01
srp
2022
Daj 5

Daj 5: Lika Kolorado, Šumski, Klapa Rišpet & drugi

daj 5, rispet, sumski, lika kolorado

Daj 5

share

Koji tjedan! Daj 5 za preživljavanje! Ne sjećam se ovolike sparine (iako to valjda svi ponavljamo svakog ljeta), ali danima ne izlazim iz stana gdje u klimatiziranom miru slušam što se krčka u domaćoj trpezariji. Godišnji je već krenuo i jedina zadaća jest slušati novu glazbu i pokušati ostati na nogama u koncertnom slalomu kojem pak slijedi festivalski rollercoaster.

Nikamo bez bočice hladne vode i slušalica koje moram zamijeniti starim žičanima jer od prerane lipanjske žege ispadaju iz znojnih uški. A u njima sam ovih dana pored Placeba i Konstrakte vrtio pjesme posvećene ženama na udaru konzervativaca, satirične priče o društvu zametnutog kompasa i dalmatinske veselice s kojima ispirem gorak okus realne svakodnevice. Vrijeme je miksanja boja, okusa i stilova, a ovotjedni Daj 5 ne može biti raznolikiji!

Lika Kolorado – “Kontura”

Aliteracija, aliteracija, aliteracija! Definicija aliteracije je ponavljanje odabranih suglasnika u stihu ili strofi pjesme, a kako sam slab na štreberski formalizam u pisanju, onda me apsolutno kupilo (i zarazilo) ritmično i zvučno ponavljanje samoglasnika T, N, M, S, C u “Konturi“. Eksplozivnost poruke propagirana samom strukturom glasova proizvedenih riječi dodatno se urezuje u pamćenje u pjesmi o nesvjesnom i površnom nasljeđivanju, a zatim prenošenju ideje ženske ljepote.

Lika Kolorado u “Konturi” adresira svu pretencioznost društva okomljenog na ženu podvrgnutu nakaradnim očekivanjima u pozicioniranju unutar svakodnevice. Singlica protiv mizoginije, komodifikacije ženskog tijela i uvoza američkih artificijelnih ideala ženstvenosti zvukovno nas vraća u eru Britpopa (neki će reći Pipsa) koji je bespogovorno usmjerio bend na najnovijem singlu s istoimenog albuma objavljenog u zoru pandemije.

LP Duo – “Mayday! Mayday! Mayday!”

LP Duo su regionalna metonimija za suvremenu klasičnu glazbu. Dvojac koji je zanat ispekao u internacionalnoj klasi za klavirska dua u njemačkom Rostocku čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, a uha i dušu u sumanutim vremenima miluju nam instrumentalom paničnog naslova i filmske kvalitete. Minimalističan i ritmički precizan “Mayday! Mayday! Mayday!” skladno odgovara ostatku cjeline Dead Sea kojeg dvojac izvodi na aktualnoj turneji na umjetničkim festivalima. U formulaičnosti aktualnih izdanja i neinventivnosti glazbe, ovaj duo je psiho-artistički predah kojeg ne mogu dovoljno preporučiti.

Šumski – “Vinodol”

Nedavno smo pisali o crowdfunding kampanji zagrebačkog kolektiva Šumski koji strateški najavljuju novi studijski album Kolobari. Apel za sufinanciranje produkcije albuma produktivniji je za ovaj bistar bend negoli same donacije obožavatelja. Njih će ovim javnim pozivom većeg odjeka biti svakako više u novoj bendovskoj epohi nakon četverogodišnje studijske pauze. Ona je prekinuta “Vinodolom” – najavnim singlom čiji sumanuto rasvirani saksofon kontrastira pak dvoglasje koje je i samo u registarskom kontrastu.

Zbog komplementiranih vokala “Vinodol” krasi znakovita opskurnost dodatno okoštana poslovičnim cinizmom u kojem uživaju i Vesna Pisarović i Nina Romić – kantautorice koje su pozvale publiku na slušanje singla i zalazak u Kolobare 1. kolovoza kada mu je zakazan carski rez. Dotad na repeatu slušamo plesni nihilizam s najljepšom korektivnom funkcijom: poigravanje s apsurdima svakodnevice u težnji za oblikovanjem zdravije i logičnije budućnosti, a ona nikako da dođe…

Klapa Rišpet – “Lipo mi je tu”

Otkako sam se uvjerio u darovitost, ali prije svega optimizam i feel good energiju Klape Rišpet proljetos u zagrebačkom Lisinskom, vesele me njihove prozračne glazbene priče o klasičnom repetoaru tema. Trope pjesme “Lipo mi je tu” čine sreća, voljena žena, rodna gruda i skromnost, a izvučeni su iz poznatog arsenala klape transformirane u sredovječni boy bend. Na novoj pjesmi bend odlazi korak dalje od klapskog višeglasja koje je sada u službi popratnih vokala vodećem Ivi Amuliću, a stilski time neodoljivo priziva zvukove izvornog mu Tutti Fruttija.

Laganim puhaćim dionicama i suptilnim bubnjevima koji čine okosnicu ritmične “Lipo mi je tu”, ova pjesma objavljena je u savršenom trenutku da postane ljetni hit, i to ne samo u dalmatinskoj regiji, nego da ju toplotni i radijski valovi pronesu i nekim drugim, nemorskim obalama.

Za sve one koji će pjesmu slušati putem ekrana, obratite pažnju i na simpatičan i šašav videospot u žanru gastro-komedije gdje mladi galeb na kraju pecanja ostane kao riba na suhom.

Marko Bošnjak – “Pjesma za kraj”

Svojim prvim singlom “Moli za nas” predstavljenim na zadnjem izdanju Dore, Marko Bošnjak osvojio je srca hrvatske publike, stoga ne čudi da je odmah po objavi bio u vrhu YouTube trendinga i postao favorit na Dori, gdje je završio kao drugoplasirani i ostao zapamćen po snažnom nastupu, za kojeg bih rekao da je nedostajalo emocije usred (opravdane) treme. Pjesma nemjerljivo snažnija od pobjedničke  proglašena je Hitom travnja, a na krilima uspjeha, mladi je Marko predstavio akustičnu baladu “Pjesma za kraj“.

Ljubavna je balada lišena lirske pretencioznosti, a odlično skrojena prema njegovim dramatičnim senzibilitetima i snažnom vokalu kojeg tek čeka razvitak u nešto što bi nas moglo iznenaditi. Drugim riječima, jedna je od onih pjesma čiji ćete tekst nesvjesno zanemariti u prepuštanju vokala koji ga pretvara u zvučne valove. Na tragu balada Adama Lamberta, Bošnjak nagovješćuje grandiozne glazbene ekspedicije od kojih bi mi najdraže bilo vidjeti pohod na kazališne daske i odvažavanje u kakvom rock mjuziklu.

Moglo bi Vas zanimati