, spomenuti album ONA, osim dviju nominacija za Grammy, donio joj je i pažnju šire glazbene javnosti, a time stavio u fokus i poruku koju tematizira – snagu žene. Thana Alexa autorica je većine skladbi s albuma, a sudjelovala je i u aranžmanima (uz suradnike Dana Pugacha, Kena Schaphorsta, Miha Hazamu i Vincea Mendozu), u kojima ćemo ih prvi put čuti uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera.

Moglo bi Vas zanimati