19
ožu
2022
Vijesti plus

Pet nagrađivanih uspješnica u utrci za titulu pjesme godine nagrade Porin

Pjesma godine - Porin

Pjesma godine - Porin

share

U ovogodišnjoj kategoriji za Pjesmu godine nagrade Porin našlo se pet uspješnica po kojima ćemo zasigurno pamtiti 2021. godinu. Radi se o djelima koja su itekako poznata publici, jer su sastavni dio radijskog etera, a bilježe i impresivne rezultate na svim streaming servisima. Svaka od njih već je nagrađivana, bilo od publike ili kritike, a ovih pet glazbenih poslastica predstavljamo u nastavku

„Jel’ ti reka ‘ko” – Tonči Huljić/Vjekoslava Huljić, Petar Grašo (Petar Grašo)

Pjesma koja je već jednom proglašena pjesmom godine, za što se pobrinula publika. Petar Grašo primio je Cesaricu za hit godine s mediteranskom baladom koja ubrzo nakon objave zasjela na sam vrh YouTube trendinga u Hrvatskoj. Nastala je u studiju Tomislava Mrduljaša, glazbu potpisuje Tonči Huljić, a autori teksta su Vjekoslava Huljić i Petar Grašo. „Ne puštamo pjesmu iz ruku dok nismo sigurni da je to nešto najbolje što tog trena možemo ponuditi. Pjesmi želim da bude dugotrajna, da se pjeva i za pet, deset godina. To bi mi bila najveća nagrada”, rekao nam je Grašo netom nakon što je primio Cesaricu, čija su dva koncerta u zagrebačkoj Areni prvi ovakvi spektakli nakon pandemije, što će ponoviti i u Splitu, u Spaladium Areni. Osvojio je i Večernjakovu ružu u kategoriji Glazbenika godine.

„Lažu fotografije” – Zlatan Stipišić Gibonni (Gibonni)

U po’ ure Gibonni je ispričao glazbenu priču i to po prvi put u obliku EP izdanja. Pjesma „Lažu fotografije” jedna mu je od najdražih s ovog izdanja, a na njoj su se kao gosti pridružili istaknuti instrumentalisti, jazz pijanist Matija Dedić i gitarist Yogi Lonich te Simfonijski orkestar HRT-a. „Lažu fotografije” jedna je od onih pjesama koja, bar na tren, zaustavlja svijet oko vas i kojoj ćete se vraćati i slušati je iznova, da bi svaki put otkrili neki novi detalj, instrumentalnu minijaturu, sliku ili stih, baš kao i u pratećem videospotu. Svu raskoš ove skladbe Gibonni će predstaviti uživo na samoj ceremoniji dodjele.

„Poljubi me za kraj” – Tibor Karamehmedović/Sanin Karamehmedović (Silente)

Pjesma „Poljubi me za kraj” najava je novog, četvrtog po redu studijskog albuma dubrovačkog benda Silente. „Ovaj put nastojali smo izaći iz svoje uobičajene sigurne zone i odraditi nešto što dosad nismo. Nadamo se da vam se sviđa. Šaljemo vam svima jedan veliki poljubac za kraj”, ukratko je objasnila ekipa koja je ovim iskorakom zaradila nagradu Cesarica za hit studenoga, ali i za rock hit godine. Publika im je dala još jedan gromoglasni aplauz, nagradivši ih nagradom Zlatni studio Jutarnjeg lista. U međuvremenu su primili nagradu Top.HR Music Award za grupu godine, a ovacije ih zasigurno očekuju i 24. ožujka u Osijeku kada će nastupiti uživo na dodjeli nagrade Porin. Pjesmu autorski potpisuje Sanin Karamehmedović, glazbu i aranžman Tibor Karamehmedović, a snimljena je uz produkciju Nikše Bratoša.

 

„Ptice” – Matija Cvek, Alan Dović/Matija Cvek (Matija Cvek)

Zarazan refren koji je svih 52 tjedana proveo na HR Top 40 ljestvici najemitiranijih pjesama u hrvatskom radijskom eteru. Sve je počelo u siječnju 2021. kada je Matija Cvek odnio pobjedu na Zagrebačkom festivalu. Uz Cesaricu za Hit siječnja ponio je još jednu statuu ovog oblika, za Radijski hit godine. Ali, to nije sve! Matija je osvojio Cesaricu i za hit srpnja za pjesmu „Zaplesala je s ljetom” koju je izveo s Markom Kutlićem. „Ptice” su mu donijele i nagradu Top.HR Music Award u kategoriji muškog izvođača godine. Pjesma se nalazi na njegovom uspješnom debitatnskom albumu „Izbirljivo i slučajno”. Predivnu je baladu Cvek napisao s Alanom Dovićem i donio vrtlog emocija koje će zasigurno prenijeti i publici na dodjeli nagrade Porin na kojoj će nastupiti uživo.

„Sama” – Damir Urban (Urban&4)

Čak osam nominacija ove je godine za nagradu Porin osvojio Damir Urban sa svojom četvorkom. Pjesmu s uspješnog albuma Lipanj, srpanj, kolovoz glazbeni su novinari proglasili pjesmom godine te mu dodijelili nezavisnu novinarsku glazbenu nagradu Rock&Off u ovoj kategoriji. Urban je također te večeri primio i Iskonovu nagradu publike. Oda ženskoj ljubavi, intimna i poetska prošle je godine ostavila veliki trag na domaćoj glazbenoj sceni, također uživo na pozornici, u osječkoj dvorani Gradski vrt.

 

Moglo bi Vas zanimati