05
pro
2022
Vijesti plus

Daj 5: IAN feat. Zorica Kondža, Luzeri, Gretta i drugi

Daj 5

Daj 5 /foto: promo; Davor Puklavec (Gretta)

share

Dok je u zraku neka čudna fuzija božićnih i navijačkih nota, naši autori su predstavili odličnu kombinaciju nostalgičnog rocka i punka, dali dobru dozu hip hopa i trapa, ali i kvalitetnog popa. Poslušajte sve!

 

Gretta – “Crv”

Odabrao: Igor Jurilj

Volim glazbeni eksperiment, istraživanje vlastitih ograničenja i razbijanje norme, ali volim i kada se u glazbi ne izmišlja topla voda. Nekim se imenima vraćaš s osmijehom pri svakom im novom izdanju jer očekuješ prije svega – bendovski standard. Slučaj je to i s Grettom koji nam se nakon “Astronauta” obraćaju žustrim singlom “Crv” nakon pet studijskih albuma najavom novog, kratkosvirajućeg izdanja zakazanom za 2023. Prepoznatljiva alt-rock poetika benda govori o jednoj o aktualnih društvenih tema – postmodernom neskladu impulsa čovjeka s postavkama društva koje ga dovodi do kroničnog nezadovoljstva. Pjesma je snimljena u studiju poznatog zagrebačkog producenta Denykena, glazbu i tekst potpisuju Hrvoje Medanić i Tomislav Čubek, dok su aranžman radili Denis Mujadžić Denyken i članovi Grette.

 

FYU – “Siva zona (Raj)”

Odabrao: Igor Jurilj

El Records – mali domaći izdavač koji se istaknuo u postpandemijskom razdoblju potpisivanjem mladih rock imena – servirao nam je za kraj godine novi adut kuće: Filipa Jurušića pod umjetničkim imenom FYU. Svašta bi se dalo nezrelo interpretirati iz kratice ovog imena, pa ćemo to prepustiti dječjim banalnim ćakulama, a osvrnuti se na činjenicu da je Bjelovarčanin ovdje kantautor zanimljive vokalne teksture nalik klasičnim rockerima s kraja prošlog stoljeća. Sličnog imidža, s dugim plavim loknama posjeduje i privlačan estetski faktor koji će moći okrenuti u svoju korist u promidžbi. Jedino da je poraditi na pomalo banalnoj lirici koja pada u treći plan, iza vokala i dominantnih gitara. U svakom slučaju me zanima što će mu donijeti glazbena budućnost.

 

Luzeri – “Gadura”

Odabrala: Maja Trstenjak

Pop punk nije mrtav! Naprotiv, vraća se u modu, što je i objektivno jasno nakon prepunog KSET-a kojeg su do posljednjeg mjesta ispunili Luzeri i Sjena. Luzeri su bend koji čine Goca RIP iz Kuku$a i Dipsi iz Buntaija. Ljubavne tematike uokvirene jednostavnim gitarskim riffovima pale na prvu, vraćaju nostalgiju za početkom milenija, a novim generacijama otvaraju neke nove/stare vidike. Y2K je u modi!

 

IAN feat. Zorica Kondža – “Vremeplov

Odabrala: Maja Trstenjak

Snažnu rock stvar predstavili su ovog tjedna IAN i Zorica Kondža. Pjesma “Vremeplov” je uistinu svojevrsni vremeplov koji vraća u zlatna vremena klasičnog rock žanra. Rodila se u studiju Tomislava Mrduljaša, pod produkcijskom palicom Hrvoja Domazeta te će se sigurno već na prvo slušanje svidjeti svim ljubiteljima žešćeg zvuka.

 

Kids From The Sky – “Onaj osjećaj”

Odabrala: Maja Trstenjak

Autorska potraga za zvukom i stilom grupe Kids From The Sky napokon je završena. Križevčani su donijeli moderan pop zvuk uz poetične ljubavne stihove u novom singlu “Onaj osjećaj”. Radiofoničnost i pamtljivost uz dovoljnu dozu emocije zasigurno će im pomoći u daljnjem pozicioniranju na sceni, a refren ove pjesme itekako je pjevan.

Moglo bi Vas zanimati