18
tra
2023
Vijesti plus

Novac za nastupe u inozemstvu

Ministarstvo kulture podržalo We Move Music s 50 tisuća eura

Potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

share

Ministarstvo kulture poduprijet će rad hrvatskog Ureda za izvoz glazbe We Move Music potporom nešto većom od 50 tisuća eura. Od toga 35 tisuća ide za potpore glazbenicima za inozemne turneje i nastupe na showcase festivalima, dok će 16 tisuća eura otići za promociju samog ureda i organizaciju njihovog showcasea SHIP.

Jutros je potpisan ugovor između ministrice Nine Obuljen Kožinek i predsjednika Ureda za izvoz glazbe i HGU-a Dražena Baljka, kojim je Uredu osigurana financijska potpora nešto viša od 50 tisuća eura. Neke od primarnih zadaća Ureda su financiranje sudjelovanja na showcase festivalima u inozemstvu hrvatskim glazbenicima te financiranje njihovih samostalnih turneja. Dio novca od Ministarstva, 35 tisuća eura, otići će za tu namjenu. Same udruge koje su osnovale Ured (HGU, HUZIP, HUOKU i HUIG) za istu će namjenu iz svojih budžeta također izdvojiti sveukupno 35 tisuća eura.

Potpisivanje ugovora između Ministarstvo kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Ministrica Nina Obuljen Koržinek na potpisivanju ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Pored toga, Ministarstvo kulture ulaže 16 tisuća eura u promociju Ureda te organizaciju njihovog showcase festivala i konferencije SHIP, koja će se održati od 14. Do 17. rujna u Šibeniku.

„Vidi se po brzini naše reakcije da je ova inicijativa itekako prepoznata. Ured za izvoz glazbe postoji tek nešto više od pola godine i iznimno brzo smo reagirali na nju jer smatramo da je od velike važnosti. Podržavamo svaku aktivaciju glazbenika i kreativne industrije generalno. Jako smo mala zemlja i iznimno je bitno da se na ovaj način afirmiramo i u inozemstvu“, rekao je državni tajnik Krešimir Partl, koji je uz ministricu bio prisutan na potpisivanju ugovora o suradnji.

Krešimir Partl, potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Krešimir Partl, potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Predsjednik Ureda za izvoz glazbe Dražen Baljak je za one koji još uvijek nisu detaljnije upoznati s njihovim radom objasnio kako točno funkcionira izvoz glazbe.

„Kroz svoje platforme dajemo informacije o svim showcase festivalima u Europi te pružamo mogućnost hrvatskim glazbenicima da se na njih prijave. Ako ih ti festivali odaberu, onda mi financiramo njihov odlazak na showcase. Također, pokrivamo i troškove samostalnih turneja“, objasnio je Baljak.

„Interes za Ured je kod izvođača bio velik čim smo počeli s radom. Dio njih već sada financiramo, a dio financiranja je u najavi. Računamo da ćemo ne samo ispuniti primarne planove, nego i premašiti te rezultate“, rekao je.

Istaknuo je da je, osim financijske pomoći, njihov zadatak i na druge načine pomoći glazbenicima na putu prema međunarodnoj karijeri.

„Ured daje i pravnu te savjetodavnu pomoć glazbenicima. Dosadašnja istraživanja su nam pokazala da velik broj glazbenika ne zna što bi trebali podrazumijevati njihovi ugovori i kako se ponašati na glazbenom tržištu“, nastavio je Baljak.

Dražen Baljak, potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Dražen Baljak, potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Već spomenuti SHIP festival je svojevrsna kruna rada We Move Musica, ali i hrvatski pandan showcase konferencijama koje se događaju diljem Europe, a kojima je cilj publiku – ali i glazbene profesionalce – upoznati s perspektivnim glazbenim imenima.

„Nismo slučajno odlučili da će se SHIP održavati upravo u Šibeniku. To je grad s izuzetnom infrastrukturom za događanja ovog tipa te jedini hrvatski grad koji je do maksimuma i realizirao svoju priču o kulturnim događanjima. Zato nam je on bio logičan izbor“, rekao je Baljak, inače i član grupe Let 3.

Njegov kolega Davor Drezga je rekao da na SHIP-u za sada očekuju oko pet stotina dionika glazbene industrije iz cijele Europe.

„U planu je da na konferenciji imamo oko 40 nastupa, a njih polovica će biti hrvatski glazbenici, što im je sjajna prilika za promociju. Stvar ide i u obrnutom smjeru – dobit ćemo top talente iz cijele Europe koji će svirati na našim pozornicama“, rekao je Drezga o konferenciji, koja stremi tome da bude atraktivna i za širu publiku i za profesionalce u industriji. Jedan od načina privlačenja publike su upravo koncerti, a baš ovih dana su iz SHIP-a najavili kako će headlineri festivala biti talijanski bend Nu Genea.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli We Move Music Croatia (@wemovemusic.hr)

On je nadalje objasnio kako su konferencije ovog tipa, pa i SHIP, žanrovski neograničene.

„Predstavljat ćemo i klasične i jazz glazbenike, i rockere, i elektroniku, kao i brojne druge stilske pravce“, izjavio je.

Odgovorio je i na pitanje koja su primarna ciljana tržišta We Move Musica.

„Odlučili smo se da naš fokus neće biti na regiji. Tako da smo orijentirani prema Austriji, Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, ali smo i u kontaktu s uredima iz Slovačke, Češke, Poljske…“, nabrojio je.

Potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Potpisivanje ugovora između Ministarstva kulture i medija i We Move Musica / Ministarstvo kulture

Novinari su postavili i pitanje o kriterijima po kojima će se birati izvođači koji će svirati na SHIP-u.

„Birat ćemo one izvođače za koje mislimo da imaju izvozni potencijal. Pozivamo sve da se prijave. Prijave su sada otvorene oko mjesec dana i stiglo nam ih je već preko tri stotine. Gledat ćemo tko ima internacionalne aspiracije te potencijal za strano tržište. Fokusiramo se na kvalitetu i na glazbenike koji su underrepresented, koje još uvijek nitko ne zastupa snažno. Dakle, na one koje tek čeka potencijalna odlična karijera“, rekao je Dražen Baljak.

Iz Ureda su objasnili i da postoje metrike kojima se pokušava pratiti utjecaj njihovog rada.

„Aktivni smo tek šest mjeseci, a rezultatima ćemo se posvetiti na kraju godine, no svakako postoje ciljevi koje imamo te imamo i načini na koje ih mjerimo. Pratimo koji naši izvođači idu na strane showcaesove, koliko ih ljudi tamo gleda, koliko zemalja oni posjećuju, koja je udaljenost tih zemalja“, ispričao je Davor Drezga, pa nastavio.

„I mi sami idemo na showcaseove te se umrežavamo. Recimo, nedavno smo na MENT-u u Ljubljani napravili svoju recepciju koju je posjetilo oko 400 ljudi. Tako se umrežavaju dionici naše industrije, ali i mi sami. Osim toga, koristimo i, primjerice, alat Soundcharts koji može mjeriti prisutnost nekog izvođača na društvenim mrežama i streaming servisima. To koristimo kada neki od izvođača ide na turneju ili showcase te nakon tih događanja“, rastumačio je.

Ministrica Obuljen Koržinek je na koncu zaključila da je rad Ureda, osim za glazbenike, važan i za same glazbene strukovne udruge jer potiče njihovo jačanje.

Moglo bi Vas zanimati