22
kol
2024
Vijesti plus

Nova sezona

Veliki koncertni vodič kroz rujan

/Unsplash

share

Bilo da još uvijek uživate na godišnjem odmoru ili se ponovno privikavate na radnu rutinu, na pravom ste mjestu

Razdoblje pred nama početak je nove glazbene sezone, upravo zato smo za vas izdvojili najzanimljivija koncertna događanja diljem Hrvatske u kojima ćete moći uživati ovog rujna. Naravno, to nije sve, zato za detaljne informacije o svim koncertnim događajima posjetite naš kalendar događanja.

 

Matija Cvek

Matija Cvek/Matej Grgić

5.9. Matija Cvek, Stara pekara, Osijek

Matija Cvek i njegov bend Funkensteins još jednom stižu u Osijek. Ovaj autor i izvođač publici će odsvirati svoje hitove u dvorištu Stare pekare, nakon što je prije nekoliko mjeseci rasprodao je čak tri koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture i tako potvrdio svoj status trenutno jednog od najpopularnijih izvođača u Hrvatskoj.

 

Damir Urban

6.9. Urban&4 uz gudački orkestar, Ljeto na Gradini, Rijeka

Jedan od najsvestranijih i najkreativnijih glazbenika na domaćoj sceni, Damir Urban, kroz više desetljeća karijere dokazuje da njegov glazbeni izričaj ne poznaje mjesto ni vrijeme i da ga nije moguće ograničiti na žanrove.

Glazbenim izletima i eksperimentima sa Gudačkim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkom filharmonijom ovjekovječio je svoja glazbena izdanja, udahnuo im novo ruho i dokazao da se zajedno sa svojom Četvorkom s lakoćom prilagođava klasičnim aranžmanima. Ispreplitanjem više žanrova i stilova dokazali su vrijednost svojih pjesama koje uvijek zvuče drugačije, ali opet posebno kvalitetno u svakom od glazbenih izleta.

Od velikih koncerata uz Gudački orkestar, Urban i njegova Četvorka nastupali su u različitim formatima diljem regije, a među rasprodanim koncertima uključili su čak i klupske prostore. Napokon se ponovno sastaju sa punim Gudačkim orkestrom i to baš u Nugentovu parku koji garantira poseban doživljaj za publiku u Rijeci u sklopu 19. Ljeta na Gradini.

 

6. Festival Buke - Tvrdoval u Tvornici kulture

6.9. Festival buke – Tvrdoval, Tvornica kulture, Zagreb

Šesto izdanje Festivala Buke održat će se u zagrebačkoj Tvornici kulture. Festival Buke, poznat i pod nazivom Tvrdoval, po prvi put stiže u Šubićevu u petak, 6. rujna 2024. godine kako bi okupio sve ljubitelje tvrdog i žestokog zvuka – od sirovog rocka do brutalnog metala. Na pozornicu Velikog pogona stižu Doom Temple, Extroft, RIFFTREE, 10KRE i Savršeni Marginalci. 

 

Brkovi

Brkovi

7.9. Brkovi, Šalata, Zagreb

Zagrebačka punk folk wellness atrakcija, nezaustavljiva live mašina Brkovi, kroz cijelu 2024. obiležavati će velikih 20 godina benda nizom koncerata diljem regije i šire. Prvi koji se objavljuje je onaj na domaćem terenu. Grupa Brkovi u subotu 7. rujna 2024. godine nastupit će na stadionu Šalata.

Teško je bilo prije dva desetljeća zamisliti u što će se s godinama pretvoriti glazbeni put, tada u dubokom undergroundu ukorijenjenog punk folk benda. Brkovi nisu bili prva grupa koja je spojila naizgled nespojivo, ali način na koji su oni to radili, direktno i bez kočnica mogla je rezultirati ili slijetanjem s ceste ili jurišem do stadionskog koncerta.

 

Einstürzende Neubauten / foto: Thomas Rabsch

7.9. Einstürzende Neubauten, Tvornica kulture, Zagreb

Einstürzende Neubauten – pioniri alternativne glazbe nastupaju 7. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture u sklopu turneje alien pop music 2024 na kojoj predstavljaju novi album koji izlazi ovog proljeća. Pioniri konceptualne industrial glazbe, njemački kultni bend Einstürzende Neubauten, nakon skoro deset godina od zadnjeg nastupa, vraćaju se u Hrvatsku.

 

23. Organizirani Kaos

7.9. Organizirani kaos, Baraka, Kutina

Organizirani kaos se vratio, zato skupi ekipu i zaputi se u pravcu kutinske Barake jer ti garantiramo nezaboravan provod. Ne propusti cjelodnevno druženje uz razne aktivnosti i vrhunski lineup. Nastupaju S.I.Z., Tačke, Strayaway, Neven, AK 47, Panj, She Loves Pablo, Po’ Metra Crijeva, Pero Defformero i DJ Milka.

 

Mladen Grdović - Evo mene moji ljudi

7.9. Mladen Grdović, Dvorana Zrinjevac, Osijek i 27.9. Centar Zamet, Rijeka

Mladen Grdović, jedinstveni domaći pjevač i zabavljač u pripremama je za veliku jesensku turneju povodom proslave 45 godina svoje karijere koja je bila obilježena nizom velikih hitova i suradnji s nekima od najvećih i najpopularnijih glazbenika s ovih područja. Zadarski je glazbenik odradio prvi koncert u znak te obljetnice u svom rodnome gradu. Koncert je održan povodom Valentinova 10.02.2024. u dvorani Krešimir Ćosić na Višnjiku te je nosio naziv „45 godina s vama“. Koncert se pretvorio u pravu „feštu“. Dvorana je bila puna te je publika pjevala, plesala i skandirala gotovo tri sata. Tomu sigurno doprinosi i široki spektar gostiju s hrvatske estrade koji su poznati po tome da su pravi zabavljači poput primjerice Emilije Kokić, Maje Šuput, Duška Lokina, Zlatka Pejakovića te mnogih drugih.
Ovo je nastavak turneje Evo mene moji ljudi koji bi slovio za njegovu krunu karijere u kojem također očekujemo odličan provod i još veću „feštu“, publiku iz cijele Hrvatske i šire te mnogobrojne goste iznenađenja koji su obilježili njegovu više desetljetnu karijeru koja i dalje traje i u kojoj su njegove pjesme bile dio odrastanja mnogih generacija.

 

Postmodern Jukebox

8.9. Postmodern Jukebox, Tvornica kulture, Zagreb

Poznati kao koncertni sastav koji svojim izvedbama suvremenu pop glazbu vremeplovom vraća u neka davna vremena, Postmodern Jukebox, najavljuje veliku svjetsku turneju The ’10’ Tour kojom će proslaviti dvostruki jubilej – desetu godišnjicu postojanja i 1000. nastup u 2024. godini. Jedna od koncertnih stanica je Zagreb, a nastupit će u Tvornici Kulture, 8. rujna 2024. godine.

 

SHIP 2024. – izvođači

12.9. SHIP, Šibenik

SHIP festival koji je prvi put održan u Hrvatskoj prošle godine privukao je tada više od 3000 entuzijasta, a doveo je u Šibenik čak preko 40 vrhunskih izvođača i 300 glazbenih profesionalaca. I ove godine će se na SHIP sliti glazbena industrija iz cijele Europe, a gostovati će više od 40 izvođača i više od 90 govornika među kojima najviše pozornosti privlače Thomas Golubić, Jeremy D. Larson, Gemma Bradley i Rebecca Prochnik, dok ostale možete čekirati na webu.

Na otvorenje drugog izdanja festivala na Tvrđavu sv. Mihovila 12. rujna KRIES će sigurno donijeti nezaboravnu energiju. Priznati i vani i kod nas, poznati su kao jedan od najboljih domaćih live performera ali i po stvaranju dobre atmosfere. Lokacije tik uz more i kulturna baština grada povezati će festivalske lokacije Azimut, Kuću umjetnosti Arsen i Tunel, a publika ima potpunu slobodu birati svoj dnevni ritam.

 

Disneyjevi animirani filmovi uz filharmonijski orkestar u Lisinskom

13.-15.9. Disney u Lisinskom, Zagreb

Omiljeni likovi i teme iz Disneyjevih animiranih filmova oživljavaju na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i na velikom platnu veličanstvenije nego ikad prije.

U izvedbi Zagrebačke filharmonijske pod ravnanjem Alana Bjelinskog i solista Franke Batelić, Vande Winter, Matije Cveka i Dražena Bratulića, ovaj vas koncert vodi na let čarobnim tepihom kroz najupečatljivije pjesme, partiture i filmske trenutke The Walt Disney Company, uključujući Disneyjevu Malu sirenu, Pocahontas, Ljepoticu i zvijer, Knjigu o džungli, Snježno kraljevstvo, Aladdina, Encanto, Kralja lavova, kao i Moanu i posebnu uvertiru Disneyjevim klasicima.

 

Fibra Festival 2024.

13.-14.9. Fibra Festival, Split

Fibra u svom šestom izdanju priprema malo drukčiju subotu. U suradnji s Drito festivalom najavljujemo kako će drugi dan festivala biti nazvan “Fibra x Drito” te će predstaviti nekoliko hrvatskih trap izvođača, dok će petak zadržati svoj urbani rock i pop izričaj. U petak, 13. rujna na rasporedu su Bejbe, Idem, Denis&Denis, Neno Belan & Fiumens te Kuzma & Shaka Zulu. U subotu, 14. rujna nastupaju Luzeri, Buntai, Kuku$, Bore Balboa, Peki, TTM, Baks i 2xšihta.

 

Baby Lasagna

12.-14.9. Baby Lasagna, Šalata, Zagreb

Baby Lasagna, najviše plasirani hrvatski predstavnik u povijesti Eurovizije, održat će na stadionu Šalata velike samostalne koncerte 12., 13. i 14. rujna 2024. S osvojenim drugim mjestom na ovogodišnjoj Euroviziji, te kao natjecatelj s najviše glasove publike, Baby Lasagna je ušao u glazbenu povijest. Nakon što ovoga ljeta nastupi na velikom broju festivala u regiji i inozemstvu za prvi samostalni cjelovečernji koncert odabrao je legendarni koncertni prostor na otvorenom u samom centru Zagreba. Stadion Šalata bit će prilika da uz veliku produkciju, brojne goste i iznenađenja, Baby Lasagna podsjeti na energične i spektakularne nastupe kojima je osvojio svjetsku publiku posljednjih nekoliko tjedana.

 

MASU festival - svi izvođači

MASU festival – svi izvođači

13.-14.9. MASU festival, Makarska

Udruga studenata Makarske rivijere organizira drugi za redom MASU festival kulture mladih u Makarskoj. Festival je nastao inicijativom studenata kako bi potaknuo i očuvao kulturu mladih. S velikim uzbuđenjem najavljuju finalni lineup MASU festivala, koji će se održati od 11. do 14. rujna na Spomeniku revolucije. Očekuje se jako zabavan program uz Miach, z++, Žuvi, Kuzma i Šaka Zulu, Bepo Bagulin, Rezerve, Bluvinil i Nisko zimsko sunce. Glazbeni dio biti će popraćen vizualnim efektima izrađenim tehnikom generativne grafike od strane studenata s FER-a.

 

15.9. Mudhoney, Tvornica kulture, Zagreb

Nakon gotovo šest godina legendarni Mudhoney vraća se četvrti put u Zagreb! Prošli put su rasprodali Močvaru, a ovom prigodom 15. rujna dolaze u Tvornicu kulture na krilima svog posljednjeg albuma Plastic Eternity koji je svjetlo dana ugledao prošle godine. Early bird ulaznice po cijeni od 27 eura mogu se kupiti preko Hangtime ticketinga, dok će im pretprodajna cijena biti 31 euro. Na ulazu će, ako ih ostane, koštati 35 eura.

 

The Hu

17.9. The HU, Tvornica kulture, Zagreb

The HU je moderni rock bend duboko ukorijenjen u tradiciji svoje domovine. Osnovani su 2016. godine u Ulaanbaataru u Mongoliji, čine ga producent Dashka kao i članovi Gala, Jaya, Temka i Enkush, a ime benda dolazi od korijena mongolske riječi za ljudsko biće. Njihov jedinstveni pristup spaja instrumente kao što su Morin Khuur (viola s konjskom glavom), Tovshuur (mongolska gitara), Tumur Khuur (čeljusna harfa) i grleno pjevanje sa suvremenim zvukovima. Nazivaju to Hunnu Rock, a neke pjesme tako uključuju ratne napjeve i poeziju na mongolskom jeziku.

15. Zagreb Jazz Festival - Billy Cobham' Spectrum 50 Band

17.9. Billy Cobham Spectrum band, Kino SC, Zagreb

Nakon rasprodanih i hvaljenih koncerta Roberto Fonseca Quarteta i Lizz Wright, 15. Zagreb Jazz Festival nastavlja s programom. Prvi u nizu nove serije koncerata bit će Billy Cobham’ Spectrum 50 Band 17. 9. u Kinu SC. Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice potražite u sustavu Entrio.

 

21.-22.9. Dubioza kolektiv, Katakombe, Osijek

Međunarodno najuspješniji bosanskohercegovački bend Dubioza kolektiv koji je prošle godine proslavio dvadesetu godišnjicu postojanja, u kojem su snimili deset albuma, jedan EP i jedan dupli live LP, te uz preko 1000 koncerata obišli 42 zemlje, ovog rujna dolazi u Osijek u Amfiteatar/Katakombe. U subotu, 21. rujna 2024., u sam smiraj ljeta, pred doček jeseni, u grad na Dravi dolazi jedan od najenergičnijih i najproduktivnijih bendova s ovih prostora. Velika Dubioza kolektiv dolazi napraviti sebi svojstven šou koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uz podršku predgrupe, sjajnih Riječana Krešo i Kisele kiše, Dubioza nakon dosta vremena dolazi razmijeniti ljubav, energiju i snažne poruke s Osječankama i Osječanima, ali i gostima iz cijele regije.

 

José Carreras u Lisinskom

23.9. Jose Carreras, KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb

José Carreras, jedan od najistaknutijih opernih pjevača svoje generacije dolazi u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje će, u pratnji Zagrebačke filharmonije, izvesti neke od najpoznatijih arija i pjesama. Carreras je svjetski poznat po svojoj izvanrednoj vokalnoj tehnici, dubokom izražaju emocija te interpretaciji uloga u operama Verdija i Puccinija. Rođen u Španjolskoj, svojom je iznimnom umjetnošću osvojio srca publike diljem svijeta.

 

Let 3

Vinilno izdanje albuma Jedina

26.9. Let 3 svira Jedina, Vintage Industrial Bar, Zagreb

Album Jedina iz 2000. godine, kojeg mnogi smatraju najboljim diskografskim ostvarenjem glazbene skupine Let 3, prije godinu dobio je vinilno izdanje. U četvrtak 26.09. u Vintage Industrial Baru Let 3 će u kompletu odsvirati ovaj legendarni album.

 

Rambo Amadeus

27.9. Rambo Amadeus, Tvornica kulture, Zagreb

Svjetski megacar ponovno stiže u Tvornicu kulture. Rambo Amadeus, kultni crnogorski pjevač i tekstopisac, nakon rasprodanog koncerta 2022. godine, sa svojim kvartetom ove jeseni stiže u Zagreb. Spektakl je rezerviran za petak, 27. rujna 2024. godine.  Rambo Amadeus i ove će jeseni iz svog megakataloga pjesama prezentirati pažljivo selektiranu setlistu, a na pozornici će ga pratiti njegov uigrani kvartet vrsnih instrumentalista. Genijalan tekstopisac i fantastičan izvođač te tvorac pjesama kao što su “Urbano“, “Džemo voli džem“, “Euro Neuro“, “Brod budala“, “Glupi hit“, “Turbo folk“, “Amerika i Engleska“ i niza drugih ponovno će izazvati kolektivni trans ovog rujna u Tvornici kulture.

 

Let 3 / foto: Franko Kelam

27.9. Let 3, Boogaloo, Zagreb

U petak 27.09.2024. se u zagrebački popularan klub Boogaloo vraćaju riječke legende Let 3, prvi put nakon velikog uspjeha na Euroviziji. U svojem nastupu u kojem će proći cijelu svoju karijeru će, pored megasoničnog hita “ŠČ“ i ostalih hitova poput “Drama“, “Kontinetio“, “Tazi, Tazi“, “Sam u vodi“, “Vjeran pas“, “Izgubljeni“, “Kurcem u čelo“, “Riječke pičke“ itd. odsvirati i pjesme “U rupi od smole“ i “Pokušaj“ s kojima su debitirali na riječkoj kultnoj kompilaciji Rijeka – Paris – Texas, najbitnijoj riječkoj kompilaciji iz sredine osamdesetih koja je nedavno reizdana na vinilu od strane Dallas Recordsa i čija je promocija iste večeri uz koncerte riječkih grupa Grad i Grč, koje su zabilježile svoje prve zapise na vinilu baš na toj kompilaciji, Grad sa svojim najvećim hitom “Ima li nešto“ i “Vodi me“, a Grč s kontroverznom “Noćas se Beograd pali”, “Nož u mojoj ruci“ i “Ima još krvi“.

 

Vanna - Arena Zagreb

Vanna / Filip Bušić

27.9. Vanna, Centar za kulturu Čakovec

Nakon velikog koncerta u Areni, a prije koncerta u Tvornici Kulture, Vanna stiže u Centar za kulturu Čakovec .
Motivacija za klupskim prostorom i bliskim doživljajem publike nakon koncerta u Areni nikad nije bila veća. Mnogima omiljena glazbena mentorica ponudit će novo i najbolje od sebe. Upravo zato ne treba propustiti koncert koji garantira bogat katalog hitova i brojne novitete koji će odzvanjati našom dvoranom.
Vanna je kroz godine oduševila domaću glazbenu scenu svevremenskim hitovima u više različitih žanrova i svaki je puta za nagradu punila koncertne dvorane i trgove.
Vanna Vas očekuje 27. rujna u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

 

Philippe Herreweghe

28.9. Lisinski subotom: Orchestre des Champs-Élysées, KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb

Ovjenčan nizom priznanja i nagrada i smatran jednim od najvećih dirigenata današnjice, Philippe Herreweghe vraća se u Hrvatsku sa svojim ansamblom Orchestre des Champs-Élysées koji je utemeljio 1991. godine. Philippe Herreweghe neumorni je promicatelj glazbe temeljene na suradnji muzikologije i izvedbene umjetnosti. Još od osnivanja Collegium Vocale Gent, ansambla s kojim se proslavio diljem svijeta, Herreweghe potiče na uvijek novo čitanje, promišljanje i sviranje mahom stare glazbe. Protekle koncertne sezone gostovao je s Mozartovim Rekvijemom i Bachovom Mukom po Mateju. No nama će u Zagrebu ponuditi nešto posve novo: Brucknera! Imajući na umu da je Orchestre des Champs-Élysées sastavljen od iznimno motiviranih i entuzijastičnih glazbenika koji sviraju na originalnim instrumentima, vjerujemo da će Brucknerova Osma simfonija – golema glazbena građa koja fascinira bogatstvom melodijskih tema i harmonijskom strukturom – zazvučati uistinu posebno. To je jedinstvena prilika ne samo za zagrebačku nego i za publiku iz cijele zemlje, pa i regije, da čuje lovorikama ovjenčan ansambl i dirigenta te pruži priliku Antonu Bruckneru da je osvoji svojim monumentalnim djelom.

 

Lil Drito iz Tvornice

28.9. Lil Drito iz Tvornice

Lil Drito iz Tvornice mjesto je predstavljanja mladih snaga domaće trap i hip hop scene. Prvi dio line-upa je već objavljen, a na pozornici Tvornice kulture predstavit će se Jowan, Dante, Sjena, bejbe, Lokki, Peki, Luzeri, Neya i Djerko ulica.

 

Moglo bi Vas zanimati