27
pro
2021
Vijesti plus

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2022. pred publikom u Musikvereinu

Bečka Filharmonija

Bečka Filharmonija /Dieter Nagl

share

Ovogodišnji Novogodišnji koncert Bečke filharmonije koji će se 63. put prenositi diljem svijeta i gledati u više od 100 zemalja bit će opet održan pred publikom u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina.

Nakon što smo prošlu godinu odgledali prvi i – nadamo se – posljednji u otužno praznoj dvorani, uz emitirani pljesak publike zabilježen putem Interneta, napokon ćemo opet imati sliku gledališta, no ovog puta polu punog. Jer, sa uobičajenog kapaciteta od 2000 sretnih posjetitelja, koncertu će moći prisustvovati njih 1000. Također, nećemo baš biti sigurni koje od celebrityja pritom vidimo jer će svi posjetitelji tijekom koncerta morati nositi maske FFP2.

Bečka filharmonija

Bečka Filharmonija/Lois Lammerhuber

Bečki filharmoničari svirat će ipak bez maski, jer su uz Covid-potvrdu dužni predočiti negativan nalaz PCR testa, ne stariji od 24 sata. Isto vrijedi i za njihova gostujućeg dirigenta Daniela Barenboima, koji će ovom prigodom treći put dirigirati novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije.

Maestro koji iduće godine slavi 80. životnu obljetnicu, uz ovaj je orkestar vezan takoreći cijeli život; 1989. prvi put je uz njega nastupio kao dirigent, a čak četvrt stoljeća ranije, već 1965. kao pijanist te je tijekom karijere nastavio redovito surađivati s njime u obje izvođačke uloge. Zato, dobro poznaje izvođačke manire ‘najbečkije’ glazbe i programom slijedi klasičnu tradiciju valcera, polki i koračnica 19. stoljeća, iz pera obitelji Strauss i njihovih suvremenika.

Bečka Filharmonija novogodišnji koncert

Bečka Filharmonija/Terry Linke

Nema tu velikih iznenađenja, no maestro ipak ubacuje čak šest prvih izvedbi na Novogodišnjim koncertima Bečke filharmonije: osvjetljuje stvaralaštvo srednjeg brata-skladatelja Josefa Straussa i otkriva nam nove naslove iz njegova opusa (Feniksova koračnica, polka-mazurka Sirena i Polka nimfa), tu je i brza polka Mala kronika njegova mlađeg brata Eduarda, kao i skladbe manje poznatih skladatelja suvremenika, Carla Micahela Ziehrera (valcer Noćne ptice) i Josepha Hellmesbergera (karakterni komad Vilenjaci).

Premda se koncert prenosi uživo, u televizijskom je prijenosu obogaćen mnogim prethodno snimljenim prilozima-filažima kojima se obilježava 50. obljetnica UNESCO-ove institucije Svjetske baštine te 30. godišnjica pristupanja Austrije njoj.

Bečka Filharmonija

Bečka Filharmonija/Morrison

Stoga ćemo uz pojedine skladbe moći vidjeti dvanaest austrijskih lokacija s UNESCO-ova popisa, jedna je od njih dvorac Schoenbrunn u čijoj palači i perivoju plešu članovi Bečkog državnog baleta, a vidjet ćemo i Balet bijelih konja (Školska kvadrilja s autohtonim pasminama lipicancima, čija je jedna ergela još od Austro-Ugarske monarhije do danas sačuvana i u nađem Đakovu!) koji je uvršten u popis UNESCO-ove nematerijalne svjetske kulturne baštine.

U dvoiposatnom koncertu ne nude se samo vrhunske interpretacije remek-djela odabranog žanra, nego se svijetu upućuje novogodišnja glazbena čestitka puna nade, prijateljstva i mira. Već danas vrijedni bečki cvjećari i floristi počinju raditi na bogatoj cvjetnoj dekoraciji Zlatne dvorane kako bi sve bilo spremno na vrijeme za taj svjetski kulturni događaj i, bez sumnje, najpoznatiji koncert na svijetu.

Bečka filharmonija

Bečka Filharmonija /Lois Lammerhuber

Bečka Filharmonija novogodišnji koncert

Bečka Filharmonija /Terry Linke

Bečka Filharmonija

Bečka Filharmonija /Waldmann

Bečka Filharmonija

Bečka Filharmonija /Morrison

Bečka Filharmonija

Bečka Filharmonija /Terry Linke

Bečka Filharmonija

Bečka Filharmonija /Benedikt Binkhauser

Bečka Filharmonija

Bečka Filharmonija /Dieter Nagl

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati