07
pro
2021
Digital & Biz

Domaći glazbenici na Spotifyju – tko je bio najuspješniji?

Spotify Grše z++ dubioza kolektiv 30zona

Spotify /Unsplash, Menart, yem

share

Glazbeni dojmovi na samom kraju godine uvijek budu najglasniji. Unazad nekoliko godina, uspjesi na određenim područjima, zahvaljujući streaming servisima, mogu se kvantitativno izmjeriti.

Feedovi na društvenim mrežama ovih dana zasigurno su vam pretrpani top listama najslušanijih pjesama i glazbenika određenih individualaca, a mnogi su se glazbenici svojim iznimnim uspjehom mogli i sami pohvaliti. Pronašli smo nekoliko zanimljivih primjera. Nezahvalno je govoriti o pojedinačnim prihodima, no u prosjeku je za tisuću streamova na Spotifyju moguće zaraditi između tri i pet dolara. Vama ostavljamo da sami odradite matematiku, no isto tako i da uzmete u obzir da su ovo podaci samo s jednog streaming servisa, dok su spomenute brojke zasigurno jednako velike (ili još veće) na ostalim platformama.

Oni pune koncertne prostore i imaju veliku, digitalnu i stvarnu publiku, no mnogi od njih su rijetko prisutni u tzv. mainstream medijima. To znači da njihove pjesme nećete čuti u radijskom eteru, uostalom kao ni spotove koje ne možete vidjeti na lokalnoj ili nacionalnoj televiziji.

DJ i producent Matroda u 2021. bilježi velikih 26,5 milijuna preslušavanja, 5,3 milijuna slušatelja iz 171 zemalja svijeta.

z++, koji je prije nekoliko dana rasprodao Tvornicu kulture te održao prvi solistički koncert u Zagrebu, bilježi ukupno četiri milijuna preslušavanja, a slušalo ga je 198,8 tisuća slušatelja iz 120 zemalja. Njegov je aktualni album zauvijek objavljen prije točno godinu dana, a ljeto je proveo nastupajući po raznim lokacijama diljem regije.

30zona ove je godine predstavila nešto drugačiji i komercijalniji zvuk na EP izdanju 6. Također, objavili su uspješan singl ”OBM” u suradnji s Connectom te pjesmu ”Divlja igra” koja je dio soundtracka filma Južni vjetar 2: Ubrzanje. Bilježe tri milijuna preslušavanja na Spotifyju te 216,4 tisuće slušatelja iz 119 zemalja.

Grše u 2021. bilježi tri milijuna preslušavanja na Spotifyju, a slušalo ga je 183,8 tisuća slušatelja iz 115 zemalja. Razlog tome je izlazak albuma Platinum, ozbiljna kandidata za hip hop album godine čiji najveći hit ”Highlife” broji preko milijun preslušavanja samo na ovoj platformi, dok je spot na YouTubeu pregledan 2,1 milijuna puta. Grše je svoj uspjeh usporedio s prošlogodišnjim, kada mu je prvi album zabilježio ‘samo’ 289,2 tisuće preslušavanja.


Brkovi ove godine bilježe 1,4 milijuna preslušavanja, 68,4 tisuće slušatelja iz 101 zemlje.

Pete Spruce na Instagramu se pohvalio s 850,7 tisuća preslušavanja te 36,7 tisuća slušatelja iz 101 zemlje.

Bore Balboa proveo je, u diskografskom smislu, prilično ležernu godinu, a izlazak njegova novog studijskog albuma I V A N očekuje se svakog trenutka. Prethodnik Mercedes City objavljen je u srpnju 2020. godine, no publika ga je i kroz 2021. slušala velikim intenzitetom. On tako bilježi 329,6 tisuća preslušavanja samo na Spotifyju te 29,5 tisuća slušatelja iz 85 zemalja.

Zembo Latifa tijekom ove je godine eksperimentirao s raznim glazbenim pravcima, a njegov album Venera iz 2020. još uvijek dobro stoji među slušateljima. Tako on bilježi 770,9 tisuća preslušavanja od 56,2 tisuće slušatelja iz 90 zemalja svijeta. Sa Zembom su hit “One Night” napravili Full Ferry koji broji 65,8 tisuća preslušavanja, 9,9 tisuća slušatelja iz 75 zemalja i Burns Lay koji je godinu zaključio s 60 327 tisuća preslušavanja, 9671 slušatelja iz 72 zemlje.

Regionalni heroji sa svjetskom karijerom, Dubioza kolektiv, također dobro stoje na streaming servisu Spotify. 2021. nisu objavili novi studijski album, već samo novu pjesmu ”Kafana”, dok je publika mogla uživati u aktualnu albumu iz 2020. #fakenews te ostalim megahitovima iz dugogodišnje karijere. To im je donijelo 7,7 milijuna preslušavanja od strane 741,4 tisuće slušatelja iz 145 zemalja diljem svijeta.

Glazbenica koja se na sceni pojavila tek početkom ove godine, objavila prvi EP Identitet te uspješno nastupila na nekoliko festivala, Muha, pohvalila se s fantastičnih 220,5 tisuća preslušavanja te 24,5 tisuća slušatelja iz 93 zemlje.

Matija Cvek, čije su pjesme sastavni dio radijskog etera i za čije se koncerte traži ulaznica više, ove je godine objavio album Izbirljivo i slučajno koji je svojevremeno bio najprodavaniji u Hrvatskoj. Također, Matija je ove godine pobijedio na Zagrebačkom festivalu s pjesmom ”Ptice”. Na Spotifyju broji 650,7 tisuća preslušavanja te 50,5 tisuća slušatelja iz 95 zemalja.

U regiji je svoju popularnost potvrdio Devito, koji se pohvalio s čak 72,7 milijuna preslušavanja te 2,2 milijuna slušatelja iz 159 zemalja. Senidah bilježi također velikih 33,1 milijun preslušavanja te 1,7 milijuna slušatelja iz 152 zemlje. Coby se pohvalio s 28,5 milijuna preslušavanja te milijun slušatelja iz 139 zemalja svijeta.

Na globalnoj razini najslušaniji izvođač je, drugu godinu zaredom, portorikanska reggaeton zvijezda Bad Bunny koji bilježi preko 9,1 milijardu streamova premda ove godine nije objavio novi album. Slijede ga Taylor Swift, BTS, Drake i Justin Bieber.

Najslušanija pjesma 2021. Godine je ‘‘drivers license” Olivie Rodrigo koja je preslušana preko 1,1 milijardu puta. Prati je hit Lil Nas X-a ”MONTERO (Call Me By Your Name)”.  Olivijin debitantski album SOUR je najčešće je streaman album ove godine, a prate ga Dua Lipa s Future Nostalgia, Justin Bieber s Justice, Ed Sheeran s albumom nazvanim jednostavno znakom = i Doja Cat s Planet Her.

Moglo bi Vas zanimati