15
ožu
2022
Vijesti plus

Sandra Halužan i Ivan Bonačić nastupaju na koncertu JazzHR sezone HDS-a

JazzHR

JazzHR

share

U zagrebačkoj Tvornici kulture 16. će se ožujka, s početkom u 19 :30, održati dva koncerta u sezoni JazzHR Hrvatskog društva skladatelja. Bit će to ujedno promotivni nastupi njihovih novih albuma objavljenih za diskografsku kuću Geenger Records. Pjevačica Sandra Halužan predstavit će svoj CD Vu plavem, a saksofonist Ivan Bonačić svoj CD Dream Aviary. Poslije koncerta u Malom pogonu Tvornice održat će se jam session na kojem će nastupiti članovi oba sastava, kao i glazbenici koji to požele i dođu sa svojim glazbalima.

Sandra Halužan

Sandra Halužan/Davor Hrvoj

Multiinstrumentalistica, vokalistica, vokalna pedagoginja, aranžerka i skladateljica Sandra Halužan potječe iz glazbeničke obitelji. Već od rane dobi pokazivala je zanimanje za glazbu i stjecala glazbena znanja. Klasičnu glazbenu naobrazbu stekla je u glazbenim školama Vatroslav Lisinski, gdje je završila teoriju glazbe i klarinet u klasi prof. Luke Vlahovića te u glazbenoj školi Blagoje Bersa gdje je završila solo pjevanje u klasi prof. Viktorije Badrov.

Tijekom srednje škole usavršavala se na vokalnim i instrumentalnim seminarima klasične glazbe. Predstavljala je glazbene škole na solističkim koncertima u velikoj i maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, dvorani Hrvatskog društva skladatelja, Europskom domu, maloj i velikoj dvorani Vatroslav Lisinski, velikoj dvorani GŠ u Varaždinu. Nakon završene klasične naobrazbe 2017., zahvaljujući jazz vokalistici Leli Kaplowitz, upoznaje jazz improvizaciju te holistički pristup pjevanju.

Sandra Halužan

Sandra Halužan/Davor Hrvoj

Godine 2018. pohađala je Berklee Summer School at Umbria Jazz Clinics u Perugi te 2019. i 2020. JM Summer School u Grožnjanu, gdje je svirala s uglednim glazbenicima kao što su Patrice Williamson, Jeffrey Ramsey, Dennis Montgomery III, Matthew Nicholl, Yoron Israel, Louis Bonilla, John Rilley, Alex Sipiagin, Dick Oatts i drugi. Od 2018. održava glazbene radionice individualnog i grupnog pjevanja, gdje podučava vokalne tehnike i višeglasno grupno pjevanje.

Od iste godine djeluje u Glazbenoj školi Ladislav Račić (Rock akademija) u Zagrebu, gdje podučava individualno suvremeno i jazz pjevanje te zborno pjevanje. S kolegicom Lelom Kaplowitz od 2020. djeluje kao osnivačica, umjetnička voditeljica i mentorica vokalnog seminara i festivala Jazzera, na otoku Murteru. Svoj prvi, upravo objavljeni album Vu plavem snimila je s klaviristom Joeom Kaplowitzem, kontrabasistom Bojanom Skočilićem i bubnjarem Antunom Profetom. Uz njih izvodi autorske i narodne skladbe nadahnute zagorskom tradicijom.

Ivan Bonačić

Ivan Bonačić/Davor Hrvoj

Saksofonist i skladatelj Ivan Bonačić rođen je 1988. u Dubrovniku. Pohađao je Osnovnu glazbenu školu Luka Sorkočević, učeći svirati klarinet, a srednjoškolsko obrazovanje nastavio je, prešavši na saksofon, u klasi prof. Eduarda Marčića. Od svoje dvanaeste godine nastupao je u raznim situacijama. Sudjelovao je u realizaciji nekoliko projekata na Dubrovačkim ljetnim igrama kao scenski glazbenik u predstavama “Kolumbo”, “Posjet stare Dame”, “Grižula” te kao solist na svečanom otvorenju festivala 2020. Nakon završene srednje glazbene škole upisao je glazbenu akademiju i 2014. diplomirao na jazz odsjeku Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi prof. Karlheinza Miklina.

Tijekom studija, u sklopu kurikuluma, nastupao je i učio s raznim glazbenicima svjetskog renomea poput Carle Bley, Stevea Swallowa, Eda Neumeistera, Dona Menze, Michaela Abenea i drugih. Surađivao je s mnogim grupama i glazbenicima iz Hrvatske, kao što su Teo Martinović, Valetudo, B’s Funstallation, Miro Kadoić, Otpisanimator, F5, Mario Rašić Balkan Zoo Ensemble, Valerija Nikolovska, Viktor Lipić, Zvonimir Šestak, Borko Rupena, Matija Dedić, Luis Bonilla i drugi.

Ivan Bonačić

Ivan Bonačić/Davor Hrvoj

Kao solist i aranžer ostvario je nekoliko suradnji s Jazz orkestrom HRT-a, na ciklusima Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a i New Generation. Nastupao je kao solist s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u programima Beatles Revival Orchestra i Rhapsody in Blue, s izvedbama djela Georgea Gershwina. Bonačić je 2020. osvojio nagradu Status Hrvatske glazbene unije u kategoriji Najboljeg jazz saksofonista. Godine 2017. objavio je svoj prvi album pod nazivom Kraken za diskografsku kuću Geenger Records, s autorskim skladbama.

Njegov drugi, upravo objavljeni album za istog izdavača, Dream Aviary, također donosi izvedbe Bonačićevih skladbi. On svira tenor saksofon i flautu, a snimio ga je uz dugogodišnje suradnike: gitarista Filipa Pavića, orguljaša Viktora Lipića i bubnjara Borka Rupenu.

Ulaznice za koncert Sandre Halužan i Ivana Bonačića moći ćete nabaviti u sustavu Entrio po cijeni od 70 kuna od 1. ožujka. Koncert će se održati u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Ulaz za publiku će biti moguć isključivo uz predočenje Covid potvrde, tj. potvrde o preboljenju, cijepljenju ili važećem testu.

Testiranja na ulazu neće biti kako se ne bi stvarale gužve, što znači da svi koji se testiraju moraju sami to napraviti negdje drugdje. Organizatori mole posjetitelje da u koncertni prostor dođu na vrijeme kako bi se izbjegle gužve.

Ulaz se otvara u 19 sati, dok će koncert početi u 19:30.

Moglo bi Vas zanimati