30
stu
2022
Vijesti plus

Nova dimenzija klapske pjesme

PREMIJERA: Koolade remiksirao Gibonnijev hit "Projdi vilo" u izvedbi klape Cambi

Projdi vilo

Projdi vilo

share

Inspiriran jednom od najljepših skladbi domaće glazbe, “Projdi vilo” u izvedbi Klape Cambi, renomirani glazbeni producent Koolade, složio je remiks. Kako zvuči novo čitanje klapske pjesme ekskluzivno donosimo u nastavku.

Stilski, ovaj uradak pleše na granici R&B i afrobeats groovea. Pitka i ugodna, ova modernizacija Gibonnijeve skladbe u sjajnoj vokalnoj izvedbi klape Cambi zavest će vas sunčanim vibracijama, unatoč zimskim mjesecima pred nama.

Koolade, višestruki dobitnik Porina, danas uživa legendarni status na regionalnoj hip-hop sceni, ali se uspješno okušao i u ostalim pravcima i stilovima moderne glazbe.
Krajem devedesetih bio je jedan od resident producenata Blackout Projecta, a neka od najvećih imena domaće i strane hip-hop scene s kojima je autorski i producentski surađivao su: Edo Maajka, Bolesna braća, Elemental, Ghostface Killah iz Wu-Tang Clana, Masta Ace i mnogi drugi.

Godine 2001., pod umjetničkim vodstvom velikana klapske glazbe Rajmira Kraljevića, klapa Cambi u izdanju Scardone objavlila je album uživo Klapa Cambi u Lisinskom nakon kojeg je uslijedio istoimeni album na kojem se našla i obrada Gibonnijeve „Projdi vilo“. Vrijeme je to u kojem klapska pjesma doživljava renesansu.
Vokalni aranžmani Rajmira Kraljevića i danas se čine nedostižni, a u to vrijeme glavni tenor u klapi bio je Špiro Jurić, legendarno ime koje je ostavilo veliki trag u klapskoj pjesmi.

Remiks kakav je isporučio zaslužio je i remiksiranu sliku Dalmacije, a za to su zaslužni kadrovi Branimira Kambera. Ovaj Zadranin, humanitarac i kreator sadržaja na svom YouTube kanalu KAMBERizam u sklopu serijala Hrvatska i ja obilazi sve dijelove Hrvatske, približavajući njezine ljepote i otvarajući mnoge teme. Kadrovi koje je snimio na svojim putovanjima po obali čine okosnicu ovog videospota koji je montirao Tibor, iznimno produktivan predstavik hip-hop scene i član TDK kolektiva.

Koolade je svojim remiksom udahnuo klapskoj pjesmi novi život, dao joj beat koji će je približiti ‘sceni’ s kojom klapski izričaj inače teško pronalazi zajednički jezik. No, Koolade je uspješno uspio premostiti tu barijeru. 23 godine nakon što je klapa Cambi, prateći Rajmirovu viziju, prvi put izvela obradu “Projdi vilo” i pokrenula klapsku renesansu, Koolade pjesmi daje novu dimenziju trasirajući put novom čitanju klapske pjesme. Uz ovaj remiks ponovno otkrivamo jedinstvenu ljepotu klapske pjesme.

Moglo bi Vas zanimati