23
pro
2022
Vijesti plus

Deset pjesama po kojima ćemo pamtiti Massima

Massimo

Massimo /Foto: Filip Bušić

share

Voljeni Massimo napustio nas je u 61. godini života nakon kratke i teške bolesti, a pamtit ćemo ga po interpretaciji velikih hitova koje će njegova mnogobrojna publika pamtiti zauvijek. Deset pjesmama po kojima ćemo ga pamtiti donosimo u nastavku.

 

Dorian Gray – „Sjaj u tami“ (Z. Cvetković, B. Terzić/M. Savić)

Premda je početkom osamdesetih Dorian Gray bio zapažen alternativni bend koji je vješto kombinirao stečevine art rocka i post-punka, snažno je bljesnuo neočekivanim prepjevom skladbe „The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore“, klasika Walker Brothersa koji je nedavno obradio i Bruce Springsteen. „Sjaj u tami“ grupe Dorian Gray ostaje klasik ove regije.

 

Dorian Gray – „Samo za tvoje oči“ (M. Savić/Z. Cvetković/Z. Cvetković, T. Ostojić, M. Savić)

Na drugom albumu Dorian Gray je svoj čvrsti izraz donekle komercijalizirao i tako je stekao mnoštvo novih poklonika, a dotadašnji Max, gitarist i pjevač, postao je karizmatični Massimo Savić. Massimo je izvrsno otpjevao „Samo za tvoje oči“ i bend doveo na top-ljestvice, ali i u kretivni hiatus. On je, pak, krenuo u solo-vode.

 

„Samo jedan dan“ (Z. Tutić/M. Rus Drljača, Z. Tutić/M. Došen)

Prvi samostalni album (kao i naredna četiri) Massimo će realizirati sa Zrinkom Tutićem, koji je u njemu prepoznato croonera koji hrvatskoj estradi može donijeti veliki vokalni plus. Hit s prvijenca Stranac u noći bio je „Samo jedan dan“, a kuriozitet je da je stihove za pjesmu napisao Miroslav Rus, što je njegov prvi tekst izvan matičnoga ITD benda.

 

Metal Guru – „Lila je kiša“ (K. Farkaš, M. Savić, D. Zahtila)

Paralelno sa solo-karijerom, Massimo je odlučio krenuti u eksperimentalni projekt Metal Guru s članovima Labin Art Expressa. Skladba „Lila je kiša“ nalazi se na njihovom prvom albumu Hero in XXI, gdje Massimo pjeva i na hrvatskome i na engleskom jeziku. Industrijski rock otkrio je nekonvencionalno i odvažno glazbeno lice Massima Savića.

 

„Mali krug velikih ljudi“ (I. Dečak/I. Dečak/I. Dečak, J. Ferina, P. Miholjević, M. Savić)

Kada nam je bilo najteže, kada je pandemija pokazala svoje najružnije lice, Massimov glas davao nam je snagu i ulijevao nam optimizam u teškoj 2020. godini. „Mali krug velikih ljudi“ pjesma je iz pera Ivana Dečaka, za koju je Massimo osvojio nagradu Porin u prestižnoj kategoriji pjesme godine.

 

„Iz jednog pogleda“ (P. Martinjak/P. Martinjak/P. Martinjak)

Veliki hit iz 2011. godine i danas je sastavni dio svakog radijskog etera, a potpisuje ga Predrag Martinjak. Pjesma se nalazi na albumu Dodirni me slučajno, objavljenom iste godine, a kasnije nagrađenom Porinom u kategoriji albuma godine.

 

Meritas i Massimo – „Odjednom ti“ (M. Jaman, A. Valo/A. Kunštek, I. Prajo)

Početak novog milenija obilježila je suradnja grupe Meritas i Massima, pjesma „Odjednom ti“. I što se teksta tiče, on je odjednom jednostavno u hipu ispao od početka do kraja, jedne noć uz velike šalice kave. Dandanas ne znamo što je koja napisala, jednostavno smo se samo nadovezivale jedna na drugu, prisjetile su se se Ines i Arjana za serijal Moja pjesma HDS ZAMP-a: „Jednostavno su se poklopili dobra glazba, dobar tekst, dobri izvođači… vau!“

 

„Suze nam stale na put“ (P. Martinjak/P. Martinjak/P. Martinjak)

Pjesma koja je obilježila 2013. godinu zasigurno je „Suze nam stale na put“. „Pri snimanju pjesme ‘Iz jednog pogleda’ i Massimo i ja bili smo vrlo zadovoljni nakon finalizacije u studiju, ali nismo baš imali osjećaj koliko bi pjesma mogla napraviti i koliko će se svidjeti široj publici. Sa ‘Suze nam stale na put’ smo već prilikom snimanja demo snimke bili poprilično sigurni da je to ‘to’”, izjavio je Predrag Martinjak u intrervjuu za HDS ZAMP nedugo nakon izlaska ovog bezvremenskog hita.

 

Massimo i Neno Belan – „Zar više nema nas“ (N. Belan/N. Belan)

Pjesma je koja je nastajala dugo vremena, a prolazila je kroz raznorazne peripetije kako bi ugledala svjetlo dana. No, vrijedilo je, jer je ova suradnja Belana i Massima postigla veliki uspjeh danas već davne, 2008. godine.

 

„Zamisli“ (I. Dečak, R. Dujmić/I. Dečak/I. Dečak, P. Miholjević, J. Ferina, M. Savić, M. Kurjančić)

Posljednji Massimov singl „Zamisli“ posljednja je pjesma Rajka Dujmića, koju je Ivan Dečak glazbeno dovršio, a zatim napisao i cjelokupan tekst. Bila je to upravo želja i zamisao Rajkove supruge Snježane Dujmić, koja je imala neizrecivu želju da glazba omiljenog kantautora još jednom zaživi i to upravo uz pomoć Ivana Dečaka i Massima. I sudbina joj je tu želju ostvarila, kada je na dodjeli nagrade Rajko Dujmić kojom je nagrađena pjesma „Mali krug velikih ljudi“ susrela upravo ljude kojima je taj zadatak mislila povjeriti.

Moglo bi Vas zanimati