04
ruj
2024
Vijesti

Violončelistička elita u Lisinskom

Uskoro počinje 8. Međunarodno violončelističko natjecanje "Antonio Janigro"

8. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro

8. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro

share

Prestižno međunarodno violončelističko natjecanje, koje nosi ime po jednom od najvećih europskih violončelista i dirigenata, održava se svake četiri godine u Zagrebu i okuplja natjecatelje do 33 godine.

Velik interes mladih hrvatskih i stranih violončelista za sudjelovanjem potvrđuje velik uspjeh i međunarodni ugled tog natjecanja.

Na svečanom otvorenju Natjecanja 14. rujna, na koncertu posvećenom nedavno preminulom međunarodno istaknutom glazbeniku, violončelistu i pedagogu Valteru Dešpalju, nastupit će Ansambl violončela Antonio Janigro, sastavljen od najeminentnijih domaćih i stranih violončelista. Monika Leskovar, Smiljan Mrčela, Zita Draušnik, Eldar Saparaye, Latica Anić, Dorota Racz, Adam i Jasen Chelfi, Vinko Rucner, Petra Kušan, Karmen Pečar Koritnik i Tonka Javorović izvest će djela Josefa Rheinbergera, Giovannija Sollime, Ludwiga van Beethovena, Rudolfa Matza, Samuela Barbera i Heitora Villa-Lobosa, a u izvedbi dvaju korala Johanna Sebastiana Bacha pridružit će im se predsjednik žirija Natjecanja Thomas Demenga. Uz njih, na koncertu će nastupiti i Ansambl 100 violončelista, sastavljen od hrvatskih violončelista svih dobnih skupina, koji će izvesti djela Vilo moja Ivice Badurine i Marcia Giovannija Sollime.

Prije koncerta, u 18 sati, u predvorju Velike dvorane održat će se službena ceremonija otvorenja Natjecanja i bit će otvorena izložba posvećena Valteru Dešpalju pod nazivom Valter Dešpalj – Čista radost muzikologinje Ane Vidić, koju će građani moći razgledati do prosinca ove godine.

U četvrtak i petak, 19. i 20. rujna u 19.30 u Velikoj dvorani Lisinski, na rasporedu su dvije finalne koncertne večeri na kojima će nastupiti po tri finalista Natjecanja u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza.

Uz novčanu nagradu za pobjednika u iznosu od 10.000 eura, finaliste očekuje niz nagrada komornih i simfonijskih orkestara u obliku solističkih gostovanja u predstojećim sezonama. Stručni ocjenjivački žiri čine renomirani glazbenici Thomas Demenga iz Švicarske (predsjednik), Hans Jørgen Jensen iz Danske i SAD-a, Martti Rousi iz Finske, Nikola Ružević iz Hrvatske i SAD-a te Meehae Ryo iz Južne Koreje.

Ulazak na koncert otvorenja, izložbu i koncerte finalista je besplatan, a besplatne ulaznice podižu se na blagajnama Dvorane Lisinski online na lisinski.hr.

Moglo bi Vas zanimati