16
srp
2021
Vijesti

Predstavljeni rezultati poslovanja HDS ZAMP-a za 2020.

4.1_zamp 2021 vizual

share

Autori su 2020. završili s ukupno 86.391.702,17 kuna i minusom od 14,9 % u odnosu na 2019., što je bitno ublažen pad prihoda, zahvaljujući naporima HDS ZAMP-a.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2020., jednu od najkriznijih godina za glazbenu industriju u novijoj povijesti. Unatoč gotovo katastrofalnim prognozama, autori su prošlu godinu završili s ukupno 86.391.702,17 kuna i minusom od 14,9 % u odnosu na prethodnu, rekordnu 2019. godinu. Riječ je o znatnom, ali ipak ublaženom padu prihoda, zahvaljujući naporima HDS ZAMP-a, smanjenju troškova poslovanja i izdvajanjima Društva za izvanrednu financijsku pomoć članovima, autorima i nositeljima prava.

Rast digitalije
U prošloj godini ostvareni su prihodi u ukupnom iznosu od 119.650.177,27 kn. I tu je neizbježan pad od 15,3 % u odnosu na 2019. godinu. Razlika između dvaju iznosa (ukupni prihod i iznos za raspodjelu) odnosi se na socijalne i kulturne projekte Društva (8,3 % od ukupnog prihoda) te troškove ostvarivanja prava (21,2 %) u toj godini.
Nedostatak koncertnih aktivnosti ozbiljno se odrazio na autorske honorare, stoga se sustav kolektivne zaštite oslonio na ostale stupove, od kojih je primjerice onaj digitalnih prihoda čak zabilježio i rekordan rast od 300 %!
Hrvatsko društvo skladatelja prepoznalo je razmjere krize, reagirajući prema svojim članovima nizom financijskih pomoći: uz 800.000 kuna izvanredne pomoći iz tzv. Fonda solidarnosti oformljen je i poseban AntiKorona fond, kojim je svim članovima koji su sudjelovali u obračunu malih prava u prosincu 2020. isplaćeno dodatnih četiri milijuna kuna. No autori i nositelji prava, njih gotovo 300, prepoznalo je i posljedice razornog potresa u Sisku i Petrinji, pa su, odričući se autorskih honorara, uspjeli prikupiti 250.000 za obnovu Glazbene škole Fran Lhotka u Sisku.

Stabilan prihod
Unatoč svim teškoćama, glazbeni autori imali su kreativnu 2020. godinu: HDS ZAMP-u pridružilo se 437 novih autora, a tijekom godine prijavljena su 8952 nova djela. Za ilustraciju, riječ je o prosjeku od 24 nove pjesme dnevno!
„Za mnoge glazbene kreativce, sustav kolektivne zaštite autorskih prava pokazao se jedinim stabilnim i sigurnim prihodom u ovoj nezapamćeno kriznoj godini. Cilj HDS ZAMP-a bio je očuvati stabilnost poslovanja te ublažiti pad prihoda kako bi za većinu naših članova glazba ostala životni poziv. Smatram da, unatoč svim izazovima, možemo biti zadovoljni minusom od samo 15 % i možemo se nadati da je taj sramežljivi povratak glazbe u 2021. najava boljih dana“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a. Predstavljajući poslovne rezultate, Marčec je istaknuo napore službe koja je, unatoč teškoćama u poslovanju uzrokovanih koronakrizom i potresima, osigurala pravovremenu isplatu honorara za više od deset tisuća članova cijele godine.
Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP objavio je i podatke o najuspješnijim autorima i pjesmama domaćega radijskog i televizijskog etera u 2020. koje možete pogledati u priloženoj infografici.

Moglo bi Vas zanimati