13
velj
2021
Čitaj

Dora 2021.: Tick-Tock - vrijeme je za show!

Albina - Dora 2021.

Albina - Dora 2021.

share

Gledanost pandemijske Dore 2021. iznad očekivanja; rekordne statistike pokazuju da je to bio najgledaniji nacionalni izbor pjesme za Euroviziju u svijetu.

U proteklih godinu dana svijet se u mnogočemu promijenio. Glazbena industrija (pre)dugo je na koljenima, a svi njezini dionici nestrpljivo priželjkuju javne koncerte i susrete s publikom. Ma, svi s nestrpljenjem iščekujemo toplije dane i nadamo se da ćemo uskoro uživati u glazbi uživo! Sad kad već dugo živimo bez koncerata, postali smo još svjesniji važnosti i vrijednosti glazbe u našim životima. Najbolji dokaz koliko smo željni zabave, showa i glazbeno-scenskog spektakla potvrđuje gledanost Dore 2021. Statistički podaci pokazali su da je ovogodišnji izbor za pjesmu Eurovizije bio najgledaniji nacionalni izbor u svijetu, koji je pratio rekordan broj gledatelja (čak više od 18 milijuna)! Najveći broj gledatelja (86 %) pripadao je dobnoj skupini između 18 i 34 godine. Dora je održana u Opatiji u subotu, 13. veljače, treći put zaredom u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, no ovaj put, nažalost, bez publike. Iste smo večeri doznali da će Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu predstavljati Albina s pjesmom Tick-Tock (Branimir Mihaljević/Max Cinnamon, Tihana Buklijaš Bakić/Branimir Mihaljević). Zarazan ritam koji zove na ples osvojio je gledatelje, a nadamo se da će se isti scenarij ponoviti u svibnju u Rotterdamu na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, a potom i u finalnoj.

Ne možemo bez glazbe
Nakon što je Eurosong 2020. otkazan zbog pandemije koronavirusa, a Hrvatska je u tom trenutku već imala izabranog predstavnika, Damira Kedžu i pjesmu Divlji vjetre autora Ante Pecotića, ostalo je upitno tko će nas predstavljati na Eurosongu 2021. (iako je tada bilo neizvjesno hoće li se natjecanje uopće održati). Ipak, u ožujku prošle godine donesena je odluka da će se Eurosong 2021. sigurno održati, ali će zemlje za taj izbor trebati prijaviti potpuno nove pjesme. Tako je u listopadu 2020. godine Hrvatska radiotelevizija, kao organizator natjecanja, objavila pravila Natječaja za Doru 2021. Voditeljica projekta Uršula Tolj već je tada izjavila da organizatori pripremaju nekoliko načina održavanja, imajući na umu epidemiološke mjere, no da svakako do potpunog otkazivanja sigurno neće doći. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Andrej Babić (HGU, HDS), Hrvoje Prskalo (HDS), Matija Cvek (HGU), Monika Lelas (HRT – HRA) i Uršula Tolj (HRT – HTV) od ukupno 140 pristiglih pjesama na Natječaj, odabrali su 14 uz četiri rezerve. Tjedan dana uoči održavanja 22. Dore objavljeni su jednominutni isječci koji su po običaju izazvali mnogobrojne reakcije na društvenim mrežama. Uz iznimne uvjete i pod strogim epidemiološkim mjerama (svi izvođači i prateći članovi timova morali su dati na uvid negativne koronatestove), Dora je održana u subotu, 13. veljače u Opatiji. Iz prijenosa na Prvom programu HRT-a moglo se primijetiti da je green room smješten u središte dvorane, tako da su i ove godine timovi uživo mogli pratiti nastupe svojih konkurenata. Voditeljice programa Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić i Doris Pinčić već su uvodnim riječima istaknule da smo “u posljednjih godinu dana ostali gotovo bez svega, ali bez glazbe ne možemo…”

Cijeli paket
U natjecateljskom dijelu programa čuli smo 14 pjesama različitih žanrova. Za većinu pjesama izvođači su i sami dali autorski doprinos, sudjelujući u stvaranju glazbe ili teksta. S obzirom na to da nije bilo koncerata proteklih mjeseci, svi su natjecateljski timovi uložili mnogo truda u nastupe. Vidjelo se da priželjkuju dobar finalni plasman ili barem dobru promociju pjesme. Kad je u pitanju takav izbor, naučili smo na raznovrsnost žanrova i stilsku raznolikost, tako da smo mogli čuti i balade i pjesme u kojima je bio prisutan ‘prepoznatljiv eurovizijski sound’, ali i neke u kojima su izvođači napravili određeni iskorak od eurovizijskih šablona. Tijekom godina uvjerili smo se da autori obično pri prijavi pjesama na Doru razmišljaju u tri smjera: balada,  pjesma bržeg ritma ili nešto originalnije, unikatnije, za što vjeruju da će se izdvojiti i privući pozornost, izazvati (veću) reakciju. No u konačnici nitko ne može predvidjeti kako će gledateljstvo reagirati, a najmanje kako će zemlje rasporediti glasove. Obično prevagne publika, koja želi ‘cijeli paket’. U najboljem slučaju, već na prvo slušanje na kraju izvedbe žele lagano pjevušiti refren. Baš taj se scenarij dogodio ove godine, jer su mnogi nakon završetke Dore komentirali kako je pobjednička pjesma Tick-Tock, nastup Albine i njezinih plesača baš to – cijeli paket. U show programu nastupila je Vesna Pisarović sa svojim hitovima Tako mi nedostaješ, Neka ljudi govore i Sasvim sigurna, koje su bile umotane u novo produkcijsko ruho. Vesna Pisarović ima eurovizijsko iskustvo: predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu 2002. u Tallinnu, u Estoniji, s pjesmom Sasvim sigurna, osvojivši 11. mjesto.

Zaslužena pobjeda
O pobjedničkoj pjesmi odlučivalo se u deset centara (u HRT-ovim centrima, u Zagrebu i dopisništvu u Vukovaru), u kojima su glasali ocjenjivački sudovi sastavljeni od članova Hrvatskog društva skladatelja (HDS), Hrvatske glazbene unije (HGU), glazbenog urednika ili novinara te HRT-ova glazbenog urednika ili novinara koji prati glazbu. U svakom je centru bio tročlani žiri, a njihovim su glasovima pri kraju večeri pribrojeni i telefonski glasovi publike. Rezultati su bili neizvjesni do samoga kraja, do trenutka pribrojavanja glasova publike. Nakon brojenja glasova ocjenjivačkog suda, između nekoliko pjesama bila je vrlo mala razlika u bodovima. No u konačnici su za Albininu pobjedu prevagnuli glasovi publike (nakon preračunavanja, Albina je dobila 120 glasova publike, a drugoplasirana Nina Kraljić, koja se predstavila etno pop-pjesmom Rijeka, 77 glasova). Iako su se nakon završetka Natjecanja pojavile izvjesne kritike na telefonsko glasovanje, HRT ih je odbacio, poručivši da je sve bilo odrađeno profesionalno i transparentno. Velik broj komentara na društvenim mrežama, kao i broj pregleda na službenom YouTube eurovizijskom kanalu Eurovision Song Contest, na kojem je Albinina izvedba u samo nekoliko dana pogledana više od milijun puta i nekoliko dana bila #1 trending u više zemalja, potvrdili su da je njezina pobjeda zaslužena. Cijelom timu želimo puno uspjeha u Rotterdamu, gdje će se Hrvatska predstaviti u prvom polufinalu, 18. svibnja. U nastavku pročitajte intervju s Branimirom Mihaljevićem, autorom glazbe, aranžmana i producentom pobjedničke pjesme Tick-Tock, u kojem je s čitateljima Cantusa podijelio svoje dojmove, razmišljanja i više detalja o nastanku pjesme.

Izvor: Cantus 226

Moglo bi Vas zanimati