07
ožu
2023
Vijesti plus

Gibonni - dvadeset najvećih hitova

Gibonni

Gibonni /Matej Grgić

share

Veliki koncerti u Gibonnijevoj karijeri više se ne broje ni iznenađuju, već se podrazumijevaju.

Tako su pred nama dva velika koncerta u Areni Zagreb, rasprodana u rekordnom roku, jedan, simbolično, na Međunarodni dxan žena 8. ožujka, a drugi 10. ožujka. Ususret tomu zadali smo si zahtjevan zadatak te smo odabrali (samo) deset najvećih Gibonnijevih bezvremenskih hitova koji su obilježili generacije slušatelja i definirali hrvatsku pop glazbu.

 

“Nek se dijete zove kao ja”

Gibonni je uvijek bio gospodin, čak i kada se izrugivao šalabajzerima koji nisu mogli pratiti svoje noći razvrata koje bi mjesecima kasnije rezultirale novim životom. Fikcijska rock štorija autorski je rad po kojem pamtimo drugi album Noina arka koja će servirati i “Zlatne godine”, “Dobri judi” i “Tebe nisam bio vrijedan”.

 

“Posoljeni zrak i razlivena tinta”

Pjesma s albuma Judi, zviri i beštimje najmoćnije zvuči kada se Gibonniju u izvedbi pridruže Damir Urban i Maya Azucena. Novo je ruho dobila 2013. godine na live albumu Live, s pjesmama snimljenim na koncertima održanim tijekom 2010. i 2011. godine u Puli, Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Splitu, a čije likovno oblikovanje potpisuje Damir Urban. Inače, Gibo će Urbiju vratiti uslugu 2015. kada mu na live albumu svira bas u hitu “Priđi mi bliže”.

 

“Anđeo u tebi”

Album Unca Fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare) iz 2006. iznjedrio je hit “Anđeo u tebi” sa snažnom porukom koja je ostavila uistinu dubok trag i raznomišljenicima dala prostora da je jednako obožavaju i interpretiraju na svoj način. Pozitivna poruka nade dodatno osnažena interpretacijom Maye Azucene bezvremenski je izvor utjehe i hrabrosti.

 

“Kiša (ZINAAB)”

Vođen neiscrpnom glazbenom znatiželjom i inspiriran zvukom daleke Afrike Gibonni je 2021. godine objavio pjesmu “Kiša (ZINAAB)” koja je dio njegovog aktualnog EP izdanja U po ure. Digitalna transformacija učinila je svoje, no nasreću ne u zvuku, već samo u formi jer je Gibo po prvi puta odustao od albuma i odlučio se na kraće izdanje zbog kojeg svaka pjesma može ispravno zaživjeti među publikom. Tako je bilo i s “Kišom” koja je instantno postigla veliki uspjeh, a u kojoj je on pomaknuo granice vlastitog umjetničkog stvaralaštva.

 

“Zlatne godine”

“Zlatne godine” Gibi su možda jedna od najvažnijih pjesama karijere: ovdje je metalac ušao u mainstream pjesmom autora koji je tada dominirao estradom, Zrinka Tutića. Ovih dana slavi točno 30 godina kada se našla na na drugom mu albumu Noina arka, a znamo je iz politčkog filma istog naslova o proljećarcima. Pjesmu je aranžirao Nikša Bratoš.

 

“Ispod moga pramca (Tempera)”

Ova pjesma je objavljena na albumu Ruža vjetrova 1996., no veliku je slavu doživjela zahvaljujući novom ruhu kojem je doprinijela grupa Cubismo 2000. godine. Poetični stihovi i atmosferični ugođaj pjesme daju osjećaj sklada dok minimalistički pristup ostavlja emociji da odradi čaroliju.

 

“Judi, zviri i bestimje”

Jedna od onih koje se prepoznaju po prvom taktu, s istoimenog albuma iz 1999. godine. Pitka i snažna, čije stihove rijetko tko ne poznaje. Odvodi slušatelja u neko drugo vrijeme, istovremeno oduševljava svojom aktualnošću i bezvremenskim karakterom.

 

“Libar”

U libar svojih najboljih pjesama Gibonni je početkom novog milenija upisao verse i note pjesme koja se danas na Spotifyju približava velikoj brojci od dva milijuna preslušavanja. Pjesma s albuma Mirakul, omiljena je slušateljima streaming servisa, dok joj posebni umjetnički doprinos daje gostovanje sastava Putokazi. Gibonni je svojevremeno istaknuo kako je ovo jedna od njegovih najcjelovitijih pjesama.

 

“Činim pravu stvar”

Album Judi, zviri i bestimje iz 1999. obiluje evergreenima, pjesmama koje su definirale i usmjerile zvuk hrvatske pop glazbe novog milenija koji je još dan danas prisutan u radu mnogih autora. Jedna od uspješnica je i “Činim pravu stvar”, a album je nagrađen s čak sedam nagrada Porin.

 

“Sreća”

Gibonni i Oliver Dragojević 2016. su godine snimili zajednički album Familija, koji je osvojio Porin u prestižnoj kategoriji Albuma godine, a najveći hit s ovog izdanja zasigurno je pjesma “Sreća”. Ovaj je album, nažalost, posljednji studijskih uradak velikog Olivera.

 

“Mirakul”

Mirakul je podvrsta srednjovjekovne liturgijske drame, koja je bila temeljena na biblijskim prizorima i legendama o svecima, mučenicima i njihovim čudesima. Mlađe generacije zbog Vojka V Mirakul povezuju s pizzom, dok one malo zrelije s Gibonnijem. Radi se o njegovom šestom studijskom albumu objavljenom 2001. godine, s kojeg se ističe istoimena pjesma, jedna od njegovih ponajljepših oda ženi u kojoj se beskompromisno predaje njenoj ljubavi i divi se njenoj snazi.

 

“Ovo mi je škola”

“I drugi puta ću pametnije”, otpjevao je Gibonni davne 1996. godine ovu naizgled veoma jednostavnu, ali jako važnu poruku s kojom se poistovjećuju mnogi, u hitu s albuma Ruža vjetrova objavljenom 1997. godina. Prepoznatljiv pjesnički otisak bezvremenskih stihova i danas je čest gost radijskog etera kao i mnogobrojnih digitalnih playlista.

 

“Oprosti”

U novi milenij Gibonni nas je uveo porukom o važnosti oprosta i suočavanjem s težine iste. Poruke ljubavi i mira često se pronalaze u njegovim pjesmama, a gotovo mantrički refren ove pjesme gotovo uvijek u svakoj dilemi zazvoni u glavi i podsjeti na ispravan put.

“Dvije duše”

Pjesma s kojom je Gibonni nastupio na Zadarskom festivalu najzornije odražava prvi dio njegove solističke karijere: moćna ritmička podloga, s pjevnim refrenom i intrigantnim tekstom trademark je rane faze njegova stvaralaštva.

 

“Lipa moja”

Pjesmu “Lipa moja” Gibonni je pisao u ratnom vihoru i riječ je o jednoj od njegovih prvih pjesama u kojoj se udaljio od svoga standardnoga soft rock izraza i zaronio u vode u kojima je desetljećima plivao njegov otac Ljubo Stipišić Delmata Gibonni je uistinu bešavno spojio te dvije kategorije.

 

“Divji cvit”

Jedna od ponajboljih pjesama iz njegova repertoire forte je ponajboljeg mu albuma Ljudi, zviri i beštimje. Gibonni je sublimirao svoje stihovne pretenzije i realizirao pjesmu koja ima strahovitu emotivnu snagu i preko koje se prelijevaju jedni od ponajboljih stihova koje je napisao.

 

“Vesla na vodi”

Album koji se najteže probio do publike je Toleranca. U sjeni potencijalne međunarodne karijere i albuma 20th Century Man, osim singla “Žeđam”, album nije polučio uspjeh i zapaženost kao ostala Gibonnijeva ostvarenja. Ipak, pjesma “Vesla na vodi” uspjela je nadići početnu nezapaženost i postala je jedna od najdojmljivijih pjesama njegova repertoara.

 

“Hodaj”

Album Unca fibre nastao je nakon mnogih previranja i sadrži nekoliko zanimljivih pjesama i suradnji, uključujući onu s Goranom Bare. No, vjerojatno je neupečatljiva pjesma s albuma “Hodaj” koja je odrazila izvanserijski Gibonnijev skladateljski talent i još jedanput ga potvrdila kao jednoga od najvećih autora hrvatske suvremene glazbe.

 

“Nisi više moja bol”

Pjesma “Nisi više moja bol” skriveni je favorit albuma Familija koji je Gibonni snimio zajedno s Oliverom. Iako se nije nametnula  kao hit-singl, ova pjesma je s vremenom postala prilično prihvaćena među poklonicima i predstavlja jedan od emotivnijih momenata na njegovim nastupima.

 

“Sve ću preživit”

Mnogo je pjesama Gibonni napisao za druge izvođače, no rijetke su one koje je preuzeo kako bih ih pridodao vlastitome live repertoaru. Zapravo, samo su dva izvođača za koje je napisao pjesme, a onda ih vratio u vlastiti izvođački zabran – Oliver Dragojević i Tedi Spalato. “Sve ću preživit” je pjesma koja izvrsno zvuči u obje varijante – Gibonnijevoj i Tedijevoj.

Moglo bi Vas zanimati