24
stu
2023
Vijesti

glazbeni maraton s čak četiri praizvedbe

With a Little Help from My Friends

Foto: Matej Grgić

share

Ovog ponedjeljka 27. studenog Cantus Ansambl održat će drugi koncert u sezoni, a u tom povodu umjetnički voditelj Berislav Šipuš zamolio je više skladatelja s raznih strana Europe da napišu nova djela te pozvao više dugogodišnjih suradnika i prijatelja da im se pridruže u nastupu. Tim koncertom naš ugledni skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog obilježit će i 65 godina svojega životnog i umjetničkog maratona, zbog čega je koncert dobio naslov Marathon – With a Little Help from My Friends.

Foto: Vedran Metelko

Ponedjeljak u Lisinskom okupit će prema tome pravu glazbenu reprezentaciju sastavljenu od niza hrvatskih i inozemnih skladatelja te izvođača, a komentari i najave dolaze sa svih strana uoči skorog susreta u dvorani Lisinski.

Stari prijatelj Zagreba i Cantusovaca Miro Dobrowolny, njemački skladatelj hrvatskoga podrijetla, u Zagreb stiže sa svojom novom skladbom Preludio e Sinfonietta koja će u ponedjeljak doživjeti praizvedbu:

“Skladbu Preludio e Sinfonietta priredio sam u povodu Berislavova 65. rođendana. Četiri tona odgovaraju slovima u nadimku Bero. Naravno tu su B i E. Ali otkud onda G i Fis koji slijede? Ta dva slova preuzeo sam iz svojega imena i na taj način želio posvjedočiti o našoj suradnji i prijateljstvu”.

Među starim zagrebačkim poznanicima sigurno je i Poljak Zygmunt Krauze, kojeg se sjećamo i s nekih nastupa na Muzičkom biennalu Zagreb, koji će ovaj put nastupiti u izvedbi svoje skladbe Poem of Apollinaire:

“Prijateljstvo s Berislavom traje već desetljećima. Sjećam se kako je fantastično pripremio izvedbu mojeg Exodusa s Cantus Ansamblom 2016. godine. Ugostio sam ga potom u Poljskoj kada smo radili u žiriju skladteljskog natjecanja Grażyna Bacewicz. Puno je primjera naše zajedničke posvećenosti glazbi. Nadam se da će ona nastaviti i u budućnosti”.

Talijanski skladatelj Nicola Sani, čiju ćemo skladbu Marmalade skies također čuti prvi put na koncertu Cantus Ansambla, povezao je naslov svoje kompozicije s naslovom koncerta i referencama na slavne The Beatlese. U toj skladbi kao solist nastupit će veliki talijanski flautist i skladatelj Roberto Fabbriciani, koji se veseli novom dolasku u našu sredinu:

“Od početka suradnje s Berislavom cijenio sam njegovu muzikalnost, estetiku otvorenu različitim jezicima, briljantni duh i osjećajnost. Nastupi pod njegovim vodstvom, s prekrasnim Cantus Ansamblom, za mene su redovito bila intenzivna i nezaboravna iskustva”.

A među brojnim gostima, solistima večeri, bit će i naš prvorazredni saksofonist Tomislav Žužak, koji će predstaviti novu skladbu španjolskoga autora Mauricia Sotela, koji uz svoju skladbu piše:

Alegría je sreća, gioia, joy, Freude, Heiterkeit. Alegrías a Bero je mali dar prijatelju za 65. rođendan. Naša suradnja ispunjena je životnom srećom, glazbom, prijateljstvom, stvaranjem – pjevanjem glazbe, ukratko: cantusom, dakle, Cantus Ansamblom, kojim sam imao priliku dirigirati 2017. godine”.

Foto: BEGOÑA RIVAS

Poseban doživljaj večeri zasigurno će biti prvi susret s novom skladbom Ricordarsi di vivere talijanskoga skladatelja Marcella Filoteija, u kojoj će kao solisti nastupiti mlada sopranistica Gabriela Mijatović, dječji glas izvest će Andrija Bošković, a u ulozi naratora pojavit će se naš poznati dramski umjetnik Sreten Mokrović. Filotei, kojeg također očekujemo na koncertu u ponedjeljak, uoči izvedbe šalje najbolju moguću najavu i pozivnicu za dolazak na koncert:

“Postoje ljudi koje znate vječno, a imate osjećaj da ste ih upoznali jučer. A postoje i oni drugi, poput Berislava, koje znate od jučer, ali imate osjećaj da ih poznajete čitav život”.

Zabilježite stoga ponedjeljak 27.11. u svoje kalendare. Pripremite se za Marathon i Cantus Ansambl – vidimo se na koncertu, poručuje Cantus Ansambl.

Moglo bi Vas zanimati