13
ruj
2024
Daj 5

Najzanimljiviji novi singlovi tjedna

Daj 5: Massimo, Macha Ravel, Ana Kabalin i drugi

share

Ovo je pet najzanimljivijih novih singlova koje morate poslušati

Massimo – “Jugo”

S albumom “Vještina” Massimo je otvorio novo, uspješno razdoblje svog glazbenog puta, zato je nekako prirodno i prigodno da još jedna Vještina bude posljednje poglavlje njegove muzičke pustolovine.

“‘Jugo’je najavni singl za album Massimo “Evergreen Vještina” koji će svjetlo dana ugledati krajem studenog. Ideja se naprosto nametnula sama. Odlučili smo zatvoriti krug kojeg su 25 godina stvarali Massimo i njegova izdavačka kuća Aquarius records.  “Vještina”, “Vještina 2”, pa nakon dvadeset godina “Vještina Boutique” dovele su do “Evergreen Vještine” kojom vam prezentiramo Massimove dvije vještine.  Onu svima dobro poznatu glazbenu vještinu kroz osam obrada pjesama naših renomiranih izvođača i autora te onu manje poznatu širokoj javnosti likovnu vještinu kroz omot albuma koji je napravljen od Massimovih crteža i grafika.”- rekla je Eni Kondić, Massimova supruga i slikovito objasnila zašto je baš Jugo, veliki hit Giuliana i Marijana Bana, prvi singl nadolazećeg vinila:

“Ljeto je najveseliji, najljepši dio godine kojeg svi sa nestrpljenjem očekujemo, a onda odjednom bez najave, dođe teško sivo JUGO, donese nevrijeme i za tren evo nas u sjetnoj jeseni. 13.09. petak, ima li boljeg datuma za ulazak u tu jesen?!

Da prelazak bude lakši, mekši pomoći će vam prekrasna balada “Jugo” koju je Massimo otpjevao u suradnji s revijalnim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Saše Nestorovića tijekom snimanja emisije Evergreen.”

Uoči izlaska vinila u zagrebačkoj Laubi, 5. studenog 2024. Massimovi prijatelji i kolege i ove godine održat će koncert “Za Massima – Mali krug velikih ljudi 2”. Amel Ćurić, Ivan Dečak, Kaliopi, Martin Kosovec, Meritas, Neno Belan, Sergej Ćetković, Zsa Zsa, Željko Joksimović otpjevat će hitove koje je Massimo pjevao na svom najvećem, ali nažalost i posljednjem koncertu u zagrebačkoj Areni 2022. godine.

 

Macha Ravel – “Ne voli me”

Četiri mjeseca nakon uspješnog synth-pop singla “Traume”, pjevačica i od nedavno diplomirana doktorica medicine Macha Ravel se vraća novim singlom “Ne voli me”. Za produkciju je zaslužan sarajevski producent Edvin Hadžić, s kojim Macha nastavlja uspješnu suradnju.

Macha je rođena u Zagrebu i odrasla u Francuskoj te navodi da u svojim pjesmama najviše voli pisati o psihologiji koja stoji iza problematičnih ljubavnih šema.

 

Jure Brkljača – “Zadar zauvik”

“Pjesma ‘Zadar zauvik’ posveta je mome rodnom gradu Zadru u kojem sam rođen i odrastao, a koji mi je uvijek bio inspiracija. Sama ideja nastala je iz ljubavi prema gradu, ulicama, rivi, moru, ljudima, kao i Dalmaciji općenito”, rekao je Jure Brkljača o novoj pjesmi. Kako nam je otkrio i sam smatra da bi mladi, trebali nastaviti pjevati i pisati domoljubne pjesme kao što su to nekoć radili legende poput, glazbenog velikana Tomislava Ivčića, koji mu je prije svega uzor. A kada smo se već dotakli Tomislava, u spotu se pojavljuje upravo njegov mural, čime je Jure imao želju odati počast velikom kantautoru. Jure je sam autor glazbe, dok je tekst radio zajedno sa Miroslavom Rusom i Dinom Petrićem, a kada je aranžman u pitanju, tu je ujedinio snage sa mladim producentom Mihaelom Blumom.

Jurin brat, Marino Brkljača, stao je iza kamere, a zajednička ideja bila je Zadar prikazati kakav je danas, ali i istaknuti simbole i legende, te sve ono po čemu je grad i globalno prepoznatljiv. Imati ćemo prilike vidjeti poznata imena u spotu, pa je tako i Danijel Subašić dobio svoju ulogu, a obukao je originalni dres Kreše Čosića, u kojem daje priznanje KK Zadar.

Uz njega tu je i Krešo Butić Buti, koji je za potrebe snimanja ustupio dres godinama čuvan u Muzeju zadarske košarke (koji se također trudi sačuvati povijest od zaborava).

 

Ana Kabalin – “Vodi me”

Možda i najzreliji glazbeni uradak do sada, pjesma “Vodi me” nastala je u suradnji s autorom glazbe Josipom Radićem (Valentino Bošković, Kensington Lima) i tekstopiscem Vedranom Križanom (Fiumens, Revizor music), uz produkciju Nene Belana, bubanj je odsvirao Branimir Gazdik, a brasseve Zvonimir Bajević, Oliver Ereš i Marin Ferketin.

Radi se mahom o poznatim glazbenicima koji su Anini dugogodišnji kolege i prijatelji kroz razne projekte. Video je djelo Dinka Čvorića – Doringa, većim dijelom sniman u prekrasnoj Palači Šećerane u Rijeci koja je poslužila kao savršena kulisa i dodala umjetničku dimenziju.

 

Ivo Jurić – “Prsten”

Nakon godina sviranja na raznim pozornicama, Ivo Jurić je posložio svoje autorske pjesme u debitantski album Na cesti uz more uz pratnju benda Zadnja Šansa. Album predstavlja intimno glazbeno putovanje kroz rock, pop melodije i country elemente, protkane životnim pričama i iskustvima, a nastao je pod jakim utjecajima velikih legendi rock’n’roll glazbe, prije svega Bruce Springsteena, ali i drugih velikana poput Elvisa, Stonesa, Beatlesa, Briana Setzera…

Pjesme poput “Evo sviće“ i “Prsten“ obrađuju dublje teme prolaznosti života i ljubavnih izazova, dok je pjesma “Bolje sutra“ napisana tijekom pandemije Covid-19 kao izraz bunta protiv društvenih nepravdi kojima često svjedočimo.

Moglo bi Vas zanimati