03
kol
2023
Vijesti plus

(Ohrid, 15. listopada 1939. – Dubrovnik, 3. kolovoza 2021.)

Na današnji dan preminula je Zdenka Kapko Foretić

Zdenka Kapko Foretić

Zdenka Kapko Foretić

share

Na današnji dan prije dvije godine, 3. kolovoza 2021., usred boravka na Korčuli koju je voljela i kojoj se svako ljeto vraćala, u Dubrovniku je preminula muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić.

Mnoge članove ovdašnjeg glazbenog i kulturnog kruga ta je tužna vijest zatekla na mjestima gdje se odmaraju i odvajaju od vijesti i događanja koja čine svakodnevicu. Ipak, oni koji za života svoju sredinu zaduže marom, zalaganjem, doprinosom i podrškom – a Zdenka je, uz neumornog i uvijek radoznalog Silvija Foretića, bila vjernom publikom i podrškom glazbenom životu – ne zaslužuju da vremenske, datumske ili organizacijske okolnosti zasjene sjećanje na njih.

Iako se većina onih koji su je poznavali, voljeli i cijenili i ovaj put oko istoga datuma odmara negdje daleko od vijesti, podsjetnika i objava, na današnji dan želimo ostaviti makar simboličan trag (pod)sjećanja na odlazak omiljene članice glazbene zajednice, Zdenke Kapko Foretić, a otiske u sjećanjima kolega glazbenika i muzikologa objavit ćemo naknadno.

Neprekidni kontakt i život s glazbom do samoga kraja ostvarivala je kroz svakodnevno sviranje klavira o kojemu bi znala govoriti, pohađanje koncerata i festivala te praćenje publicističkog glazbenog rada, a uza sve to, dakako, život sa skladateljem.

Kao muzikologinja bogatog znanja i međunarodnog iskustva, kao članica Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog muzikološkog društva i Hrvatskog glazbenog zavoda, svoja uvjerenja obzirno je i nenametljivo predstavljala i branila u različitim profesionalnim i društvenim situacijama i konstelacijama.

U nekrologu objavljenom u muzikološkom časopisu Arti Musices (Vol. 52 No. 2, 2021.) muzikologinja Seadeta Midžić zapisala je kako je Zdenka Kapko Foretić promatrala i pisala zapažajući detalje koji su sadržavali bitne elemente nepozna tih cjelina ili ukazivali na nove svjetove. „Proširujući svoje glazbene, intelektualne i duhovne horizonte, koje je povezivala s napredujućim iskustvom, ali i s tradicionalnim dometima i iskoracima zagrebačkoga muzičkog života, održavala je svijest o nužnosti, ali i o mogućnostima krhke, no potencijalno funkcionalne cirkulacije unutar srednjoeuropskoga kulturnog pejsaža“.

Uz preporuku za čitanje cjelovitog teksta in memoriama, koji donosi podrobnije biografske i podatke o profesionalnom djelovanju Zdenke Kapko Foretić, izdvajamo još ove vrijedne misli i važne crtice iz posebnog i zanimljivog života koji je vodila:

„Iako je živjela u međunarodno snažnome žarištu glazbenog eksperimenta, nije zanemarila značenje i snagu ishodišnog impulsa svojeg matičnog kulturnog pejsaža, odolijevajući zamkama jednostavna kulturalnog komparativizma. (…)

Dugi niz godina surađivala je isključivo s Evom Sedak, usklađujući svoje ideje i prijedloge sa zagrebačkim potrebama i njezinim sugestijama, a ona je na taj način uključivala informacije o svjetskim pokretima i događajima, unoseći teško dostupnu i dokučivu razinu suvremena, često radikalnog mišljenja glazbe u našu sredinu. (…)

Njezina suradnja u stručnim, muzikološkim i povijesnim hrvatskim i njemačkim časopisima i revijama, kao i sudjelovanje na međunarodnim simpozijima, potvrđuju dar i znanstveni kapacitet te talent posredovanja ideja osobe koja sustavno i jasno učvršćuje početnu dvojnost – odgovornost prema vlastitoj hrvatskoj glazbi i kulturi ozbiljnim poznavanjem i razumijevanjem svjetskih avangardnih ideja i djela, kao i rijetki senzibilitet za suptilne kreacije djela raskošnih kultura.“

Zdenka Kapko Foretić i Silvio Foretić na Muzičkom biennalu Zagreb

Moglo bi Vas zanimati