03
ožu
2023
Zagrebački festival

Ususret Zagrebačkom festivalu

Nikolina Tomljanović, Tonka i Aljoša Šerić o pjesmi "Vlak za Santa Fe"

Nikolina Tomljanović & Tonka / Jakob Patekar

Nikolina Tomljanović & Tonka / Jakob Patekar

share

Nikolina Tomljanović i Tonka putuju vlakom za Santa Fe. Barem u mašti, jer upravo to putovanje je lajtmotiv njihove pjesme s kojom će nastupiti na Zagrebačkom festivalu. Stihove potpisuje Aljoša Šerić.

Izvođačice su nam svojim riječima opisale novu stvar “Vlak za Santa Fe”, vedri country pop singl.

„To je prava country pjesma, idealna za ženski duet obzirom na to da se radi o poetičnom ženskom maštanju o pustolovini, bijegu od stvarnosti, što mislim da nam svima ponekad treba“, kaže Tonka.

„Moram priznati da sam na prvu bila oduševljena pjesmom, tekstom, time kako je Aljoša osjetio moj glazbeni put i kako je zaista napravio pravu country pjesmu, drugačiju od mojih dosadašnjih pjesama“, nadovezuje se Nikolina.

Otkrivaju nam kako je pjesma nastala prije nekoliko godina, ali je čekala svoj trenutak. Uživo će ju predstaviti 17. ožujka na 70. po redu Zagrebačkom festivalu.

„Ova mi je pjesma oduvijek bila jako draga. Nikolina je željela suradnju i duet i ovo je najbolji spoj nje i mene, tim više što gajim jake emocije za ovu pjesmu“, govori Tonka.

Nikolina za kolegicu ima samo riječi hvale.

„Tonku pratim od kad sam ju prvi put čula, vidjela. Jednostavno obožavam slušati njezin glas. S obzirom da mi uskoro izlazi album dueta, nekako je došlo prirodno da Aljošinu pjesmu otpjevam upravo s Tonkom. Drago mi je da ju je htjela otpjevati sa mnom, a oduševljena sam kako nam se glasovi slažu i stapaju“, priča nam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TONKA (@tonkantonia)

Pjesmu je producirao Matej Zec iz Leta 3, a obje pjevačice kažu da je ona stilski logičan nastavak njihovog dosadašnjeg rada.

„Pavel je inače sklon alt country stilu, tako da se u toj emociji pjevanja najbolje snalazim, takve pjesme i privatno volim slušati. Drago mi je da je i Nikolina to prepoznala i čula me u duetu s njom i zato joj hvala. A hvala i Aljoši što zna napisati tako dobru pjesmu“, kaže Tonka.

„Moja glazba jest pop country i Aljošina pjesma se odlično uklapa uz ostale pjesme drugih autora koje izvodim. A sve ih veže i isti producent, Matej Zec“, priča Nikolina.

Pitamo ih i kako to da su pjesmu odlučile predstaviti baš na Zagrebačkom festivalu.

„Suradnju smo dogovarali i u prošloj godini, no tada nisam bila spremna posvetiti se live nastupima obzirom na to da sam tada drugi put postala majkom i htjela provoditi svo vrijeme s malenom“, objašnjava Tonka.

„Pjesmu smo taman dovršili u vrijeme natječaja za Zagrebački festival. Zaista smo svi uključeni vjerovali u nju i mislim da je bila dobra odluka poslati tako kvalitetnu stvar na festival. Cijenim što Zagrebački festival svake godine publici nudi kvalitetu i raznolikost što se glazbenih stilova tiče. Prije dvije godine dobila sam nagradu za najbolju pjesmu (za ‘Volim kako se smiješ’, koju sam pjevala s Belfast foodom), što je bila sjajna potvrda dosadašnjeg rada i motivacija za dalje“, kaže Nikolina.

„Mislimo da će to biti dovoljno da gledatelji i publika skupa s nama otputuju do divljeg zapada“, zaključuju, dodajući kako se raduju nastupu s orkestrom.

O pjesmi pričamo i s njezinim autorom Aljošom Šerićem.

Aljoša Šerić - Pavel

Aljoša Šerić / Matej Grgić

„Pjesma u nekoj embrionalnoj fazi, kao začetak ideje, postoji već nekoliko godina. Kad me Nikolina nazvala s prijedlogom da joj napišem pjesmu u americana stilu, sjetio sam se te bilješke i razradio pjesmu o idealiziranoj, mitskoj Americi koja postoji samo u Fordovim filmovima ili knjigama Karla Maya gdje su vlakovi još uvijek na parni pogon, a muškarci pozdravljaju primivši se za obod šešira“, kaže Šerić.

Razgovaramo i o tome kakav mu je, kao autoru pjesme, osjećaj kad čuje njezinu prvu izvedbu.

„Najčešće lijep, a ponekad i razočaravajući. Sve ovisi o aranžmanu i produkciji budući da izvođači znaju imati i drugačiju viziju pjesme od one autorove. Ovaj put su Nikolina i Matej Zec u potpunosti pogodili smjer“, iskreno govori.

“Vlak za Santa Fe” izvode dvije žene. Je li mu izazovno na taj način pri pisanju pjesme ulaziti u tuđe cipele?

„Naravno, ali i inače volim izazove, volim imati zadani smjer, često upravo zbog toga i brže napišem pjesmu nego kada imam prazan ekran pred sobom i posve slobodne ruke. Pisanje pop pjesama podrazumijeva, osim inicijalnog talenta, i određenu vještinu koja se, kao i svaki zanat, usavršava ponavljanjem i upornošću“, kaže Šerić.

I on je zadovoljan što će pjesma biti predstavljena na Zagrebačkom festivalu.

„Zagrebački festival drži do kvalitete pjesama i izvedbe, radi se o vjerojatno vodećem festivalu pop glazbe u Hrvatskoj. Bez obzira na što ne volim natjecanja u glazbi, jer svjedočili smo nebrojeno puta kako nagrade idu u pogrešne ruke nebitnim pjesmama, dok one nenagrađene i zanemarene poslije zažive, mislim da je dobro za izvođača da ima pjesmu upravo na Zagrebačkom festivalu“, zaključuje.

Moglo bi Vas zanimati