15
ožu
2023
Zagrebački festival

U prodaji monografija Zagrebački festival – 70 godina

Zagrebački festival - monografija

Zagrebački festival - monografija

share

Povodom sedamdesetog rođendana Zagrebačkog festivala, Hrvatsko društvo skladatelja i Večernji list predstavljaju posebnu monografiju posvećenu našem najstarijem festivalu pop glazbe.

Na raskošno ilustrirane 172 stranice, monografija donosi priču o festivalu kroz desetljeća, ali i niz intervjua s autorima i izvođačima zaslužnih za bogatu festivalsku pjesmaricu. Uz novinsku arhivu i zanimljive infografike, u knjizi su predstavljene na desetke rijetko viđenih fotografija od kojih su neke po prvi put dostupne javnosti.

O povijesti Zagrebačkog festivala pišu Bojana Radović, Hrvoje Horvat, Bojan Mušćet, Valentina Sertić, Denis Derk i Josip Radić, a svoja sjećanja i dojmove u ekskluzivnim su intervjuima podijelili su Josipa Lisac, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Alfi Kabiljo, Hrvoje Hegedušić, Drago Diklić, Stjepan Jimmy Stanić, Zrinko Tutić, Ante Pecotić, Neno Belan i aktualni umjetnički direktor festivala, Branimir Mihaljević.

Od priče o prvom pobjedniku Zagrebačkog festivala, Ljubi Kuntariću, koji je za pobjedu saznao u – rovu, preko niza anegdota iz zlatnih šezdesetih i sedamdesetih godina, skandala koji su obilježili festival u osamdesetima te face liftinga kojeg je festival doživio od 2013. naovamo, monografija je dosad najobuhvatniji uvid u festival koji je obilježio hrvatsku popularnu glazbu i kulturu.

„Zagrebački festival savršeno je odradio svoju zadaću, oblikujući glazbeni sukus svoga grada, stvarajući svoju autentičnu šansonu, zabavnu pjesmu, svoju melodiju koja će ga učiniti prepoznatljivim prvo na karti Jugoslavije, a potom i Europe. No, njegova uloga je i prosvjetiteljska jer široj publici daje na uvid one umjetnike koji stoje iza uspjeha svake pjesme – njezine skladatelje i tekstopisce“, napisao je u uvodniku Mladen Tarbuk, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja.

Monografija obiluje tekstovima i reportažama iz arhive Večernjeg lista, a njegov glavni urednik, Dražen Klarić, ističe povezanost Večernjaka i Zagrebačkog festivala koja traje već desetljećima: „Već u godini svog osnutka, 1959., Večernji list je medijski pokrovitelj festivala. Bio je to prirodan spoj zagrebačkih novina sa zagrebačkim festivalom, a priprema ove monografije pretvorila se u uzbudljivo putovanje i vlastitom prošlošću. Zagrebački festival, duboko srastao s ovim gradom, poput Dinama i Večernjeg lista, kulturno je blago Hrvatske“.

Urednica monografije je Petra Balija, uz stručnog savjetnika Sinišu Škaricu te urednika fotografije Sinišu Hančića, a u prodaji je od danas na svim prodajnim mjestima Večernjakovih izdanja.

Moglo bi Vas zanimati