12
pro
2022
Vijesti plus

Pjesnolika - kantautorska posveta Lidije Bajuk pjesnikinjama i pjesnicima

Lidija Bajuk u studiju Morris

Lidija Bajuk u studiju Morris

share

Lidija Bajuk, kantautorica i pjesnikinja najprepoznatljivija po baštinjenju etno izričaja, uglazbljivala je povremeno, u razdoblju od 1982. do 2022. godine, izbor stihova suvremenoga hrvatskog pjesništva.

Tih trinaest intimističkih pjesama objavljenih na albumu Pjesnolika vol. 1 pjeva o hrvatskim poljima, gradovima, kletima, lugovima, rijekama, pustarama i otocima, u čijem okruženju naše žudnje, strahovi, razočaranja, ushićenja i žalosti blagosiljaju životvornim bilom, sinapsom misli, posvećenom tišinom.

Četvrta doba tišine
U razgovoru, Lidija nam je otkrila kako „album Pjesnolika vol. 1 usmjerava na (samo)razgovor, moći biti sam sa sobom, moći biti s drugim“. U želji da nam to još dodatno približi, pitali smo je o preduvjetu za to stanje na što je Lidija rekla: „I za jedno i za drugo preduvjet je – četvrta doba tišine, stanka koja priziva.“

Jelka Vince Pallua, LB, Stewart Schultz i Neven Marinac u studiju Morris, 2016.

Jelka Vince Pallua, LB, Stewart Schultz i Neven Marinac u studiju Morris, 2016.

Dug put do albuma
Spletom neobičnih okolnosti Pjesnolika vol. 1 pronašla je svojeg mecenu izvan hrvatskih granica. Lidija nam je o tome rekla kako je Ivan Rubeša iz Venezuele čija je majka Španjolka, a otac Hrvat osoba koja je stala iza ovog albuma.

No, i prerano preminuli Miro Vidović također je dao svoj pečat albumu: „Nakon smrti Mira Vidovića, u čijem je Morris studiju većim dijelom snimljen, album je dovršen u zagrebačkom studiju Toneter Tonija Eterovića. Prošao je dug put, ali napokon je tu, pred vama”, dodala je.

Lidija Bajuk i Neven Martinac u studiju Morris, 2016.

Lidija Bajuk i Neven Martinac u studiju Morris, 2016.

13 pjesama
Album je objavila diskografska kuća Scardona, a krase ga fotografije cijenjenog fotografa Ive Pervana. Sve je to vizualno zaokručio Igor CC Kelčec.

„Na njemu se nalazi 12 pjesama pjesnikinja i pjesnika koje sam uglazbila, uz jednu svoju pjesmu, ‘Srce mi uljanica’“. Antun Branko Šimić, Jakša Fiamengo, Ivan Goran Kovačić, Delimir Rešicki, Mak Dizdar, Vesna Parun, Josip Pupačić, Petar Gudelj, Luko Paljetak, Milivoj Slaviček, Dragutin Tadijanović i Martina Mirt-Ordanić pjesnici su čiji su stihovi uglazbljeni na albumu.  Aranžmane je većim dijelom potpisala sama Lidija, uz Stanislav Kovačića, Matiju Dedića i Tonija Eterovića.

Stih Vesne Parun za kraj
Ovo je deveti album Lidije Bajuk, višestruko nagrađivanje kantautorice i znanstveno priznate etnologinje, kojim želi svima približiti Poeziju, namjerno napisanu s velikim „P“. I za kraj, jedan stih Vesne Parun kojim je Lidija željela da završimo naš kratki razgovor:

„…I ako živim ko jalova trava neka me sunce i ne grije više.”

Moglo bi Vas zanimati