18
kol
2022
Vijesti plus

No Borders Orchestra - praizvedba novog djela D. B. Vinczea

No Borders Orchestra

share

Davor Branimir Vincze jedan je od skladatelja čija djela su na programu ovogodišnje turneje ansambla No Borders Orchestra. Vincze je upravo za njih napisao novu skladbu koja, temeljeći se na ovogodišnjoj tematskoj okosnici turneje, nosi naslov The Wound is the Place where the Light enters You.

“Naslov ovog djela posuđen je iz zadnje rečenice istoimene pjesme slavnog perzijskog pjesnika Rumija iz 13. stoljeća, čiji stihovi nose snage da sažmu srž brojih ljudskih, životnih aspekata u samo nekoliko redaka; upravo je ranjivost jedna takva esencijalna karakteristika svake osobe. Ranjivost je sjajno izražena kroz ovu pjesmu i ujedno tema našeg koncerta. U potrazi za latentnim prostorima u svom radu, tražim načine da odrazim i povežem činjenice koje tendiramo sakriti ili kojih se stidimo, kao primjerice ranjivost.

Korištenjem muzikalnih fragmenata iz djela drugih autora i njihovim preslagivanjem, nastojim istaknuti njihove skrivene ili neotkrivene značajke; ovaj proces se zove muzičko mozaiciranje. Nakon što sam analizirao sva ostala djela na programu, odabrao sam ograničen broj glazbenih artefakata koji sačinjavaju bazu moje kreacije. Sama riječ “fragment” implicira da se radi o nečemu krhkom, fragilnom, koje se može učas raspasti. Tako i moja glazba, drži skupa mnoštvo fragmenata o jednoj niti. Svoju glazbu vidim kao zrna pijeska na vjetru koja se slažu i preslaguju.

Katkad oblik kojeg stvaraju ostaje apstraktan, a katkad budi asocijacije, ali uvijek je u pokretu. Isto podjseća na čin otpuštanja, kada si dopustimo raspasti se, u vjeri da ćemo smoći snage da se priberemo u nekom kasnijem trenutku. Ali to je upravo ono jedinstveno što nas čini ljudima! I nije li to najbolji način da prihvatimo vlastitu ranjivost”, piše o novome djelu Vincze.

Davor Branimir Vincze

No Borders Orchestra ansambl je koji čine glazbenici s prostora bivše Jugoslavije. Nastao je iz želje da se stvori regionalni orkestar koji bi činili vrsni glazbenici, a čiji ativistički predznak okrenut glazbi i društvu poziva na novu vrstu komunikacije.

U pozadini različitih gradova koji su domaćini ovogodišnjoj turneji ovog ansambla ideja je spajanja djelovanja orkestra s progresivnim i proevropskim gradovima, odnosno gradonačelnicima zemalja iz kojih dolaze glazbenice i glazbenici orkestra. Koncerti će tako ove godine biti održani u Podgorici,
Sarajevu, Rijeci i Zagrebu. Glazba.hr popratit će prvi hrvatski koncert, onaj u Rijeci.

No Borders Orchestra, Lauba

NBO u Laubi 2021. / Foto: Mateja Grgic

U najavnom materijalu ovogodišnje turneje NBO, čiji je naslov Embracing Vulnerability, stoji kako ovaj orkestar “svjedoči o potrebi i mogućnosti da se glazbom prevazilaze nacionalne i društvene razlike radi općeg dobra. Taj duh potreban je više nego ikad u svijetu tijekom i nakon pandemije. Čovječanstvo se mora ujediniti oko zajedničkog cilja te ostavi razlike na stranu. Vjerujemo da naše iskustvo u okupljanju ljudi na Balkanu kroz glazbu pokazuje da je to moguće,” stoji u tekstu najave turneje orkestra kojoj je 2022. godine u središtu tema ranjivosti.

“Ranjivost je “nestabilan osjećaj koji imamo kada izađemo iz svoje zone udobnosti ili izgubimo kontrolu. Ovom turnejom NBO predlaže da ne negiramo svoju trenutnu situaciju, ne bježimo, ne budemo žrtve, već nas poziva da ovu krizu vidimo kao priliku za promjenu, otvorimo se i duboko preobrazimo svoj način života. Prigrliti svoje ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje. Izborom hrabrosti i ranjivosti otvaramo se za ljubav, radost, povezivanje i približavamo ispunjenom životu.”


Program 2022.:
Johann Sebastian Bach: O Haupt Voll Blut und Wunden 
Davor Branimir Vincze: The Wound is the Place where the Light enters You*
Movement I: In my dreams I’m dying all the time
Isidora Zebeljan: Deserted Village
Steve Reich: Different Trains – Europe During the War 
Movement II: Suture hors-temps
Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten 
Movement III: Der Prozess 
Franz Schubert: Gudački kvartet u C-duru, D. 956 – Adagio
Gustav Mahler: Adagietto
Movement IV: Mì alma (stuck in a loop)
Edward Elgar: Nimrod 
Movement V: Lux ex Tenebris

 

 

Moglo bi Vas zanimati