05
pro
2022
Vijesti

Preminula je Mirka Klarić

Preminula Mirka Klarić

share

Sopranistica i operna primadona Mirka Klarić rođena je 10. travnja u 1934. godine u Donjem Vidovcu. U Novoj Gradiški 1952. završila gimnaziju, u Zagrebu 1965. diplomirala hrvatski jezik i južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu; usporedno privatno učila pjevanje u Lee Vomačke, a 1962. usavršivala se u Teatro alla Scala u Milanu. Debitirala je 1955. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u operi Cavalleria rusticana, u ulozi Santuzze.

Od 1956. do umirovljenja 1984. bila prvakinja zagrebačke Opere. Ondje je ostvarila repertoar u stilskom rasponu od baroknih do djela suvremenih skladatelja. Slijedom usavršavanja u glasovitoj milanskoj Scali istaknula se kao vrsna interpretkinja Puccinijevih likova. Velik je međunarodni uspjeh postigla i kao Renata u operi Plameni anđeo Sergeja Prokofjeva, ali i kao Tosca u istoimenoj operi.

Nastupala i kao oratorijska i koncertna pjevačica u djelima G. F. Händela, A. Honeggera, F. Poulenca, G. Rossinija, I. Stravinskoga. Gostovala je gotovo u svim europskim zemljama. Odlikovala se cjelovitom i snažnom umjetničkom osobnošću, posjedovala lijep zvonki glas sigurnih svijetlih visina, izjednačen u cijelom velikom opsegu, izrazitu muzikalnost, smisao za interpretaciju i istančan glumački instinkt. Svakom je novom ulogom, uranjajući u njezin karakter, stvarala vrijedne umjetničke kreacije, a posebnu sklonost pokazivala je prema psihološki zahtjevnim likovima i onima iz suvremenoga repertoara.

Bila je agilna interpretkinja uloga u operama i drugim vokalnim djelima hrvatskih skladatelja. Nastupila je na praizvedbi Tijardovićeva Marca Pola, u izvedbama Triptihona Ivana Brkanovića, u Porinu Vatroslava Lisinskog te praizvedbama Adama i Eve Silvija Bombardellija i Oluje Stjepana Šuleka. Njezinim istaknutim interpretacijama uloga suvremenijih glazbeno-scenskih ostvarenja međunarodnih autora pridružuje se još niz istaknutih tumačenja uloga u djelima hrvatskih autora. To su: Ljubav Don Perlimplina Mire Belamarića, Hasanaginica Miroslava Miletića, Moć vrline Igora Kuljerića te Požar u operi Borisa Papandopula.

Više od dvjesto puta tumačila je ulogu Đule u Gotovčevom Eri s onoga svijeta te ulogu Jelene u operi Nikola Šubić Zrinski (Nagrada »Milka Trnina« 1963). Dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za životno djelo (2001.), dviju Nagrada Grada Zagreba te dviju Nagrada Vladimir Nazor. Od dvanaest dobitnika tog državnog priznanja iz područja kulture prije deset godina bila je samo jedna žena i to upravo čuvena Mirka Klarić kojoj je odana počast za životno djelo.

Preminula je 4. prosinca 2022. u Zagrebu.

Moglo bi Vas zanimati