20
velj
2024
Vijesti

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika

Završeno veliko finale 12. izdanja Papandopula

XII. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

XII. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

share

Iznimno popularno i zahtjevno natjecanje za jednu od najcjenjenijih glazbenih nagrada među hrvatskim klasičarima, iznjedrilo je najbolje od najboljih u velikom finalu koje je završeno prošlog petka.

Bilo je to 12. izdanje hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo koje se bavi klasičnom glazbom, a natjecanje je od posebnog značaja zbog toga što pobjednici nerijetko naprave bogate međunarodne karijere. To samo dokazuje koliko je zahtjevno i koliko natjecatelji nauče tijekom borbe za prestižnu nagradu koja s razlogom nosi ime jednog od najvećih hrvatskih skladatelja i dirigenata.

Natjecanje Papandopulo je godišnja manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija (do sada ih je bilo 20) s osnovnim ciljem da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogući upoznavanje složene i konkurentne klasično-glazbene scene te pripreme za međunarodna natjecanja.

XII. Papandopulo - nagrađeni

I ove godine, kao i prethodne tri, održan je online pred-natjecateljski krug pod nazivom VIRTUALNI UZMAH te su svi kandidati u prijavi za Natjecanje pozvani da pošalju i videosnimku izvedbe djela hrvatskoga skladatelja po vlastitom izboru.

Online gledatelji i slušatelji odazvali su se u izuzetno velikom broju te je sakupljeno gotovo 20.000 glasova za 24 prijavljena kandidata, a najveći broj glasova dodijelili su: violinistu Leonu Kormanu za izvedbu Dva nokturna Dore Pejačević, violistici Tonki Philips za izvedbu Monodije Miroslava Miletića te violončelistici Sari Čano za izvedbu vlastite skladbe Laylat fi Duat. Profesionalna AV snimka će im pomoći u daljnjem profesionalnom usavršavanju.

Ove godine prijavljeni kandidati natjecali su se u tri discipline – violina, viola i violončelo. Kandidate je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u sastavu Goran Končar, Anđelko Krpan, Leonid Sorokow, Milan Čunko, Wladimir Kossjanenko, Krešimir Pustički, Krešimir Lazar, Monika Leskovar i Branimir Pustički.

Kandidatima se povodom dodjele obratio predsjednik natjecanja Goran Končar“Prije svega želim čestitati svim sudionicima natjecanja koji su kroz 5 dana prošli ogromna iskušenja za koja većina ljudi koja se bavi glazbom zna što su. Kroz tri kruga izveli su razne zahtjevne nastupe, a ta se iskušenja pamte cijeli život. To iskušenja nas dovode u posebno stanje svijesti i čine nas umjetnicima. Pokazali su talent i univerzalni jezik, ali i da nije najvažnije pobijediti nego što je moguće vise sudjelovati i biti dio ove velike zajednice. Osjećam da smo privilegirani što smo slušali ovakvu generaciju”.

Finalisti natjecanja su nagrađivani tek nakon svojih sjajnih izvedbi u kojima je uživala publika okupljena u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Finalisticama kategorije Violina Jani Palac i Luciji Kaplowitz uručene su diplome za sudjelovanje u finalu. To znači da je dodijeljena samo jedna nagrada, a to je treća nagrada Leonu Kormanu. 1. i 2. nagrada nisu dodijeljene.

U kategoriji viola treću nagradu u iznosu od 700 EUR osvojila je Lucija Marinović, drugu nagradu u iznosu od 1000 EUR osvojila je Tonka Philips, a prvu nagradu u iznosu od 1500 EUR osvojila je Dagmar Korbar.

U kategoriji violončela zbog vrlo visokog nivoa kandidata bilo je čak četvero finalista – a to su Karla Jelena Miličević, Hana Rabadan, Sara Čano i Vid Krpan. Treću nagradu u iznosu od 700 EUR osvojili su Karla Jelena Miličević i Vid Krpan, drugu nagradu u iznosu od 1000 EUR osvojila je Sara Čano, a prvu nagradu u iznosu od 1500 EUR osvojila je Hana Rabadan.

Program je imao i posebne nagrade koje je dodjeljivao žiri za svaku od kategorija. Odlukom žirija Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u iznosu od 500 EUR osvojili su violinistica Jana Palac za izvedbu skladbe Improvizacija Borisa Papandopula, violistica Dagmar Korbar za izvedbu Sonate za violu i klavir Borisa Papandopula te violončelistica Sara Čano za izvedbu skladbe Rapsodia concertante Borisa Papandopula.

Uz novčane i posebne nagrade laureati su osvojili još i koncertne nastupe. Koncert prvonagrađenih uz Simfonijski orkestar HRT-a osvojili su Dagmar Korbar i Hana Rabadan, koncert u Ciklusu Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj osvojila je najmlađa natjecateljica Hana Rabadan, a netko od laureata će nastupiti na koncertu na Danima Josipa Klime u Varaždinu 13. ožujka 2024. te na festivalu Dani Milka Kelemena u Slatini gdje se u listopadu ove godine obilježava 100. obljetnica rođenja Milka Kelemena.

Posebna priznanja za nesebičan rad i suradnju s natjecateljima dodijeljena su Renati Hil, Nadiji Varga Modrić, Domagoju Guščiću i Tiboru Naglićuumjetničkim suradnicima bez kojih ne bi bilo moguće uspješno ostvariti natjecanje.

Važnost natjecanja ponajbolje dokazuje činjenica da su u proteklih jedanaest godina laureati Natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, u čemu im je, prema njihovim izjavama, Natjecanje Papandopulo bilo od neprocjenjive pomoći. 

Svim natjecateljima još jednom čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem profesionalnom radu, a pratit ćemo ih i na web stranicama Natjecanja Papandopulo i UNISON-a, hrvatskog glazbenog saveza, organizatora natjecanja koje se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Sljedeće 13. po redu Natjecanje Papandopulo održat će se u veljači 2025. a okupit će kategorije drvenih duhača – flautu, klarinet i saksofon te po prvi puta obou i fagot.

Moglo bi Vas zanimati