18
kol
2023
Daj 5

Najbolje nove pjesme tjedna

Daj 5: Manntra, Mia Negovetić, Podočnjaci i drugi

share

Ljeto se lagano bliži kraju, a količina lansiranih novih pjesama domaćih glazbenika odlično to pokazuje. Sljedećih pet naša su ovotjedna preporuka.

Mile Mijač – “Kroz sutra”

Sinjski multitalentirani glazbenik Mile Mijač (M.O.R.T.) predstavlja singl “Kroz sutra” i pripadajući mu videospot te koristi priliku za najavu prvog samostalnog studijskog albuma koji objavljuje pod svojim imenom, a moći ćemo ga slušati već na jesen. Novi singlu akustičnoj formi svojevrsnog vojničkog marša, koji se prema kraju pjesme pretvara u budnicu, liriku stavlja u prvi plan, naglašavajući važnost poruke samospoznaje koju pjesma prenosi. Glazbu potpisuju Patrik Zelenika i Milan Mijač, dok tekst samostalno potpisuje Milan Mijač. Ivana Grahovac bila je zadužena za snimanje i fotografiju, a režiju i montažu uradio je Milan Mijač. Produkciju videospota potpisuje sinjski kolektiv RakijaCrew.

 

Mia Negovetić – “Plešem sama”

Glazbu i tekst nove pjesme “Plešem sama” potpisuje upravo Mia, dok je pjesmu aranžmanski oblikovao Srđan Sekulović Skansi. Snažan autorski pečat riječke kantautorice ponovno je došao do izražaja, a tranzicija iz balade u funk i house potvrda je kako je Mia osim vrhunske vokalistice stasala u vrsnu autoricu. Videospot s elementima sve prisutnije umjetne inteligencije nastao je u suradnji s Lumiere Productionom, a čiji su redatelji Artem Dushkin i Mateo Jurčić.

 

Podočnjaci – “Jeez”

Jeez, Podočnjaci imaju novu pjesmu. Nix K je još jednom stisnuo play, Beachboy19 je ovaj put u prvom planu dok se Sinista Ruky teško odupire zaraznom grooveu pjesme. Nevjerojatno simpatični Podočnjaci osvajaju slušatelje svojom prepoznatljivom estetikom pop glazbe na koju je teško ostati ravnodušan. Jeez.

 

Manntra – “Starkind”

„Starkind“ je Manntrin novi singl koji bend predstavlja uoči izlaska novog albuma. „Inspiracija za ovu pjesmu izvire iz pojave nebeskog sina, a u ovom nadahnjujućem djelu on simbolizira sveobuhvatne promjene koje dolaze u naš svijet. Njegova pojava, kao i promjene koje slijede mogu biti tumačene na više načina – kao pozitivne ili negativne. Međutim, na nama ljudima kao rasi leži odgovornost kako ćemo te promjene prihvatiti”, objašnjavaju dečki iz benda te dodaju: „Promjene su neizbježne i nemoguće ih je zanijekati. Klimatske promjene, globalni događaji, sve upućuje na činjenicu da se krećemo prema novom, neistraženom putu, putu koji može donijeti nove izazove, ali i prilike za rast i razvoj. Starkind je podsjetnik da smo svi povezani u ovom svijetu i da svaka naša odluka i djelo ostavljaju trag.“

 

Myousiq  – “Buka mojih misli”

Myousiq je glazbenica iz Zadra, pravog imena Mateja Miočić koja je nastupala u Ecology of sound, Acoustic Duo Mateja i Hrvoje, The Livingroom i Three Little birds. „Myousiq se izgovara Majousik, moje prezime izgovoreno na engleski i malo promijenjeno što se tiče pisanja”, otkrila je glazbenica kako je dobila ideju za umjetničko ime. “Buka mojih misli” emotivna je pjesma nastala u periodu životne prekretnice ove talentirane glazbenice: „Tada sam bila u fazi nesigurnosti, u ljude, nesigurnosti u samu sebe, u meni je vladala nesigurnost zbog prošlih loših iskustava. Prenijela sam to u tekst pjesme i u samu glazbu“, opisala je Myousiq koja je autorica teksta i glazbe, a autor aranžmana je Saša Miočić.

Moglo bi Vas zanimati