06
lis
2022
Vijesti plus

Novo ruho popularnog festivala

Festival UFO slijeće među Osječane u trap izdanju

ufo, urbani fest osijek, trap

UFO Osijek / UFO Facebook

share

Kad će UFO?

Gotovo jednako često pitanje kao „Gdje ćeš za Novu?“ u Osijeku je „Kad će UFO?“ Za razliku od Nove godine čiji je datum nepromjenjiv, UFO kliže od kasnog proljeća do rane jeseni. Ove godine, nikad kasnije, kad smo već odustali od tog pitanja, stigla je najava da se UFO ipak i ove godine odlučio spustiti među nas Zemljane.

Ipak, najprije ćemo se osvrnuti na prvo slijetanje UFO-a koje je zabilježeno još 2004. godine i otad svake godine bez iznimke posjećuje slavonsku metropolu donoseći najurbaniju glazbu s naglaskom na lokalna imena, uz poneka jaka imena estrade.

ufo

UFO 2022

Što je to urbana glazba?

U to se doba pod pojmom urbana glazba podrazumijevalo nešto sasvim drugo nego što je to slučaj danas. Prve godine UFO je služio kao platforma za rock, punk i metal bendove iz regije da se okušaju pred većom publikom i budu predgrupa svojim uzorima.

Posljednjih nekoliko godina, uslijed pada interesa za ove žanrove, UFO se više okrenuo ka hip-hopu. Posebice nakon što je Krankšvester dosegnuo nacionalni uspjeh svojom specifičnom estetikom i, bespogovorno, urbanim zvukom, nakon čega im je mjesto među headlinerima bilo zajamčeno.

Uvođenje i after partyja s elektronikom kao lokalci smatramo ovu novinu punim pogotkom. Zamislite tek magiju i mistiku ambijenta tzv. osječkih katakombi koje su, zapravo, ostaci povijesne utvrde. Prošle pandemijske godine taj elektronički stage bio je izmješten na otvoreno u amfiteatar nadomak samome glavnom stejdžu, a završio je otkucajem ponoći, dok se prošle godine sve odvijalo u dvorištu Stare Pekare i alternativnom klubu Epic.

Razlog zbog čega ovogodišnji UFO slijeće u listopadu jest promjena organizacije. Festival sada organizira agencija Hayp events – ekipa poznatija po organizaciji partija Beach, Please! na osječkom lokalnom kupalištu Copacabana (rijeka Drava) čemu je prethodio i event u Staroj Pekari.

Borna Grunbaum iz Haypa navodi da je plan nastaviti raditi jedinstvene trap partije, ali i koncerte i festivale tijekom cijele godine, s ciljem da dignu noćni život u Osijeku na neku novu razinu jer je Osijek ipak grad s gotovo dvadeset tisuća studenata. Kao što smo ljetos pisali o Osijeku kao glazbenom središtu osvrćući se na probijanje na scenu Retfalante – svojevrsne kvartovske priče koja se okupila oko tada novoga glazbenog izričaja trapa zadobivši srca lokalne publike – a sada svjedočimo i velikoj popularnosti imena poput Z++ ili Massimo Savage diljem Balkana.

Budući da se preuzimanje festivala dogodilo tek u rujnu, organizatori su imali ograničen izbor izvođača slobodnih u definiranom terminu. Ipak, mogu se pohvaliti imenima poput Grše koji vraća domaći hip-hop na scenu ili tour-de-force 2022. godine Hiljson Mandela koji je nedavno rasprodao Tvornicu, a osječka publika ga je slušala ovog ljeta i na trap festivalu Drito iz Osijeka. Borna dodaje i kako ne smijemo zaboraviti ni Zembu koji dovodi bend i Rap Riberyja: „Ovu ekipu sam imao prilike par puta uživo čuti u punom sastavu i stvarno osvajaju energijom, a album Venera je također next level. Elemental i Vojko V ne treba puno predstavljati, od hitova do crowd controla mislim da su pravi izbor za UFO.“ Za elektronički dio bit će i ove godine zadužena najzaposlenija osječka DJ-ica Insolate nakon što je prošlog vikenda ponovno puštala u prestižnome berlinskom klubu Berghain.

Nova lokacija festivala UFO

Lokacije UFO festivala su se mijenjale i selile s desne obale Drave na lijevu. Prvotna destinacija Tvrđe – najčešće dvorište Vege – postala je u jednom trenutku ograničavajuća, ali i zbog oronulosti zgrada koje ga okružuju – nesigurna. Lijeva obala Drave ipak pruža neograničen prostor na otvorenom s pogledom na panoramu grada. Ovogodišnje izdanje zbog kasnog datuma bit će smješteno u čuvene Katakombe, na otvorenom prostoru osječke Tvrđe. Ovog problema smo se također dotakli u članku o glazbenom središtu – manjak adekvatnih koncertnih prostora, od onih manjih kapaciteta pa sve do većih koncerata kojima eventualno sportske dvorane ustupaju prostor.

To je gorući problem za koji Grad nema sluha. Prostor nekadašnjeg kluba Epic zadnje je utočište za takve programe, no za potrebe UFO-a daleko preskromnog kapaciteta. Ipak, vrijeme će poslužiti da se festival održi i na otvorenome kao i dosadašnjih godina s možda ponekim komadom odjeće više na sebi.

Primjer festivala UFO zorno prikazuje promjene u shvaćanju onoga što je u tom trenu urbano, čiju smo retrospektivu prenijeli u priči o Osijeku kao glazbenom središtu. Uz prevladavajuću turbo folk scenu, usporedno se s vjetrenjačama bori i ona alternativna, kreirajući programe koji nerijetko obuhvaćaju i druge vidove kulture, poput likovne umjetnosti ili dramskog performansa.

U vremenu kad je UFO nastao još uvijek je bila aktualna i tzv. “pijana promenada” gdje su koegzistirali srednjoškolci i poneki fakultetlije širokih glazbenih preferencija i stilova, a služilo je kao zagrijavanje za noćni provod. Tada smo alternativcima smatrali uglavnom ‘one s kosom’, starkama ili martama, jeans, koža, crna majica, a samim time i program UFO-a bio je usmjeren toj publici. Danas, kada se definicija urbanog i alternativnog ne može tako jednostavno definirati uslijed krize supkultura, moramo malo dublje. Više se supkulture ne poistovjećuju toliko s glazbom koju slušaju nego traže nove uzore mimo glazbenih krugova.

UFO Osijek

UFO festival oduvijek je pretežito bio usmjeren na mlade od osamnaest pa do nekih tridesetak godina. Samim time i logičan je izbor dosadašnjih organizatora da ga prepuste upravo Hayp ekipi koja će ovogodišnji program većim dijelom obojiti trap zvucima uz umjerenu dozu hip-hopa i jedno, ali vrijedno techno ime. Neupitno je da će studenti koji su tek stigli u grad pohrliti na UFO koji se napokon održava mimo ispitnih rokova ili kad su oni već van grada. Nadam se da će Borna i ostatak Hype ekipe odraditi lavovski posao i napraviti još dodatni upgrade s organizacijom UFO festivala, ako ne već ove godine, onda onih idućih.

ufo

UFO 2022

UFO Osijek / UFO Facebook

ufo, urbani fest osijek, trap

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

UFO Osijek / UFO Facebook

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati