05
ožu
2023
Zagrebački festival

Ususret Zagrebačkom festivalu

Lea Dekleva o pjesmi "Na slobodi"

Lea Dekleva / Neja Markičević, Cropix

Lea Dekleva / Neja Markičević, Cropix

share

Lea Dekleva i Chord Company se na Zagrebačkom festivalu predstavljaju pjesmom “Na slobodi”. Lea potpisuje i tekst i glazbu.

Lea Dekleva se nakon duže pauze vraća na scenu upravo na 70. Zagrebačkom festivalu. Kantautorica nam kaže kako je pjesma “Na slobodi” zahtijevala da joj se u pjevanju pridruži još netko.

„Pjesma sama donese suradnju. Melodijske linije i harmonijski krug su iziskivale višeglasje. Osjetila sam da to nije pjesma u kojoj prirodno egzistira jedan izvođač. Zato mi se kombinacija mene i višeglasnih odgovora, razgovora među nama učinila kao jedina ispravna formacija izvedbe pjesme. Ukazali su mi na dečke iz vokalnog sastava Chord Company i od prve sam znala da će to biti oni. Neke stvari prirodno legnu“, govori.

https://www.youtube.com/watch?v=EsV89-OUlQE&ab_channel=aquariusrecordshr

Pjesma je inspirativna oda slobodi, a Dekleva kaže kako ju je na nju inspiriralo promišljanje o životu.

„Nekad bude težih momenata pa dođu lakši i to se vrti u krug. Svi prolazimo kroz to, ali u oba slučaja je ljubav ona koja teže trenutke učini podnošljivijima, a onim lijepima da neku dimenziju više“, priča.

Otkriva nam i zašto je neko vrijeme nije bilo na sceni.

„Dogodilo se tako, nisam planirala… ali sam pisala. Pokazala sam nekim ljudima u svojoj blizini pa su me nagovorili da pjesmu snimim i izađem“, kaže.

Iako sama nije nastupala, njezini su kolege izbacivali i izvodili pjesme koje je ona pisala.

„Da, neke pjesme sam vidjela kroz kolege. Ne stoji nam svima dobro isti kroj kaputa, svatko nađe svoj. Neke su pjesme u pripremi za izlazak, ali najbolje je da o tome govore oni koji će ih tumačiti“, govori Dekleva.

Kaže kako će na Zagrebačkom festivalu pjesmu “Na slobodi” izvesti u skladu s njezinom atmosferom, a pitamo ju i prati li inače tu manifestaciju te zašto se odlučila predstaviti singl baš tamo.

„Uglavnom sam u toku, nekad više, nekad manje, to uvijek ovisi o pjesmama. Magični su bili Pavel i Tedi sa ‘Ne daj na nas’, kao i prošlogodišnji Detour s ‘Nekad je bilo bolje’. Kad se takve dvije pjesme pojave na istom mjestu, to upućuje na to da izvođači očito imaju razloga poštovati taj festival, kao i to da ih je festival prepoznao“, zaključuje Dekleva.

Moglo bi Vas zanimati