06
velj
2021
Vijesti

Rock&Off 2021. - Live koncerti, odlična iznenađenja i virtualna zabava

Rock&Off

Rock&Off 2021. Rock&Off 2021.

share

Treća dodjela neovisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off održana je 4. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture. U vremenu kad su koncerti uživo pojam koji je svima zbog pandemije koronavirusa neostvarena želja, organizatori nagrade Rock&Off pokušali su doskočiti tom problemu te su koncerte doveli u domove mnogobrojne publike.

Sjajna Je Veux trijumfirala je na trećoj dodjeli Rock&Offa te kući odlazi ‘teža’ za čak četiri kipića! Njezin album I Glow, koji produkcijski potpisuju Janko Novoselić i Toni Starešinić, osvojio je kategoriju Album godine, Lovable je prema odluci žirija pjesma godine, a Željka Veverec (alias Je Veux, op. ur.) pobijedila je i u kategorijama Veliki prasak godine te Pop&Off izvođač godine. „Osjećaj je fantastičan, a kao što ste mogli i vidjeti, još sam u transu. Bila sam jako uzbuđena što sam izašla van, što sam nominirana, pa sam još i nastupala, što zaista nisam dugo. Iskreno sam se iznenadila, iako mi je iznenađenje bilo već i pet nominacija za Rock&Off. Sve mi izgleda stvarno holivudski i iznad svih mojih očekivanja“, rekla je Željka Veverec nakon dodjele nagrada.

Kolegijalna gesta
Iznenađenje večeri bio je J. R. August, koji je svoju nagradu za Rock&Off izvođača godine proslijedio Marku Mrakovčiću. Marku je nagradu proslijedio Lujo Parežanin iz benda J. R. Augusta, a na pozornici je pročitao poruku koju je poslao sam glazbenik. “Ako slučajno opet dobijemo Rock&Off nagradu, molim te, reci da je prosljeđujem Marku Mrakovčiću čiji sam album zbilja dobro preslušao, a čije prijateljstvo i pomoć kompletnoj novoj glazbenoj sceni izuzetno cijenim”, napisao je Nikola Vranić u poruci. Svi su njegovu odluku ispratili ovacijama, a Mark je zahvalio kolegi na toj gesti. J. R. August dobio je nagradu i u kategoriji koncertnog izvođača godine. Upravo u toj kategoriji stručna komisija Rock&Offa odlučila je svima nominiranima dodijeliti nagradu zbog protekle godine, koja je zaista bila zahtjevna za sve glazbenike. ABOP, Damir Urban, Jonathan, J. R. August i Porto Morto uspjeli su održati svoju glazbu živom na koncertima u ekstremno teškim uvjetima te su unatoč pandemiji koronavirusa razveselili publiku. „Svirati se mora“, poruka je stručne komisije Rock&Offa, uz zahvalu svim glazbenicima koji se unatoč svemu i dalje trude, sviraju i stvaraju.
Alejuandro Buendija dobio je titulu Rap&Off izvođača godine. „Divna večer, super je bilo. Dogodilo se nešto što se već dugo nije dogodilo i što svi željno iščekujemo, a to su koncerti. Sve je održano u okvirima u kojima je uopće moguće održati svirku. Drago mi je zbog nagrade. Iskreno, nisam to očekivao.“

Odlični Chui
Elektro&Off izvođač godine je glazbeni tandem Pocket Palma. „Imamo osjećaj da svi dobitnici svih nagrada uvijek govore iste stvari i rado bismo rekli nešto originalno, ali činjenica je da smo ekstremno iznenađeni. Htjeli bismo zahvaliti svima na ovoj nagradi i nadamo se da se vrlo uskoro vidimo na koncertima“, rekli su dobitnici, glazbeni duo Pocket Palma (Anja Papa i Luka Vidović).
Odlični Chui ponovno je pobijedio u Jazz&Off kategoriji. „Prošla godina je stvarno bila teška za sve. Nismo očekivali nominaciju ni nagradu. Nominirani kolege u ovakvim su uvjetima imali dobre godine. Hvala puno svima koji su glasali za nas. Chui vas neće iznevjeriti. Sljedeće godine slavimo deseti rođendan benda, tako da spremamo nešto posebno“, rekao je Toni Starešinić u ime svojega benda. „Iskonova nagrada publike“ pripala je Goranu Baretu i njegovim Majkama.

Postumne nagrade
Rock&Off nagrada za životno djelo ove godine ide Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku, a u njihovo ime nagradu su preuzeli Nina Vrdoljak, kći Dražena Vrdoljaka, te sin Darka Glavana, Danijel Glavan sa svojim sinom. Darko Glavan i Dražen Vrdoljak bili su posebni predstavnici svoje vrste, glazbeni kritičari koji su ostali djetinje znatiželjni i predani svojem poslanju. Na ove su prostore, kao radnici nekog kulturnog dalekovoda, doveli najprije rock, zatim punk pa novi val, ali i sve ono što je taj val sa sobom povukao.
Nagrada Rock&Off ove je godine dodijeljena u krugu nominiranih glazbenika, ali bez publike. Uz poštovanje epidemioloških mjera, na pozornici zagrebačke Tvornice zasvirali su – jedni pred drugima – Alejuandro Buendija, Boris Štok, Je Veux, Mark Mrakovčić, Nika Turković, One Possible Option i Zvjezdan Ružić. Irena Žilić i BluVinil također su se predstavili svirkom, no s drugih zagrebačkih lokacija, u predivnom videoprijenosu.

Dodjelu nagrada Rock&Off uveličali su i prezenteri: Samir Milla, Gina Victoria Damjanović, Maja Rivić, Tihomir Hojsak, Aklea Neon, Ines Madunić, Filip Riđički, Sara Stanić, Yogi Lonich, Siniša Miklaudžić, Ana Hotko, Nipplepeople, Branko Vurušić i Ida Prester.
Svi prisutni na dodjeli nagrade Rock&Off mogli su pogledati i izložbu ilustracija hvaljenoga Vedrana Klemensa, koje je napravio za intervju novinara Rock&Off škole, čiji se tekstovi nalaze u ovogodišnjoj knjižici nagrade.
Nadamo se da ćemo već iduće godine održati Rock&Off pred punom Tvornicom kulture o kojem će se još mjesecima govoriti, da će iza nas biti pandemija koronavirusa te da će nam okolnosti dopustiti da nesmetano uživamo u koncertima najdražih glazbenika!

Izvor: Cantus 226
Autor fotografija: Matej Grgić/Rock&Off

Moglo bi Vas zanimati