04
ožu
2022
Vijesti

Umro je Zlatko Đurašina, osnivač Stidljive ljubičice

Zlatko Đurašina

Zlatko Đurašina /stidljiva-ljubicica.com

share

Premda je Stidljiva ljubičica objavila samo dva albuma, upisala se u anale novovalnih zbivanja svojim srčanim pop-pjesmama od kojih je najpoznatija Osloni se na mene

Nakon kratke i teške bolesti, 2. ožujka je u 63. godini života preminuo glazbenik, osnivač i kantautor vrbovečke rock-grupe Stidljiva ljubičica, Zlatko Đurašina.

Utemeljio je srednjoškolski sastav Dragster iz koga 1979. godine nastaje Stidljiva ljubičica u kojoj sviraju još Elvira Happ (bubnjevi), Renato Happ (vokal) i Tvrtko Zdunić (bas). Tijekom osamdesetih svirali su kao predgrupa Azri i Parnom valjku, odakle i potječe prijateljstvo i suradnja s Huseinom Hasaefendićem Husom. Nastupali su često i s Bijelim dugmetom, Prljavim kazalištem, Filmom, Idolima, Generacijom 5, Atomskim skloništem, Lačnim Francom, Električnim orgazmom i drugim poznatim rock-bandovima.

Uspon Stidljive ljubičice u jugoslavenskom rocku započeo je 1981. godine nakon što je na festivalu Omladina u Subotici osvojila drugu nagradu publike i drugu nagradu žirija s pjesmom Moj prijatelj ide u vojsku. Stidljiva ljubičica je izdala dva albuma: Osvrni se na mene 1981. i Jesenje frke godinu dana kasnije.

Dvadeset godina nakon raspada banda Zlatko Đurašina objavio je EP Slika vremena te sporadično nastupao izvodeći repertoar matičnog banda. Četiri godine prije njega preminuo je još jedan član banda, glazbeni pedagog Renato Happ.

Stidljiva ljubičica ostat će upamćena kao jedan od najvedrijih novovalnih bandova s pop-pjesmama zaraznih refrena koje su uspjele odoljeti zaboravu, što osobito vrijedi za njihov trademark hit Osvrni se na mene.

Moglo bi Vas zanimati