24
lip
2022
Vijesti plus

Jovanka Broz Titutka u Močvari predstavlja spot: „Dođite s njama turbo rejvati“

Jovanka Broz Titutka / Turbo puška

Jovanka Broz Titutka / Turbo puška

share

Jovanka Broz Titutka večeras u Močvari sprema unikatno glazbeno iskustvo u obliku programa TURBO RAVE, u sklopu kojeg ćemo imati priliku premijerno vidjeti spot ove drag senzacije, i to za njezinu novu singlicu pod nazivom ”Turbo puška”, a koji je nastao u suradnji s redateljicom Hani Domazet.

Pjesmu smo imali prilike čuti na nekim dosadašnjim nastupima umjetničkog kolektiva House of Flamingo, u okviru kojeg ova osebujna umjetnica nastupa i razvija svoj umjetnički izričaj, ali mnogima će ovo biti prvi put da se s njom susreću.

Već na prvo slušanje bit će vam jasno zašto je riječ o kultnom klasiku u nastajanju na koji publika svaki put poludi: sa svojim originalnim miksom rave i etno elemenata, bombastičnom produkcijom i Jovankinom izvedbom koja pršti karakterom, ova se pjesma ističe u moru domaće glazbe kao uistinu jedinstven pokazatelj kako bi naša scena mogla izgledati kad bi joj se pristupalo na ovako hrabar način.

Singl će biti dostupan i na Spotifyu i na YouTubeu nakon objave, ali TURBO RAVE donosi priliku da ga prvi put čujete na način na koji se nešto ovoliko eksplozivno i energično treba čuti – u okruženju drugih ljudi, s velikim zvučnicima i s Jovankom na sceni.

Jovanka uglavnom izbjegava formalnosti tipične za pitomije glazbenike, kao što su davanje intervjua ili javna pojavljivanja izvan nastupa njezina umjetničkog kolektiva ili YouTube vlogova.

Takva samozatajnost u potpunoj je suprotnosti njezinu divljem javnom nastupu i scenskoj prisutnosti – kad Jovanka nastupa, očekuje se rejv, zabava, humor, skakanje, čisti camp, neprestana dinamika. Njezine prethodne singlice, obje snimljene u suradnji s Pi (Ivanom Picek), ”Hekipa” i ”Na Zapadu Ništa Njovo”, pripremile su teren za ”Turbo pušku”, a, šuška se, i za nadolazeći album koji Jovanka kuha dok ne nastupa.

Jovanka Broz Titutka / Turbo puška

Jovanka Broz Titutka / Turbo puška

Vrijedi ponešto reći i o spotu, dosad najvećem vizualnom pothvatu Broz Titutke, na kojem je radilo desetak plesača i još toliko suradnika, a koji je režirala filmska redateljica Hani Domazet u suradnji s Broz Titutkom kao idejnom začetnicom spota.

Hani ističe da je s njom bez problema pronašla zajednički jezik i filmsku inspiraciju, kombinirajući jugoslavensku estetiku s nadrealističkim motivima i velikom količinom campa. Na domaćoj i međunarodnoj filmskoj sceni Domazet je prepoznata i nagrađivana za režiju kratkometražnog filma Tina&Sendy (2020.), a trenutno radi kao scenaristica i redateljica filmova i glazbenih videa te komercijalnih projekata.

Zbog svojeg senzibiliteta prema psihologiji, seksualnosti, ljudskom ponašanju, plesu i vizualnim umjetnostima, postavila se kao idealan izbor za režiju ovog spota. O svojoj ulozi na projektu kaže sljedeće:

Jovanka se na setu bavila party turbo energijom, a ja više režijom kadra. Direktor fotografije Mario Pućić sve je to upotpunio svojim individualnim pristupom i stilom. A producentice Marta Eva Mećava i Matea Bračko sve su te suludosti držale na okupu i herojski iznijele produkcijske izazove. Denis Golenja, montažer, radio je na spotu jako dugo, a procesu nam se pridružila još masa kreativaca sa zagrebačke umjetničke scene.”

Spot je, kao i većina drugih projekata proizašlih iz kolektiva House of Flamingo, produkt strasti i entuzijazma uključenih ljudi, a usprkos ograničenom budžetu ističe se stvarno zavidno visokom produkcijskom razinom.

Osvježavajuće je vidjeti nešto ovoliko kvalitetno, a da je očigledno nastalo primarno iz potrebe za umjetničkim stvaranjem, a ne iz prazne želje za profitom i štancanjem bezličnih singlova kakve pratimo na dobrom dijelu mainstreama naše domaće scene. Jovanka Broz Titutka beskompromisno je alternativna, queer i svoja, i ista energija koja prožima njezine pjesme prisutna je i u njezinim spotovima i javnim nastupima.

Tijekom protekloga produženog vikenda u Pisarovini uspjeli smo uhvatiti Jovanku usred probe za nadolazeći nastup. U svojemu punom rasporedu pronašla je ipak par minuta da nam odgovori na nekoliko pitanja o nadolazećoj pjesmi, spotu i, bez ikakve sumnje, jednom od najvažnijih glazbenih događaja na alternativnoj domaćoj sceni.

Draga Jovanka, možeš li nam reći kako je nastala ”Turbo puška”?

Jovanka: Turbo puška sam čula u jednoj ruskoj revj stvarčini i reklja DA, OVO JE STVAR KOJA POZTOJI U MOJOJ GLJAVI. Pa sam uzelja taj njaziv i stvorilja svoj svemir oko toga koji meni paže i ukljapa se u nadolazeči aljbum, o kojem neču previše filjozofirat dok ne dođe vrejmej. 

Jovanka Broz Titutka / Turbo puška

Jovanka Broz Titutka / Turbo puška

Sve jasno, ali što je uopće ‘turbo puška’?

Jovanka: Turbo puška je stvar u gljavi. Onja ti omogužava da pucaš jače kad njemaš visse munjicije. Onja ti daje snjage kada si sve izrejvo iz sebe. Onja te diže ko hosanja u visinu. Onja je aditiv tvom sljatkom umu kad ti zatreba.

Kakvo ti je bilo iskustvo snimanja spota?

Jovanka: Zročiti ovo iskustvo u jedanj paragraf ili reženicu je jednjostavno nezgrapno. Interpretativnim plesom mi je uspjelo, pa ću ga skromno pokazati svima na promociji. Znamo se Hanji i ja kak spada, pa smo kako spada slagali ovu jengu od spota.

Bilo je vrljo uzbudljivo kada smo skupili koljičinju ljudi koji su nesebižnjo odlučili pomoč stvoriti turbo ljudilo. Nadam se da ste svi spremnji uči u ovaj svemir koji krasi moje lepe mrene svaki danj i da ćete ga velikodushno prihvatiti i s njama turbo rejvati.

Imaš li poruku za sve fanove i one koji će to tek postati?

Jovanka: Njadam se da čete svi koristiti svoju turbo pušku kad god vam zafalji munjicije i da čete od danas pucat JAČE. Dokažite svoj turbo pogon 24.6. u Možvari!!!

Uz nastup Jovanke Broz tituke, publiku očekuje popratni glazbeni turbo rejv program – DJ YNG LEO. Vrata kluba otvaraju se u 22:30h, a donacija za program iznosi 40 kuna. Više informacija potražite na Facebooku.

Događaj producira Nika Hacek i House of Flamingo. Logističku podršku promociju pruža URK Močvara, dok je spot nastao na lokalitetu motela Plitvice. Jovanku Broz Titutku pratite na Instagramu i YouTubeu, gdje će u danima nakon TURBO REJVA spot biti dostupan za gledanje.

Moglo bi Vas zanimati